Představení hry: Hey! That´s My Fish!

Hey, that´s my Fish

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 10 až 20 minut.
Autoři: Alvydas Jakeliunas, Günter Cornett.
Rok vydání: 2003.
Výrobce: Phalanx Games, Mayfair Game.
Jiný název: Tučňáci, Packeis am Pol, Hele, tahle ryba je moje, Penguin.
Obvyklá cena: cca 470 Kč.
Herní systém: pohyb figurek po zmenšující se ploše.
Čeština: přiložená česká pravidla, hra neobsahuje cizojazyčný materiál.

Tučňáci jsou další z rychlých a vtipných her, které si zahrajete během hodinky několikrát. A to díky jednoduchým pravidlům, hezkému provedení a variabilitě herních možností. Přitom může jít o hru bez dlouhého přemýšlení, nebo naopak naplněnou taktickým soustředěním.

Každý hráč má několik tučňáků, kteří představují jeho kolonii. S nimi přeskakují z jedné kry na druhou a přitom sbírají ryby. Na některé kře je jen jedna ryby, na jiné jsou až tři. Nejlepší, nejbohatší a nejvíce prosperující kolonií tučňáků se stane ta, která nasbírá nejvíce ryb. Jednotliví tučňáci se přitom snaží pro sebe získat ty oblasti, kde se ryby vyskytují nejvíce, a nedovolit k nim přístup cizím tučňákům.

Hey! That´s My Fish!Herní plán tvoří hexová políčka - kry s rybami. Při rozkládání je třeba nechávat mezi jednotlivými dílky mezery, aby se dobře odebíraly. V prvních kolech se nejprve na kry umisťují tučňáci. Protože se teprve vydávají na lov, mohou si stoupnout jen na kry s jednou rybou. Poté teprve mohou tučňáci začít přeskakovat z kry na kru. Vždy však v přímém směru o libovolný počet ker, ne však přes volné místo nebo jiného tučňáka. Hráč si vždy vezme to políčko s rybou, které právě opouští - tím vznikají prázdná místa. Pokud se k některé kře už nikdo nemůže dostat, odebere se ze hry a nikdo ji nezíská. Když se některý hráč už nemůže pohnout s žádným ze svých tučňáků, vezme si je k sobě a hra pro něj končí. Ostatní pokračují, dokud mohou táhnout. Nakonec si všichni spočítají, kolik nalovili ryb.

TučňáciJak vidíte, pravidla jsou jednoduchá. Hned můžete začít hrát. Samotná hra však skrývá velké množství možností, kudy vede cesta k úspěchu. Nesmí tedy nikoho překvapit, když ho ostatní vystrčí na prázdné kry, ani nebude vědět, jak je to možné. Jedna hra je však krátká, takže na odvetu nebude dlouho čekat. Při této hře se budou dobře bavit i děti s dospělými. A hra je zábavná ve dvou i více hráčích. Dá se hrát dobře takticky. Na začátku je ale vše otevřené.

Figurky tučňáků jsou dřevěné a opravdu tučňákoidní, jak je vidět na obrázku. Šestiboké kry s rybami jsou vyrobeny z kartonu. Mají příjemné grafické provedení. Rybičky jsou jedna báseň, žádný tučňák jim neodolá.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: