Ohlédnutí za Essenem 3: Nové hry, které zaujaly

Nových her bylo letos opět hodně, ale to vás jistě nepřekvapí. Důležité je, že se mezi nimi našla celá řada novinek, které stojí za pozornost a které by nemusely zapadnout. Asi nejvíce lidí oslovily strategické hry Russian Railroads a Concordia, z těch přístupnějších he pak Sanssouci. Uvidíme, které další hry projdou kritickým sítem mezi hráči a které hry prokáží svo životaschopnost. S nejednou z těch opravdu dobrých se určitě setkáme i u nás díky českému vydání. V článku najdete také výsledky hodnocení novinek organizované časopisem Faiplay. Podívat se také můžete na fotogalerii s novinkami.

Russian Railroads
Autoři: Helmut Ohley, Leonhard "Lonny" Orgler
Vydavatelé: Hans im Glück
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: 120 minut
Popis: Russian Railroads je ekonomická strategie založená na umisťování dělníků (worker placement). Zavede vás do Ruska konce 19. století, kdy začal díky podpoře cara k velkému rozvoji železnice. Vy se na tomto velkém úkolu ve velké zemi budete podílet. Budete muset dobře řídit své zdroje a strategii, abyste uspěli a překonali konkurenci. Přestože se jedná o hru na téma budování železnice, nečekejte mapu se železniční sítí. Hraje se na sedm kol (ve čtyřech hráčích), přičemž v každém vykonáváte akce, dokud všichni nepasují. Během hry získáváte hodně bodů, takže máte pocit ze hry, že neco budujete. Musíte si ale dávat pozor i na ostatní. Hra postykuje více možných strategií.  

Odkaz:

Glass Road
Autor: Uwe Rosenberg
Vydavatelé: Freundland Spiele, Z-Man Games
Počet hráčů:1–4
Herní doba: 75 minut

Popis: Glass Road je nová hra Uwe Rosenberga, kterou vydává u Freundland Spiele (minulý rok vydali úspěšnou Terra Mysticu). Hra vás zavede nedaleko za naše hranice do Bavorského lesa a připomíná dlouhou tradici sklářství v tomto kraji. Hráči v této hře řídí svůj sklářský podnik a usiluje o jeho prosperitu. Hra probíhá ve čtyřech obdobích. Každý hráč má v ruce sadu stejných patnácti specialistů, v každém období vybere pět z nich. Karty specialistů poskytují dvě schopnosti, ale za předpokladu, že stejného nezvolí ještě další hráč (v takovém případě použijete jen jednu ze dvou možností). Specialisté umožňují získat zdroje, rozšiřovat krajinu a postavit nové budovy.   

Odkaz:

Trains
Autor: Hisashi Hayashi
Vydavatelé: Alderac Entertainment Group, Pegasus Spiele
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: 45 minut
Popis: Trains jsou další hrou na železniční téma. Tentokrát vás zavede do dalekého Japonska moderní doby, kde budete řídit soukromou železniční společnost. Usilujete o to, aby se stala větší a lepší než konkurence. Hra šikovně kombinuje princip vytváření balíčku a budování železniční sítě na hrací desce. Začínáte s malým balíčkem karet, který postupně obohacujete o nový personál a služby, s jejichž pomocí vylepšujete svou společnost. Spojení tvorby balíčku a vytváření tratě je zdařilé a funkční.

Odkaz:
Sanssouci
Autor: Michael Kiesling
Vydavatel: Ravensburger
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: 45 minut
Popis: Tato rodinná hra vás zavede na světoznámý zámek Sanssouci. Během hry vybuduje každý hráč svou zahradu složenou z různých prvků: labyrinty, vodotrysky, pavilonky, atd. Zahrady jsou rozděleny do řádků podle barev a sloupců podle jednotlivých prvků. Co a kam umístíte, se řídí kartami. Vždy máte dvě v ruce a z nich si jednu zvolíte, abyste si mohli vzít dílek se zahradou ze společné nabídky. Po každém umístění dílku můžete pohnout s některým ze svých šlechticů a bodovat. Na konci se navíc započítají bonusové body. Hra probíhá v celkem osmnácti kolech. Hra ale plyne rychle. Sanssouci je příjemná hra pro rodinné hraní.   

Odkaz:
Rampage
Autoři: Antoine Bauza, Ludovic Maublanc
Vydavatelé: Repos Production, Asmodee
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: 45 minut
Popis: Rampage je hra, která vás zaujme na první pohled. Hrací plán tvoří různě velké budovy vytvořené z různobarevných meeplů (figurek ze hry Carcassonne). Hráči představují příšery, které přicházejí do Meeple City. Cílem je bourat budovy a požírat obyvatele města. V této hře uplatníte především svou šikovnost při cvrkání, házení či foukání. Hráč na tahu má k dispozici dvě akce ze čtyř možných: pohyb, boření, metání vozidlem, foukání. Musí si však dávat pozor, aby si nevylámali zuby. Na konci hry se sečtou body. Kdo bude největší monstrum? Hru zpestřují karty monster a supervlastností, které dávají hráčům určité výhody.  

Odkaz:

Concordia
Autor: Mac Gerdts
Vydavatel: PD-Verlag
Počet hráčů: 2–5
Herní doba: 100 minut
Popis: Concordia se vrací do doby, kdy oblast Středozemního moře ovládala Římská říše a kdy zde panoval mír, jednotné právo a ekonomika vzkvétala. Je to nekonfliktní ekonomická strategie. Vysíláte kolonisty do různých měst, kde se vyrábí cihly, jídlo, nástroje, víno, látky. Ve hře jsou použity karty, které umožňují výběr akcí v průběhu hry a přinášejí body na konci hry. Na začátku má každý hráč omezený počet a v postupně získává další. Hrací plán je oboustranný (pro hru 3–5 hráčů a pro 2–4 hráče).

Odkaz:

Další novinky
  • Spyriumautor: William Attia, vyd. Ystari Games, Asmodee, počet hráčů: 2–5, herní doba: 75 minut
  • Madeira –  autoři: Nuno Bizarro Sentieiro a Paulo Soledade, vyd. What´s Your Games?, počet hráčů: 1–4, herní doba: 120 minut  
  • Amerigo – autor: Stefan Feld, vyd. Queen Games, počet hráčů: 2–4, herní doba: 75 minut
  • Lewis & Clark – autor: Cédrick Chaboussit, vyd. Ludonaute, počet hráčů: 1–5, herní doba: 120 minut
  • Coal Baron – autoři: Michael Kiesling, Wolfgang Kramer, vyd. eggertspiele, Pegasus Spiele, počet hráčů: 2–4, herní doba: 70 minut   
  • Mascarade – autor: Bruno Faidutti, vyd. Repos Production, Asmodee, počet hráčů: 2–13, herní doba: 30 minut
Ukázky novinek najdete také ve fotogalerii s hrami z Essenu.



Hodnocení her v Essenu organizované časopisem Fairplay
  • Závěrečné pořadí her, které získaly alespoň 40 hodnocení s průměrnou známkou pod 2,8.


HraVydavatelZnámkaPočet

Russian RailroadsHans im Glück1,7385

ConcordiaPD-Verlag1,8464

Die GlasstraßeFeuerland-Spiele1,9165

Bruxelles 1893Pearl Games2,1249

KashgarKosmos2,1363

Rokokoeggertspiele/Pegasus2,1541

SpyriumYstari2,2172

MadeiraWhat's Your Game?2,2258

Love LetterPegasus2,2497

UGOPlaythisone2,3044

AmerigoQueen Games2,3585

Glück Aufeggertspiele2,4055

YunnanArgentum2,4440

GuildhallPegasus2,4842

NauticusKosmos2,4842

SanssouciRavensburger2,6159

Tash-Kalar:Arena of LegendsCzech Games Edition2,7548


Odkazy:
Související články:

Obrazován příloha
Russian Railroad – ukázka hry.

Glass Road – ukázka hry.
Trains – ukázka hry.
Sanssouci – ukázka hry.
Rampage – ukázka hry.

Concordia – ukázka hry.



***

Žádné komentáře: