Kiumbové pomáhají Africe

Chcete tip na originální hračku, hru, dárek? Na něco, co by se líbilo vašim dětem? Jeden bych pro vás měl. Pošlete jim, třeba pod stromeček, Tajuplný balík z Afriky. Je to balík plný překvapení. Krabice obsahuje knihu, která vypráví tajuplné příběhy Kiumbů a jejich dětských přátel, a hru Kiumbiáda, která je určena především dětem od 7 do 11 let. Kiumby vydalo občanské sdružení ShineBean, které podporuje děti a jejich rodiče či pěstouny v Keni. Zakoupením hry tak podpoříte i dobrou věc.

V pěkná krabici především žijí tvorečkové zvaní Kiumbové. Je jich celkem pět, každý má své místečko. Díry v krabičce jsou samozřejmě proto, aby se jim dobře dýchalo. Každý má svou povahu a vlastnosti, rádi si hrají a vyprávějí. Jmenují se Hliněnka, Kovák, Voděnka, Stromouš a Ohnivec. Děti si s nimi mohou hrát samostatně nebo podle pravidel Kiumbiády. Figurky Kiumbů jsou velmi příjemné na dotek, vyrobeny byly ručně osekáním a vyřezáním z mastku, což je měkký kámen, který se dá dobře opracovat a nabarvit.

Přiložená kniha uvádí čtenáře do tajuplného příběhu Kiumbů. Dvě české děti Márinka a Véna se nudí na chalupě do té doby, než dostanou balíček z Afriky. V něm objeví dřevěnou krabičku s pěti neznámými tvorečky, Kiumby, kteří se . Kniha vypráví o dobrodružstvích, které děti s Kiumby zažily. Zábavnou formou zasvěcuje do základních principů přírody. Část knihy také tvoří komiks a pravidla hry Kiumbiáda.

Desková hra Kiumbiáda

Jedná se o jednoduchou hru určenou především dětem, ale také jejich rodičům. V podstatě jde o soutěž pěti Kiumbů. Vyhraje ten, kdo jako první dostane potřebný počet bodů. Vtip je ale v tom, že nikdo neví, se kterým Kiumbem hrají ostatní hráči (obdobně jako u oblíbené hry Želvičky).

Jak jednotlivý Kiumbové získávají body? Mezi Kiumby existují různé vztahy: Voděnka například pomáhá růst stromům - Stromoušovi. Když Voděnka získá bod, dostane bod také Stromouš. Voděnka ale kontroluje oheň - Ohnivce, ten si bod ubere. Všechny vztahy jsou vyznačeny na desce. Body přidělují hráči pomocí karet, vybírají vždy ze čtyř, které mají v ruce. K zahrané kartě pak vždy hráč skrytě přidá druhou kartu a vezme si ty, které odložil hráč před ním. Tímto způsobem karty kolují mezi hráči.

Kromě vítězství na body, může zvítězit hráč, který správně odhadne, se kterým Kiumbem někdo hraje. Jednoduše ve svém tahu zkusí odhadnout spojenectví jednoho hráče s Kiumbem. Je-li jeho odhad správný, vyhraje a hra končí. V opačném případě vypadává a hra pokračuje bez něj.

Kiumbiáda je příjemná rodinná hra, která má velmi jednoduchá pravidla. Vysvětlíte je v minutě. Dobře si zahrajete s dětmi, ale i s dospělými, který si chtějí vyzkoušet něco nenáročného. Partie jsou rychlé. A můžete vyzkoušet jednoduchou variantu nebo pokročilejší hru, při které hráč nelosují Kiumby náhodně, ale každý si zvolí sám. Hra skýtá možnosti pro blufování, skrývání, s kým hrajete. Náhoda je dána nalosováním prvních karet. Další jejich předávání je již na hráčích. Nejlepší je hra ve čtyřech, ale dobře si zahrajete v jakémkoliv počtu hráčů. Hra poskytuje pěknou zábavu, při své jednoduchosti je až překvapivě pestrá, a když ji spojíte s příběhy Kiumbů, tak se i něco dozvíte.

Počet hráčů: 2–4.
Doporučený věk: od 6 let.
Délka hry: 15 minut.
Autor: Jakub Těšínský, Radka Lomičková.
Rok vydání: 2009.
Výrobce: Občanské sdružení ShineBean.
Obvyklá cena: 990 Kč.
Herní systém: minizávod se skrytou postavou, pohyb pomocí karet.
Čeština: hra je jazykově nezávislá.

Projekt Tajuplný balík z Afriky

Záměrem projektu Kiumbové - Tajuplný balík z Afriky je umožnit keňským řemeslníkům vydělat si peníze na živobytí pro sebe a své rodiny, a zároveň povzbudit jejich vlastní snahu a aktivitu. Celý zisk z prodeje hry se vrací do Keni a je použit na další rozvojové projekty (Domov Faraja, Škola škole a Daruj příležitost).

Hra se prodává od 5. prosince v internetovém obchodě  www.4kids.cz (předvánoční objednávky přijímají do 16. prosince 24 hodin). Osobně si hru můžete zakoupit každou sobotu (od 10-17 hod) v Praze v 5. patře Palladia v rámci výstavy Shinebean, která potrvá do konce tohoto roku.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: