Představení hry: Tři mušketýři a královniny přívěsky

Počet hráčů: 2–5
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 45 minut
Autor: Pascal Bernard
Rok vydání: 2009
Výrobce: Sirius Pruduct, Pegasus Spiele
Jiné názvy: Die drei Musketiere: "Für die Ehre der Königin", The Three Musketeers: The Queen's Pendants
Obvyklá cena: cca 500 Kč
Herní systém: kooperativní hra, jeden hráč v roli kardinála proti ostatním, odhalování skryté informace
Čeština: hra obsahuje cizojazyčný materiál – karty

Vyzkoušejte kooperativní hru vytvořenou na motivy knihy Tři mušketýři a prožijete část slavného příběhu. Jeden hráč v ní představuje kardinála, který dělá vše pro to, aby zastavil nebo alespoň zdržel čtveřici mušketýrů, za které hrají ostatní hráči. Mušketýři musí předat královně démantové přívěsky dříve, než se setká s králem. Když se jim to podaří, zachrání královnu a zvítězí nad kardinálovými intrikami. Pravidla hry nejsou komplikovaná, takže se hra hodí i pro rodinné hraní. Ocení ji i zkušenější hráči, kterým nevadí větší podíl náhody a kteří ocení hru s pěknou atmosférou a spádem.

Ve hře Tři mušketýři nesoupeříte s hrou, jako je tomu například v Pandemicu, ale skupina hráčů v roli mušketýrů stojí proti zástupci kardinála. Mušketýři jsou vždy čtyři bez ohledu na počet hráčů (Athos, Aramis, Porthos a d´Artagnan). Kardinál má k dispozici své služebníky: nebezpečného Rocheforta, gardisty a obávanou agentku Milady de Winter.

Hrací plán představuje labyrint místností a chodeb v paláci Louvre, který je protkán tajnými průchody. Úkolem mušketýrů je projít palácem a předat královně démantové přívěsky. Není to však jednoduché, protože celý palác je obsazen kardinálovými služebníky. Do karet jim ale hraje to, že kardinál nemá tušení, který z mušketýrů nese ty pravé přívěsky. Pravý má jen jeden, ostatní nesou "falešné". To do hry vnáší správné napětí. Milady de Winter může mušketýry svádět a díky tomu odhalit, kdo jaký přívěsek nese. Kardinálovi gardisté používají ostřejší argumenty, své kordy. Kdykoliv se s nimi mušketýři setkají, dojde k souboji.

Mušketýři hrají také s časem. Pokud totiž královna přejde taneční sál až ke králi bez démantových přívěsků, zvítězí kardinál. Ten vyhraje také v případě, že se zmocní pravých přívěsků. Dojde k tomu v případě, že je mušketýr v souboji omráčen a v místnosti s ním zůstane alespoň jeden z kardinálových služebníků.

Na začátku hry mušketýři stojí mimo hrací plán "na ulici". Do hry budou vstupovat a v průběhu hry táhnout v pořadí, které určí karta kola. Ta rovněž napoví, kdy je na řadě kardinál a kolik akčních bodů může použít. Kolo zakončí pohyb královny. Mušketýři i kardinál mají své akce. Mušketýři nejsou pořadím akcí ani četností omezeni, udělají vše, co chtějí a mohou: pohybovat se až o dvě místnosti, získat vybavení, použít ho či vyměnit, svést souboj, atd. Kardinál má několik volných akcí, další ho stojí akční body.

Mušketýři jsou dobří šermíři, není snadné je přemoci (každý má několik bodů života). Navíc mohou využívat zvláštní schopnost. Portos má například jeden život navíc, Athos může hodit při souboji jednou kostkou znovu. Souboje probíhají pomocí šestistěnných kostek. Mušketýři minimálně dvěma a zasáhnout čtyřkou a více, gardisté jednou a zasáhnou pětkou a šestkou. Kardinálův Rochefort má také své přednosti. Háží dvěma kostkami a navíc může vystřelit z pistole.

Kardinál má k dispozici také speciální karty, které mu přinášejí různé výhody. Ty spočívají především v povolání posil (akční body navíc). Jeho gardisté mohou také projít tajnou chodbou či spustit padací mříž, která zatarasí vybraný průchod. Mušketýři ale také nejsou bez zajímavých prostředků. V paláci se najde leccos užitečného. Ve vybraných místnostech jsou umístěny truhly s vybavením, které si mohou mušketýři vzít. Získají tak například nápoj, který vyléčí 1 bod života, zteč poskytne jeden pohyb navíc, plášť umožní ustoupit ze souboje. Ohrozit je však může past, jed je zpomalí, výbuch připraví o jeden bod života.

Mušketýři musí spolupracovat, jinak je kardinál dostane na lopatky. Přívěsky si mohou vzájemně předávat, a tím zmást pronásledovatele. Stejně tak si mohou předávat vybavení, a tím se posilovat. Musí se však nacházet ve stejné místnosti. Domlouvání hráčů ale není omezeno.

Herní materiál má velmi pěkné grafické zpracování, které umocňuje atmosféru hry. Především to jsou detailní figurky (vyrobené z plastu). Každý mušketýr má svou barvu, kardinálovi služebníci jsou červení, takže máte na plánu dobrý přehled. Padací mříž a dveře mají stojánek, dveřmi, které zahradí, vás projít ani nenapadne. Žetony s vybavením mají pouze obrázky. Karty však obsahují krátký německý text. Překlad karet i polepky jsou k dispozici na internetu.

Pravidla nejsou dlouhá ani složitá. Musíte si je ale dobře prostudovat, abyste věděli, jak řešit různé situace. Je také dobré mít při ruce přehled vybavení s popisem. Již první hru si užijete, když budete objevovat její možnosti a budete se snažit vyzrát na soupeře. V dalších hrách si můžete role prostřídat. Pokud hru vysvětlujete novým hráčům, pak vám doporučuji, abyste zastávali roli kardinála. Pravidla vám umožňují, abyste si nastavili různou obtížnost. Zvyšuje se tím variabilita hry.

Dobře si zahrajete v jakémkoliv počtu hráčů. Hra je výborná ve dvou hráčích, kdy každý představuje jednu stranu. Ve více hráčích si zas užijete zábavu při domlouvání postupu mušketýrů. V pěti hráčích bude mít každý jen svého. Díky kooperativnosti si dobře zahrajete s různě zkušenými hráči. Každý však hraje za sebe.

Jedna hra trvá necelou hodinu. Náhoda hraje roli jednak při určování pořadí hráčů pomocí karet kola, jednak v soubojích, které rozhodují kostky. Jejich vliv se však dá zmenšit tím, že použijete získané vybavení, nebo zvýšením počtu vašich lidí v místnosti.

Her na téma mušketýrů se v poslední době objevilo několik. Také kooperativní hru připravilo vydavatelství Ystari pod názvem Mousquetaires du Roy (vyšla 2010).

Tři mušketýry můžete zakoupit ve specializovaných obchodech v německé verzi. Pokud hru zakoupíte v internetovém obchodě Ostrov her a hlavolamů, dostanete k ní přiložená česká pravidla.




Odkazy:
Chcete si hru koupit?

The Three Musketeers: The Queen lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: