Co se děje v Praze na Deskohraní

Dostal jsem několik zajímavých zpráviček z probíhajícího Deskohraní, o něž bych se s vámi chtěl podělit. Nejmladší účastník festivalu získal v jednom z turnajů bronzovou medaili. Turnaj v Carcassonne byl napínavý a připravil nejedno překvapení. Kdo myslíte, že se stal mistrem republiky v této hře? Loňský nebo předloňský mistr? Malí i velcí si mohli vyzkoušet národní deskovou hru Toguzkumalak, která pochází z Kazachstánu. >>>

Nejmladším účastníkem festivalu byl čtyřletý Vojta Suchý, který vybojoval v turnaji "Umí prase létat?" bronzovou medaili. Obstál tak mezi třinácti dětmi ve věku do patnácti let. Turnaje se zúčastnil již v loňském roce jako tříletý. Tehdy se umístil na šestém místě. Letos už hrál zcela bez pomoci rodičů a ukázal, že jde ve stopách svého otce Vládi Suchého, který hry nejen hraje, ale i rád vymýšlí. Je autorem Šestiměstí a letos mu vyjde nová hra Loděnice, kterou CGE představí v Essenu. Výsledky všech turnajů najdete na webu akce.

Svým překvapivým průběhem zaujalo mistrovství České republiky ve známé a u nás velmi rozšířené hře Carcassonne. Předloňský mistr republiky Matyáš Veselý nejdříve málem podlehl v semifinále, v posledních tazích ale průběh zvrátil a nakonec vyhrál o jediný bod. To ho povzbudilo do finálového klání natolik, že v něm porazil loňského mistra Martina Mojžíše. Průběh turnaje také zpestřila jedna překvapivá remíza 124:124, což je situace, jakou na mistrovství ČR nepamatuje. Uvidíme, jak si naše reprezantace povede na mistrovství světa v Essenu. Loni se Martin Mojžíš stal vice-mistrem světa.

To, že je Deskohraní mezinárodní, dokazují také účastníci z Kazachstánu. Nebylo možné je přehlédnout. Kulturní delegace z této exotické země učila Čechy svou národní deskovou hru Toguzkumalak. Všechny si získali svým nadšením a zápalem do hry, dospělé i děti. A nikomu nevadilo, že neumí ani slovo česky.

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: