Představení hry: Kdo je osel?

Kdo je osel?

Počet hráčů: 3-12.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 20 až 30 minut.
Autor: Wolfgang Kramer.
Rok vydání: 2004.
Výrobce: Phalanx Games.
Jiné názvy: Who's the Ass?, Einer ist immer der Esel, Osel.
Obvyklá cena: cca 300 Kč.
Herní systém: karetní hra.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný text, pravidla v češtině jsou přiložena (dováží Corfix).

Pokud hledáte pěknou karetní hru, která by se hodila pro partu i rodinu a kterou byste si mohli vzít s sebou na deku k vodě, na tábor či na chalupu, pak sáhněte po Oslovi. Hra je to rychlá, zábavná a přitom s jednoduchými pravidly, takže si ji dobře zahrajete i s dětmi a příležitostnými hráči.

Osel a žolíkZákladem hry je balíček karet s číselnými hodnotami od 1 do 14 (po osmi od každé hodnoty), čtrnáctka pak slouží jako žolík. Váš úkol je jednoduchý a známý z jiných her, musíte se zbavit všech karet co nejrychleji. Za zbylé karty v ruce na konci hry obdržíte trestné body. Je tu však háček. Ve hře je také karta Ass, komu zbude na ruce, dostane jednak 20 trestných bodů, jednak je ostatními hráči zván "The Ass" - ve všech jeho významech (osel, hlupák, aj.).

Na začátku hry si připravíte herní balíček. Odpočítáte karty podle počtu hráčů a přidáte kartu Ass. Každý hráč obdrží 13 karet (při 9-12 hráčích méně podle tabulky v pravidlech). Se zbylými kartami se nehraje. Kdo dostal "Osla", začíná. Může zahrát jednu nebo více karet stejné hodnoty. Další hráč po levici musí zahrát stejný počet karet, ale vyšší hodnoty, nebo pasovat (pokud nemůže nebo nechce hrát). Ten, kdo zahrál nejvyšší kartu, se stává začínajícím hráčem a vynáší. To je způsob, jak se zbavovat karet, protože všechny zahrané karty se odkládají. Žolíka můžete zahrát místo jakékoliv hodnoty od 1 do 14.

Karty různých hodnotKartu Ass je možné zahrát jen jako první kartu. Je-li vynesena, nastává oslí kolo, které má zvláštní průběh. Nikdo v něm nesmí pasovat. Hráči mohou zahrát kartu nižší, stejné či vyšší hodnoty než byla předcházející. Kdo vynesl nejvyšší kartu (jako poslední v pořadí), vezme si kartu Ass a s ní celý balíček do ruky. Stává se začínajícím hráčem (nesmí však hned vynést kartu Ass, musí alespoň jedno kolo počkat). Partie končí na konci kole, ve kterém některý hráč odhodil poslední kartu.

Karty mají sice jednoduchou, ale účelnou a přehlednou grafiku. Každý se chce zbavit karty, na které je obrázek přitroublého osla :-) Hra je svižná, takže se dobře hraje i ve více hráčích. Není mnoho her, které umožňují zahrát si až 12 lidem. Hra je nejlepší v 6-9 hráčích. Jedna partie trvá okolo 20 minut, takže v pohodě zahrajete několik partií za sebou. Doporučuji tři. Přitom si zaznamenávejte "trestné" body za karty, které vám zůstaly v ruce. Kdo jich nasbírá nejméně, zvítězí.

Ve hře je poměrně velký podíl náhody. Máte však možnost taktizovat a rozhodovat se, v jakém pořadí karty nejlépe zahrát, abyste se jich zbavili dříve než ostatní. Je proto dobré sledovat ostatní a karty, které již byly odehrány. Když zahrajete dobře, nebudete Ass ;-)

Tak komu zůstane karta Ass v ruce a minimálně do příští hry bude zván oslem?

Pegasus Spiele vydal hru v aktualizované varaiantě - osla doplnila nová karta: vůl a jeho zvláštní kolo - jen vůl si musí nechat všechny karty tohoto kola.

Odkaz:

***

Žádné komentáře: