Tipy na dárky: Hry pro rodinné hraní

Vánoce jsou již za dveřmi, takže by se vám mohlo hodit několik tipů na dárky. Hra je jedním z nejlepších dárků, který můžete věnovat nejen k Vánocům. Potěší děti i dospělé a poskytne mnoho hodin zábavy. Společně strávený čas při inteligentní a příjemné aktivitě je k nezaplacení.

Her je již u nás k dostání mnoho, stačí si vybrat. Abyste zvolili tu správnou hru, mějte vždy na paměti, pro jakou příležitost ji vybíráte: pro hraní ve dvojici, pro rodinu s menšími dětmi nebo již odrostlejšími, pro teenegery a dospělé, pro zábavu v partě. Záleží také na tom, jaké hry již hráči vyzkoušeli, kolik bude obvykle hrát lidí, ale také například to, jaká témata mají nejraději.

Dnes pro vás mám několik tipů na hry (nejen) pro rodiny s dětmi (a pro skupiny s rozdílnou herní zkušeností): hry pro rodinu se staršími dětmi (6–12 let) a s mladšími dětmi (2–6 let).

Hry pro rodinu se staršími dětmi (6–12 let)

Dixit
Počet hráčů: 3–6
Věk: od 8 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 700 Kč
Odkazy: recenze | tip: Dixit Odyssey

Popis: Pokud hledáte originální a neotřelou hru, která bude podněcovat vaši fantazii, pak je tu Dixit. Na hře je vidět francouzský šarm, ať už originálností hry či grafickým zpracováním. Dixit si rádi zahrají jak ti, kdo deskové hry příliš nevyhledávají, tak i zkušení hráči. Kromě kvalitního výtvarného zpracování je potřeba ocenit skvělé provázání grafiky s herními mechanismy. Není žádným překvapením, že hra získala již nejedno ocenění po celé Evropě. Dixit je hra, která se díky jednoduchých pravidlům, krásné grafice a své univerzálnosti bude líbit v podstatě každému.

Všichni hráči obdrží šest karet. Kdo je na řadě, stává se na vypravěčem. Z karet v ruce si vybere jednu a řekne k ní příběh, který ji popíše – několika větami, jedním slovem, zvukem. Jeho cílem však je, aby zvolenou kartu vystihl natolik dobře, že ji alespoň jeden z hráčů mezi jinými kartami pozná. Popis přitom nesmí být moc průhledný, aby ji neuhodli všichni. Pokud se to podaří, získá body. Vyhraje totiž ten, kdo během hry nasbírá nejvíce bodů za své příběhy, ale i za dobrý odhad příběhů ostatních hráčů.


Duch!
Počet hráčů: 2–8
Věk: od 8 let
Herní doba: 20–30 minut
Obvyklá cena: 290 Kč
Odkazy: recenze

Popis: Duch! je jedna z nejvydařenějších postřehových her poslední doby. Bavit se při ní budou děti i dospělí, zkušení i příležitostní hráči. Všichni hrají současně, snaží se dříve než ostatní chytit jeden z pěti předmětů na stole: lahev, křeslo, knihu, myš či ducha. Nesmí se však splést. Nevyhrává totiž nejrychlejší, ale ten, kdo se nejrychleji zorientuje. Kdo vezme ten správný předmět? Hra je vtipně vymyšlená, rychlá, jednoduchá, zábavná.

Postřehové hry jsou rychlé a vyžadují plnou pozornost všech hráčů. Nikdo nečeká. Stejné je to u hry Duch! Během hry sbíráte karty. Kdo jich má na konci nejvíce, ten zvítězí.

Fresco
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 10 let
Herní doba: 60 minut
Obvyklá cena: 900 Kč
Odkazy: článek

Popis: Fresco je velmi pěkná rodinná hra, kterou však nepohrdnou ani zájemci o náročnější hry. Jako mistři vedete své tovaryše, abyste měli co největší podíl na obnově velké fresky. Hra využívá vtipné herní prvky. Když své tovaryše pošlete brzy do práce, zajistíte si lepší barvy, místo v katedrále, ale jejich nálada a pracovní morálka klesne, takže o některého můžete přijít. Méně lidí pak znamená méně akcí a práce. Ve hře si také užijete skutečného míchání barev. Základní pravidla jsou jednoduchá. Doplnit je můžete o tři rozšiřující moduly.

Lovci a sběrači
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 8 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 500 Kč
Odkazy: článek

Popis: Lovci a sběrači představují jednoduchou rodinnou hru, která vás zavede do pravěku. Zajistit si obživu nebylo snadné, takže bylo nutné putovat krajinou, nasbírat bobule, ulovit mamuta. Hra je rozdělena na dvě části, letní a zimní. Hrací plán zaplňují žetony, které hráči během každého období sbírají. Na uvolněné místo však již nesmí vstoupit, takže se jejich "životní" prostor postupně zmenšuje (obdoně jako ve hře To je moje ryba). Během léta musíte uložit zásoby do táborů, jinak budete mít méně "lidí" v zimním období. Zvítězí ten, kdo nasbírá nejvíce bodů.

Hra je pro 2–4 hráče (od 8 let). Pravidla si vysvětlíte rychle, nejsou dlouhá ani složitá.

Mondo
Počet hráčů: 1–4
Věk: od 8 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 690 Kč
Odkazy: recenze

Popis: Mondo je jednoduchá a rychlá rodinná hra od Michaela Schachta, tvůrce například her Zooloretto, Kardinál a král, Valdora. Všichni hráči si současně vytvářejí na své desce svět složený z několika typů krajiny a obsazený různými druhy exotických zvířat tak, aby jejich svět byl co nejhodnotnější. Zároveň soutěží s časem, neboť mají jen omezený časový limitu. Díky tomu nikdo zbytečně nečeká. Mondo má několik stupňů obtížnosti. Dobře si zahrajete se školáky i s dospěláky.

Pokud znáte hru Galaxy Trucker, Mondo vám ji připomene. Má však pouze první část, ve které se staví. Potom následuje vyhodnocení podle několika kritérií. Kdo má rád hry, ve kterých se něco tvoří či ho baví skládání puzzle, tomu se bude Mondo zaručeně líbit také. Navíc je hra kvalitně graficky připravena.

Monkey Business
Počet hráčů: 2–6
Věk: od 6 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 250 Kč
Odkazy: článek

Popis: Monkey Business je česká verze hry Cheeky Monkey. Tato jednoduchá a rychlá rodinná hra potěší nejen děti. Během hry se snažíte "pochytat" zvířata, která se rozutekla po džungli. Na konci za ně získáte body, které určí nejlepšího. Hra probíhá tak, že hráči tahají z pytlíky žetony zvířat, a to tak dlouho, dokud chtějí. Vyrovnají si je do sloupečku před sebou. Když ale vytáhnou některé zvíře podruhé, přijdou o všechny vytažené.

Timeline: Vynálezy
Počet hráčů: 2–8
Věk: od 8 let
Herní doba: 15 minut
Obvyklá cena: 390 Kč
Odkazy: recenze | tip: Timeline: Objevy

Popis: I letopočty mohou být zábavné. Ve hře budete přiřazovat na pomyslnou osu karty s vynálezy a událostmi tak, abyste je správně časově zařadili. Znalosti a všeobecný přehled jsou výhodou, ale nemusí být pro úspěch rozhodující. Budete překvapeni, co všechno se dozvíte. Timeline je rychlá a co se týče pravidel jednoduchá karetní hra. Ocení ji jak příležitostní hráči, tak ti zkušení.

Zakázaný ostrov
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 10 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 500 Kč
Odkazy: článek

Popis: Rodinná kooperativní hra, ve které hráči v roli dobrodruhů hledají na tajemném ostrově ztracené artefakty. Musí se to podařit dříve, než se ostrov potopí do hlubin moře. Hra má jednoduchá pravidla, dobrodružné téma, pěkné grafické zpracování. Dostanete ji v kovové krabici. Ve hře si můžete nastavit různé stupně obtížnosti.

7 divů světa
Počet hráčů: 2–7
Věk: od 10 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: cca 900 Kč
Odkaz: recenze

Popis: Karetní hra 7 divů světa je přístupná širokému publiku. Oceňují ji i odborníci, jak o tom svědčí řada herních cen. Hra je svižná, variabilní, dobře hratelná v různém počtu hráčů, má jednoduchá pravidla a vynikající zpracování.

Ve hře se stanete vládcem starověkého města, který usiluje o jeho rozkvět. Především však budete chtít vybudovat jeden z divů, který by obdivoval celý svět. Hráči soupeří o to, čí město bude nejskvělejší. Budete se starat o zdroje surovin, budovat obchodní zázemí i vojenskou moc, podporovat vědu, stavět ty nejhodnotnější budovy, které vám přinesou nejvíce výhod. Přitom se vyplatí sledovat, co se děje u sousedů, výhodně s nimi obchodovat či včas zajistit obranu.

Hry pro rodinu s mladšími dětmi (2–6 let)

Cink Junior
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 4 let
Herní doba: 15 minut
Obvyklá cena: 280 Kč

Popis: Cink je jednoduchá postřehová hra pro předškolní děti. Hráči se snaží zazvonit na zvonek pokaždé, když se na stole objeví dva stejní smějící se klauni. Za odměnu získají všechny karty s klauny, kteří jsou na stole. Pokud se objeví smutný klaun, pak musíte zůstat v klidu, protože byste mohli o karty přijít.

Den a noc
Počet hráčů: 1
Věk: od 2 let
Obvyklá cena: 450 Kč
Odkazy: článek

Popis: Hledáte dobrou hračku pro své dítko nebo dárek, který bude vhodný již pro batole a vydrží delší dobu? Pak vám doporučuji Den a Noc z řady Smart Games. Hra obsahuje sadu dřevěných dílků různých tvarů a barev, které se nasazují na dřevěné tyčky. Děti se při hře rozvíjí v různých směrech. Učí se barvy, tvary, procvičují jemnou motoriku, řeší jednoduché úkoly. Hra přináší řadu rébusů od jednoduchých po složitější. Hra je určena předškolním dětem od dvou let.


Umí prase létat?
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 5 let
Herní doba: 15 minut
Obvyklá cena: 350 Kč (základní hra), 550 (desková verze)

Popis: Velmi pěkná hra, která učí děti poznávat zvířata a jejich charakteristiky. K dispozici je celkem 38 různých zvířat a 17 vlastností, které mohou zvířátka mít. Náhodně se otočí jedna kartička zvířete a hráči sází své žetony na jednotlivé vlastnosti. Za správné vlastnosti obdrží žeton, za chybně určené naopak ztráci.

Želví závody
Počet hráčů: 2–5
Věk: od 5 let
Herní doba: 20 minut
Obvyklá cena: 380 Kč

Popis: Jednoduchá, ale vtipná hra, kterou si rádi zahrají i dospělí. Závodní hra, ve které želvy spěchají na druhý konec louky ke šťavnatému salátu. Nikdo však neví, kterou želvu kdo podporuje.

Související články:
***

Žádné komentáře: