CGE veze do Essenu hry Dungeon Petz a Dědictví

Czech Games Edition (CGE) letos chystá dvě "velké" hry, jednu party hru a jedno velké rozšíření. Vláďa Chvátil připravil druhou hru ze světa Vládců podzemí, jmenuje se Dungeon Petz. Hráči rozjíždí nový business, a to chov nejrůznějších příšerek a mazlíčků pro vládce podzemí. Kromě toho se můžete těšit na tvořivou party hru Pictomania a druhé velké rozšíření úspěšné hry Galaxy Trucker.

Další hru připravil také Vladimír Suchý. Nese název Dědictví, v angličtině Last Will. Její podtitul by mohl znít: "Zbohatněte tím, že budete utrácet." Představte si, že můžete zdědit velký balík po bohatém strýčkovi. Dostanete ho, pokud jako první utratíte přidělený nemalý obnos.


Dungeon Petz je nejočekávanější hrou z letošní nabídky CGE. Česky se bude hra jmenovat Příšerky z podzemí. Jedná se o samostatnou hru, kterou Vláďa Chvátil zasadil do světa Vládců podzemí. Grafiku připravil stejný výtvarník – David Cochard. Na zveřejněných obrázcích vypadá hra víc než zdařile.

V této hře budete hlavou impí rodiny, která se osamostatnila. Budete chovat příšerky, a ty prodávat vládcům podzemí. Ti jsou vybíraví a mají různá přání, jak má jejich mazlíček vypadat a jaké má mít vlastnosti. A tomu musíte přizpůsobit své podnikání, mít náležitou výbavu (například speciální magické klece, které udrží magická stvoření), dostatek krmení (bohužel se rychle kazí) a dostatečně velkou impí rodinu, abyste vše zvládli. Hra je totiž založena na umisťování "dělníků", o pořadí jejich nasazení rozhoduje tajné plánování – větší skupina má přednost. Musíte si tedy dobře rozmyslet, kolik skupin vytvoříte a jak budou velké, aby vám konkurence nevyfoukla nejlepší věci z nabídky.

Ve srovnání s Vládci podzemí je Dungeon Petz o něco jednodušší. I přesto hru ocení především zkušenější hráči, kteří ocení propracované téma a množství možností pro rozhodování.

Petr Murmak z CGE ke hře dodává: "Testování ukázalo, že ač jde o celkem náročnou hru, tak se u ní často hodně baví něžné polovičky. Hra je totiž o tom, že se hráči snaží co nejlépe plnit přání zvířátek. Na druhou stranu, pokud se někdo snaží hrát na co nejlepší výsledek, tak Dungeon Petz umí být podobně náročná hra na přemýšlení jako Vládci podzemí."

Distribuci v ČR bude zajišťovat MindOK.

Základní info o hře:
  • pro 2–4 hráče
  • herní doba 90–120 minut
  • Dungeon Petz na BGG (en)

Last Will (Dědictví) je první karetní hra Vladimíra Suchého. Určitě ji ocení náročnější hráči, ale má potenciál oslovit i širší publikum. Je to díky netradičnímu tématu, které je zdařile provedení. Cílem hry není vydělat nejvíce peněz, jak tomu bývá v ekonomických hrách, ale naopak je co nejdříve utratit.

Dědictví je hra, kterou byste si měli rozhodně vyzkoušet. Považuji ji za zatím nejlepší hru od Vládi Suchého. Dobře se hraje v jakémkoliv počtu hráčů. Musíte svou hru počtu hráčů přizpůsobit, jen tak můžete uspět. Hráčům dává řadu možností, které je mohou dovést k vítězství, musí však sledovat i ostatní.

A jak hru komentuje Petr Murmak: "Děsně mne baví (a jak jsem zjistil, nejsem sám) ta obrácená role, kdy se snažím všechno koupit co nejdráž a prodat co nejlevněji. Skoro jak to bývá v reálném životě..." 

Distribuci v ČR zajišťuje MindOK. Dědictví již bylo představeno na Deskohraní.

Základní info o hře:
  • pro 2–5 hráče
  • herní doba 60 minut
  • Last Will na BGG (en)

Pictomania je party hra pro 3–6 hráčů. Tentokrát se Vláďa Chvátil zaměřil na kreslení a odhad spoluhráčů. Všichni hráči současně kreslí obrázek, a zároveň musí hádat, co nakreslili ostatní. Je to jednoduchá tvořivá hra pro každého, která pobaví i toho, kdo tvrdí, že neumí kreslit.

Petr Murmak považuje Pictomanii za crazy hru, která dokáže i nehráče uchvátit natolik, že jsou ochotni u ní vydržet i několik hodin, ač standardně je jedna partie zahraná do půl hodiny.

Distributor této hry v ČR je v jednání.

Základní info o hře:
  • pro 3–6 hráče
  • herní doba 45 minut
  • Pictomania na BGG (en)

Galaxy Trucker: Druhé velké rozšíření přináší celou sadu novinek, která potěší všechny příznivce této hry. Některé hru příjemně zpestří, další ji obmění. Pokud jste měli pocit, že už hru Galaxy Trucker máte zcela ohranou, pak vás nové rozšíření vyvede z omylu. Hru oživí nové typy lodí, nové typy součástek, výsadky (vlezou na vaši loď a dělají tam neplechu) a podpůrné týmy (všelijak pomáhají při stavění) a to není zdaleka vše.

Petr Murmak k rozšíření dodává: "Pokud někdo má rád Galaxy Truckera a velké rozšíření, tak tady se pokračuje v nastoleném trendu. Co jsem měl možnost pozorovat, tak lidem se ty věci v rozšíření hodně líbí a asi o trochu víc než věci z prvního rozšíření."

Distribuci v ČR budou zajišťovat REXhry (společně se základní hrou a prvním Velkým rozšířením). Galaxy Trucker tedy bude k dostání i nadále.
První velká prezentace nových her proběhne již tradičně v Essenu. České verze by měly být k dispozici v následujících týdnech po Essenu, pravděpodobně během listopadu.

Odkazy:

Obrazová příloha

Dungeon Petz
Základní hrací deska s označením herních kol.

Příšerka Strašlivý králíček.

Hlavní hrací deska.

Hráčská hrací deska.

Last Will (Dědictví)

Jedna ze základních hracích desek (pro 4–5 hráčů).

Ukázka karty.

Galaxy Trucker: Další velké rozšíření

Nový typ lodě pro 2. fázi letu.
***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Budou tento rok také průběžné zprávy z Essenu 2011 jako minulý ročník? Děkuji za odpověď. joek101

Jakub řekl(a)...

Ano, do Essenu se chystám. V rámci možností budu průběžně připravovat zprávy z dění na veletrhu :-)