Jaký byl Essen 2011 – 2. ohlédnutí (HRY)

Essen je již za námi, her k vyzkoušení je ale celá řada. S některými se můžete ve stručnosti seznámit a posoudit, zda by se vám mohly líbit. Z těch jednodušších her, při kterých se budete dobře bavit doporučuji vyzkoušet King of Tokyo a Dungeon Fighter, náročnějším hráčům pak MIL (1049).




King of Tokyo

Autor: Richard Garfield
Vydavatel: iello
Počet hráčů: 2–6 (nejlepší je hra ve 4, 5)
Herní doba: cca 30 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Kostková hra, ve které hráči jako monstra bojují o moc nad Tokiem. Hráč na tahu hodí kostkami se zvláštními symboly: srdce ho léčí, tlapa zraní soupeře, blesk dodá energii, čísla mohou dát body. Nechá si, které chce, ale může je znovu použít. K dispozici má tři hody. Kdo je v Tokyu rozdává rány všem ostatním, ale od všech je bit. Může se však stáhnout a přepustit "trůn". Vyhraje ten, kdo zůstane jako poslední ve hře nebo kdo první získá 20 bodů. Za získanou energii si hráči mohou pořizovat karty, které dávají různé výhody. Jednoduché, rychlé, zábavné. Hodí se pro příležitostné hraní. Dobrá party hra.

Trajan
Autor: Stefan Feld
Vydavatel: Ammonit Spiele
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: cca 90 minut a více (30 minut na hráče)
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Komplexní hra pro náročné hráče, která vás zavede do starověkého Říma. Hráči usilují o vliv a moc v různých sférách života, v politice, obchodě, vojenské moci a dalších oblastech římské kultury. Hra využívá princip mankalových her. Každý hráč má svou desku a na ní naznačených šest misek. Mezi nimi přesouvá barevné kostičky. Ta poslední určí, jakou akci bude provádět. Zároveň se tím odměřuje čas hry (podle počtu použitých kostiček). Je potřeba plánovat hodně dopředu a připravit si dobré kombinace pro zisk bodů. Nejsložitější Feldova hra.

Kingdom Builder
Autor: Donald X. Vaccarino
Vydavatel: Queen Games
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: cca 45 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Hra od autora Dominionu. I když má zajímavě postavené téma, je to v podstatě abstraktní rodinná hra. Hráči umisťují na herní plán složený z šestiúhelníků své domečky, které na konci hry obodují podle předem známých kritérií. V každém kole umístí tři na určitý typ krajiny, který jim určí karta – lesy, poušť, pastviny, louky. Na hory a do vody nesmí. Musí přitom navazovat na dříve položené domečky. Během jim pomáhají bonusové kartičky, které získají. Hra má jednoduchá pravidla, je rychlá a především hodně variabilní, takže v několika hrách po sobě budete muset hrát jinak. K dispozici je několik herních desek, které se mohou kombinovat do různých herních plánů. Pro každou hru se vylosují tři karty (z deseti), které určí způsob bodování. Například získáte body za každý domeček, který sousedí s horami, nebo za nejrozsáhlejší souvislé území, které zaberete, atd.

Puerto Rico: jubilejní edice
Autor: Andreas Seyfarth
Vydavatel: alea, Rio Grande Games
Počet hráčů: 2–5 (nejlepší je hra ve 3, 4)
Herní doba: cca 90 minut 
Odkazy: BGG
Popis: Jubilejní edice této výborné hry má novou grafiku a kvalitně zpracovaný herní materiál, včetně kovových mincí. Obsahuje také dvě rozšíření, která vyšla samostatně – nové budovy a Noblez ze Schatzkiste collection.

Master of Commerce
Autor: Britton Roney
Vydavatel: Grouper Games
Počet hráčů: 3–11 (nejlepší je hra ve 6, 7)
Herní doba: cca 30 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Hra na ekonomické téma. Částečně probíhá v reálném čase. Hráči jsou rozděleni na vlastníky pozemků se skladišti a na obchodníky s určitou komoditou. Obchodníci si od vlastníků pozemků pronajímají skladiště za dohodnutou cenu. Na uzavření obchodů je omezený čas. Nato se hodem čtyřmi kostkami určí, jakým směrem se pohnul trh ve čtyřech investičních oblastech od velmi rizikové po velmi konzervativní. Vtip je v tom, že skladiště odpovídají investičním oblastem a obchodníci obdrží peníze za zboží podle aktuální ceny a umístění ve skladišti. Vlastníci pozemků inkasují od obchodníků dohodnutou cenu a musí zaplatit daň. Kdo má na konci nejvíce peněz, zvítězí. Hodnotí se zvlášť obchodníci a zvlášť vlastníci pozemků. Hra má nenápadnou krabici, která skrývá zábavnou, interaktivní hru simulující prostředí obchodu.

Dungeon Fighter
Autoři: CranioCreations, Lorenzo Silva, Lorenzo Tucci Sorrentino
Vydavatel: Cranio Creations
Počet hráčů: 1–6
Herní doba: cca 45 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Jedná se o kooperativní hru, ve které skupina dobrodruhů prochází podzemím, bojuje s roztodivnými příšerami a ve finále má porazit nejsilnějšího protivníka. Na první pohled tuctová hra na fantasy téma s divným kruhovým plánem. Hra však originálním způsobem řeší to, zda a jak zasáhnete soupeře. Hodíte kostkou tak, aby se odrazila od stolu a zastavila se na desce v podobě terče. Místo, kde se zastaví, určí zásah. To ale není vše. Různé bytosti můžete zasáhnout jen určitým způsobem hodu kostkou, například ve výskoku, s otočkou, nosem. Je to nakonec dovednostní hra na fantasy téma, u které se budete výborně bavit.

MIL (1049)
Autor: Firmino Martínez
Vydavatel: HomoLudicus
Počet hráčů: 2–5 (nejlepší je hra ve 4) 
Herní doba: cca 90 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Ve hře bojujete za svou rodinu o prestiž a o vliv ve středověké společnosti. Oproti jiným hrám zaměřeným na "ekonomiku" obsahuje větší míru interakce. Vaším vazalem se může stát některý z rytírů jiného hráče nebo můžete na jiného hráče zaútočit a zabrat některou z jeho krajin. Je to komplexní hra určená především zkušeným hráčům. Má velmi zajímavý mechanismus pro volbu akcí, který je provázaný s měřením času kola. Dokud neumístíte rytíře, děláte různé akce typu získávat suroviny, posílit armádu, získat potomka... Jakmile na jedno z šesti míst pošlete rytíře, můžete umístit dalšího rytíře (když ho máte) nebo pasovat. I pasování funguje jako akce. Slabím místem jsou pravidla. Nejsou dobře napsaná, obsahují nepřesnosti a nejasnosti, ale to může nová verze napravit.

Další hry, které mě zaujaly

Hra pro 2 od Martina Wallace.

Asi nejlepší letošní novinka od Queen Games.

Kostky místo karet.

Karetní hra od stejného týmu, který připravil Troyes.
Nová edice hry, jazykově nezávislá.


Související články:

***

Žádné komentáře: