Deset nejlepších her pod stromeček (2012)

Hledáte vhodný dárek? Dnes mám několik tipů na opravdu dobré hry. Doporučení je určeno především těm, kteří hledají vhodný dárek, ale nemají čas nebo nechtějí procházet mnoho stránek a seznamovat se s charakteristikami různých her. Výběr zahrnuje hry pro různé příležitosti, pro setkání s přáteli, hraní ve dvou, s rodinou či náročnými hráči. Všechny hry dostanete v českém vydání. Těmito hrami můžete udělat radost druhým, ale i sobě, když si je společně zahrajete.

Výborných her je však více. Připravuji pro vás sérii článků, které by vám měly pomoci při výběru nejlepší hry pro vás, abyste si hraní skutečně užili. Nabídka her je u nás pestrá, a ne každá se hodí pro každou příležitost. Záleží mimo jiné na tom, s kým hrajete, v jakém počtu, kolik času máte k dispozici a jaké typy her preferujete.

1. Dobble (pro 2–8 hřáčů od 6 let)
 – postřehová hra kamkoliv a s kýmkoliv, bavit vás bude s dětmi i dospělými, hodí se na cesty, jako úvodní hra „pro zahřátí“ nebo na závěr herního setkání po náročnější hře. Je to herní hit posledního roku, který má úspěch mezi "hráči i nehráči". Kulatá krabička skrývá sadu kulatých karet, na nichž jsou nejrůznější obrázky. Každé dvě karty se shodují právě jedním obrázkem. Hra obsahuje pět variant pravidel.
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen



2. Timeline (pro 2–8 hráčů od 8 let) 
 – nyní je již k dispozici série tří her, která prověří vaše znalosti a která vám dokáže, že i letopočty mohou být zábava. Jako první doporučuji Vynálezy, doplnit je můžete o Objevy a Události. Zahrajete si je ale i samostatně. Každý hráč obdrží pět karet. Z nich si vybírá, kterou přiloží ve svém tahu na pomyslnou časovou osu. Musí je správně zařadit mezi již umístěné karty. Tím se karty "zbaví". Kdo již nemá žádné, vyhrává. Jednoduché, rychlé, ale přitom poučné a zábavné.
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen


3. Pictomania (pro 3–6 hráčů od 9 let)
– tato kreslicí párty hra se hodí pro skupinu přátel i pro rodinné hraní s většími dětmi. Oproti ostatním hrám se liší v tom, že se zaměřuje na tvořivost a odhad ostatních hráčů, ne na znalosti a strategii. Všichni hráči současně kreslí přidělený pojem (od konkrétních po abstraktní – podle zvolené obtížnosti). Zároveň se snaží uhodnout, která slova kreslí ostatní. Body dostanou za to, jak dobře a rychle kreslili a jak hádali. V této hře jde především o zábavu, nemusíte tedy umět dobře kreslit, abyste si zahráli.
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen


4. Smart Games
– jedná se o celou kolekci her pro jednoho hráče na různá témata (například safari, pohádky, letiště) a s různou obtížností (pro předškoláky, školáky i starší hráče). Každá hra obsahuje sadu úkolů různé obtížnosti, které postupně řešíte. Jsou to takové hlavolamy seřezené od jednoduchých po náročné. Pro děti od 3 let doporučuji například Den a Noc nebo Záhadný hrad. Obě hry jsou dřevěné. Školáci ocení například Na ledové kře a ti starší Anti-virus či Letiště. Všechny hry jsou kvalitně vyrobené.
Odkazy: Více o hře


5. Takenoko (pro 2–4 hráče od 10 let)
– příjemná rodinná hra v krásném provedení, ve které hráči pečují o bambusovou zahrátku pro věčně hladovou pandu. Bambusy doslova vyrůstají před očima, díky dřevěným dílkům, které se staví na sebe. Všichni během hry plní úkoly, které získávají. Za ně na konci hry obdrží body, které určí, kdo se nejlépe o pandu staral (a zvítězil).
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen



 

6. Záchranáři: Boj s ohněm (pro 2–6 hráčů od 10 let)
– kooperativní hra s výbornou atmosférou pro rodinné i náročnější hráče. Pokud hledáte hru, která vás zaručeně vtáhne a ve které hráči nesoupeří mezi sebou, pak vás Záchranáři uspokojí. Díky různým stupňům obtížnosti si zahrajete s dětmi i náročnějšími hráči. Zažijete napětí při záchraně obětí požáru, ale i radost z úspěchu. Nechybí ani humorné situace, například když se několikrát vracíte na do určité místnosti, a on je to vždy planý poplach. Času je ale málo, každou chvíli se dům může zřítit. 
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen



7. Pán prstenů: karetní hra (1–2 hráči)
– tematická karetní hra na téma Pána prstenů pro kooperativní hraní ve dvojici či sólovou hru jednoho hráče. Každý hráč má svůj balíček karet a své hrdiny, s nimiž čelí nástrahám a plní úkoly. Postupně prochází různá dobrodružství, která je zavedou na různá místa Středozemě. Jedná se o LCG (live card game), k základní hře postupně vychází další rozšiřující balíčky karet s novými dobrodružstvími. Základní hra obsahuje tři dobrodružství s různou obtížností. Hru si díky českému vydání můžete dobře vyzkoušet. Rozšíření jsou k dispozici zatím jen v angličtině.
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen


8. Kronika panství (pro 2–4 hráče od 12 let)
– hra pro náročnější hráče, která pěkně propojuje téma života na vesnici s herními mechanismy. Každý hráč vede svůj rod. Jeho členy posílá pracovat a na nejrůznější životní dráhu: řemeslník, úředník, církevní hodnostář, cestovatel. Asi nejzajímavější je princip stárnutí. Akce ve hře vás totiž stojí čas a uplynutí určité doby někdo z nejstarší generaci vás opustí. Za zásluhy se může zapsat do kroniky a zvýšit vážnost rodu v podobě bodů navíc. "Umírání" ve hře ale nemusí být pro každého. Hra poskytuje řadu možností a cest k vítězství.   
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen


9. Studená válka 1945–1989. Twilight Struggle (pro 2 hráče od 14 let)
– tematická hra pro náročné hráče. Nahlédnete do poválečné historie, kdy spolu soupeřily dvě mocnosti, USA a SSSR. Každý hraje za jednu stranu. Cílem je získat vliv ve světě, ale zároveň nevyvolat nukleární válku, protože to by představovalo prohru. Důležité jsou ve hře karty jednotlivých historických událostí. Hra má výbornou atmosféru a zažijete opravdový zápas o světovou nadvládu. Patří také k dlouhodobě nejlépe hodnoceným hrám.
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen


10. Mage Knight: desková hra (pro 1–4 hráče od 12 let) – komplexní fantasy hra pro náročné hráče. Je to desková hra s prvky her nahrdiny a tvorbou balíčku karet. Hráči představují hrdiny, kteří procházejí krajinou a plní různé úkoly podle zvoleného scénáře hry. Zahrát si můžete sólovou variantu nebo až ve 4 hráčích. Scénáře vytvářejí podmínky a rámec hry. Mohou vyžadovat spolupráci hrdinů, ale i vedou k vzájemným bojům. Hrdinové objevují nová místa, verbují armády, bojují s nájezdníky, dobývají města. Posilují přitom své schopnosti, aby se mohli postavit silným protivníkům. Hra je náročná na pravidla, ale je velmi variabilní a má výbornou atmosféru díky skvělému provedení. 
Odkazy: Více o hře | Srovnání cen

Máte své tipy na hru, kterou byste doporučili pod stromeček a proč? Napište do komentáře pod článkem.

***

Žádné komentáře: