Představení hry: Tvoříme slova

Tvoříme slova

Počet hráčů: 2-10.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 5-20 minut (čas je ale omezen jen rychlostí a slovní zásobou hráčů).
Rok vydání: 2006, poprvé hra vyšla zač. 90. let 20. stol.
Výrobce: STOA, spol. s r. o.
Obvyklá cena: 310 Kč.
Herní systém: tvoření slov z hozených písmen na kostkách.
Čeština: kompletně česká hra.

Tvoříme slova je vzdělávací společenská hra se slovy. Všichni hráči současně sestavují slova z písmen hozených na 14 kostkách a zapisují si je na připravený papír. Ten, kdo zapíše své slovo, ohlásí počet písmen a otočí přesýpací hodiny. Hraje se do té doby, dokud hráčům vystačí slovní zásoba a než se hodiny přesypou. Boduje se následovně: pokud má více hráčů stejné slovo, dostanou 1 bod, pokud ale má slovo zapsané jen jeden hráč, obdrží tolik bodů, z kolika písmen je slovo složeno. Zvítězí ten, kdo má v součtu bodů nejvíce.

Tvoříme slova - baleníKostky připomínají známější hru Amos, v ní ale slova z hozených písmen sestavuje vždy jen jeden hráč. V této hře jsou naopak zapojeni všichni stále. Pravidla jsou jednoduchá a umožňují u různé varianty hry. Hráči si na začátku také mohou určit, jaká slova budou skládat. Doporučena jsou podstatná jména, ale proč nezkusit i jiné slovní druhy. Je samozřejmě možné hrát na několik kol a průběžné výsledky sčítat. Hra je optimální ve 3-5 hráčích, ale dobře se dá hrát i ve větším počtu, potřebujete jen takový stůl, aby všichni dobře viděli na kostky.

Hra prověří vaši slovní zásobu, ale pomůže vám ji také rozvíjet. Proto je vhodná i pro děti školou povinné, které se už naučily číst. Kostky obsahují písmena bez diakritiky, "háčky a čárky" si při skládání slov můžete podle libosti doplňovat. Rozložení písmen zhruba odpovídá jejich četnosti výskytu v češtině. Hrou se ale můžete také procvičovat cizí jazyky.

Další hry se slovy: Amos, Boggle, Kris kros, Scrabble, Tik tak bum!

Odkazy:

***

Žádné komentáře: