Představení hry: Kardinál a král

Kardinál a král

Počet hráčů: 3-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Michael Schacht.
Rok vydání: 2000.
Výrobce: Goldsieber, Rio Grande Games.
Jiné názvy: Kardinal & König, Web of Power.
Ocenění: Hra německé veřejnosti 2000 (7. místo), Spiel des Jahres 2000 (nominace), International Gamers Awards 2001 (nominace).
Obvyklá cena: cca 700 Kč, upravená hra pod názvem China cca 400 Kč.
Herní systém: obsazování území, převaha, akce pomocí karet.
Čeština: hra bez českých pravidel, herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky (kromě názvů regionů).

Kardinál a král je velmi pěkná hra pro 3-5 hráčů hodná vaší pozornosti. Patří ke starším hrám a možná proto u nás nezaznamenala tolik ohlasů. Může to být také dáno abstraktnějším charakterem hry, který samotné téma zas tolik nepotřebuje. Hra ale funguje velmi dobře, pravidla jsou rychle pochopitelná.

Kardinál a král - hrací deskaV této hře jste představeným mnišského řádu ve 12. století. Vaším úkolem je rozšiřovat síť vašich klášterů ve středověké Evropě a dosazovat své rádce k vládcům jednotlivých zemí, abyste mohli uplatnit svůj vliv na jejich politiku. Nejde tedy o jakýsi zápas kardinála a krále, jak by se z názvu mohlo zdát. Body získáte jednak za počty klášterů v jednotlivých regionech (podle převahy), jednak za rádce v sousedních regionech (musíte mít většinu na obou dvorech). Zvítězí přirozeně ten, kdo bude mít na konci hry nejvíce bodů.

Hrací plán představuje mapu Evropy rozdělenou do devíti regionů, které jsou propojeny sítí cest spojujících různé počty klášterů v každém z nich. Najdete zde Aragon, Francii, Anglii, Lotrinsko, Burgunsko, Švábsko, Itálii, Franky a Bavorsko. K dispozici je také sada karet v pěti barvách, které odpovídají regionům. Kromě Francie mají dva regiony stejnou barvu. Každý hráč má v průběhu hry vždy tři tyto karty regionů. Do nich ve svém tahu umisťuje kláštery a rádce, a to maximálně dva do jednoho regionu. Umístění rádců má svá omezení. V regionu již musí být nějaký klášter a celkový počet rádců nesmí být vyšší, než je klášterů hráče, který jich tam má nejvíce. Hráč zahrává karty příslušného regionu, nebo může použít dvě jiné stejné karty jako žolíka. Na konci si karty dobere do tří.

Ukázka všech typů karetVe hře proběhnou dvě bodování, v polovině a na konci. Za umístění rádců obdržíte body jen na konci hry, kláštery se hodnotí při obou bodováních v každém regionu zvlášť. Kdo má v regionu nejvíce klášterů, získá za každý bod, bez ohledu na barvu. Druhý pak dostane tolik bodů, kolik v ní má klášterů první hráč, atd. Kdo ale neumístil žádný, neobdrží nic. Na konci hry dostanou hráči navíc body za sítě klášterů - alespoň čtyři v nepřerušené řadě (bod za každý klášter). Za rádce obdržíte body tehdy, pokud má v sousedních zemích největší počet rádců. Hodnotí se postupně všechny sousední regiony, jak jsou vyznačeny na desce. Každý má k dispozici jen osm rádců, musí tedy dobře vážit, kam je vyšle.

Hra je výborně zpracována a má velmi pěknou grafiku. Jednotlivé regiony jsou barevně výrazně odlišeny, takže si je na kartách nespletete. Kláštery mají podobu dřevěných domečků a rádci válečků. Kláštery pokládáte na malé obrázky kostelů spojené linkou, rádce pak na pečeti. Orientace na desce je tedy dobrá.

Rozehraná hraPravidla jsou celkem jednoduchá, vysvětlení zabere deset minut. Je dobré si pamatovat pravidlo "3-2-1": V jednom tahu smíte zahrát maximálně tři karty, položit maximálně 2 hrací kameny (kláštery nebo rádce) do právě jednoho regionu. Hra je nejlepší ve třech hráčích, ale velmi dobře si zahrajete i ve čtyřech či pěti. V každém případě je hra svižná, jednu partii zvládnete do hodiny.

Náhoda je ve hře zastoupena tím, jaké se objeví karty v nabídce pro dobrání na konci vašeho tahu. Karty v nabídce jsou veřejné, takže vidíte, co si berou ostatní (využít můžete i balíček, ale tím riskujete líznutí pro vás špatné karty). Jde o velkou taktickou bitvu. Musíte dobře reagovat na hru spoluhráčů, abyste si udrželi či naopak získali rozhodující převahu.

ChinaVarianty: Hra Kardinál a král má také svou karetní verzi, kterou si můžete sami vyrobit. Podklady se dají stáhnout z webu Michaela Schachta (včetně pravidel v němčině a angličtině). K dispozici jsou také dvě rozšíření: Kardinal & König: Der Vatikan (de, en) a Kardinal & König: Das Duell (de, pro dva hráče). Michael Schacht hru upravil a v roce 2005 ji vydal Abacus pod názvem China.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: