Tip: Puerto Rico – jubilejní vydání

Jedna z nejlepších moderních deskových her se dočkala jubilejního vydání a je k dispozici i u nás, i když jen v anglické či německé verzi. Alea loni připravila hru Puerto Rico v nové grafice a s kvalitními komponenty, které splňují současné nároky na zpracování her. Přináší například kvalitnější kartón kartiček budov, větší žetonky kolonistů, dřevěné zboží ve tvaru skutečných truhliček a především nádherné kovové mince. Obsahuje také obě dříve samostatně vydaná rozšíření. Samotná hra se nezměnila.

Podívejte se na obrazové srovnání českého vydání s jubilejní edicí hry Puerto Rico.

Jubilejní edici k desátému výročí vydání hry připravila alea v německé verzi, společnost Rio Grande Games v anglické. Obě vydání jsou u nás k dispozici ve specializovaných obchodech. Znamená to, že hra nevyšla česky, názvy budov a popisy jejich vlastností jsou v německém a anglickém jazyce. Příznivcům této hry by to ale nemělo vadit.

Co nová edice obsahuje

V krabici najdete kromě základní hry i pravidla pro dva hráče a dvě rozšíření. Rozšíření Nové budovy (New buildings) poprvé vyšlo jako příloha magazínu Spielbox v roce 2002. Jak název napovídá, přináší sadu nových budov, které můžete přidat mezi standardní budovy. Pro každou hru hráči zvolí, se kterými z nabízených budov budou hrát. Druhé rozšíření se jmenuje Šlechtici (The Nobles). To bylo součástí Schatzkiste collection od alei. Jeho součástí jsou nové budovy a dřevěné žetony šlechticů.

Největším přínosem nové edice je grafické zpracování celé hry. Úžasné jsou kovové mince, kterých je 60. Žetony a kartičky jsou opravdu solidní, byly vyrobeny z 3 mm silného kartonu, takže něco vydrží. Kartičky budov jsou nyní krásně ilustrované. Dřevěné žetony kolonistů již nejsou titěrné a zboží má podobu truhliček. V původním vydání neměly kartičky budov žádný obrázek, jen popis. Větší žetony zlepší manipulaci s kolonisty a zbožím během hry.

Na otázku, zda pořídit novou edici, nemám jednoznačnou odpověď. Nové vydání je jednoznačně povedené, kvalitní a i po grafické stránce dotažené. Dostáváme tak grafickou podobu hry, kterou si zaslouží. Hra jako taková se nezměnila, hraní s kvalitními komponenty je však příjemnější. Nevýhodou jsou německé/anglické názvy budov a popisy jejich vlastností.

Zatím jste Puerto Rico nehráli?

Puerto Rico je ekonomická strategie pro 2–5 hráčů, ve které se hráči stávají vlastníky plantáží v Puerto Ricu 16. století. Produkují kukuřici, indigo, cukr, tabák či kávu, zpracovávají je, prodávají a vyvážejí do Evropy. Za utržené peníze staví nové budovy. Zvítězí nejlepší obchodník. Více o hře si můžete přečíst v recenzi.

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru Puerto Rico – jubilejní edici koupit?

Portoriko - jubilejní vydání (Puerto Rico) lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Puerto Rico Anniversary Edition lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Obrazová příloha – srovnání staré a nové edice hry
České vydání původní edice a nové vydání hry Puerto Rico.
Herní deska s nabídkou budov.
Hráčská deska s místem pro plantáže a budovy.
Kartičky rolí.
Loď s kolonisty a obchodní společnost.
Lodě odvážející zboží do Evropy.
Velké budovy.
"Malé" budovy.
Plantáže.
Mince.
Žetony zboží.
Žetony osadníků.
Žetony vítězných bodů.


***

Žádné komentáře: