Představení hry: Time's up!

Počet hráčů: 4–12.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 45–90 minut.
Autor: Peter Sarrett.
Rok vydání: 2000.
Výrobce: Asmodee, Pro ludo, MindOK 2009.
Obvyklá cena: cca 470 Kč.
Herní systém: společenská hra pro týmy, hádání známých osobností a postav.
Čeština: hra vyšla kompletně v češtině.

Time's up! je u nás nová party hra pro 4 až 12 hráčů, kterou vydal MindOK. Patří do stejné kategorie společenských her, jako jsou Aktivity. Pokud jste si je oblíbili a chcete změnu, pak bude Time's up! vaší jasnou volbou. Time's up! vás zavede do světa celebrit, světově známých osobností a literárních či filmových postav. Hrát budete v týmech. Vaším úkolem bude co nejvýstižněji pomocí slov či pantomimy charakterizovat různé osobnosti, aby je váš partner co nejrychleji poznal. Pravidla hry jsou jednoduchá a zábava zaručena. Bavit se budete navzájem vším, co originálního vymyslíte.

Ve světě je hra velmi oblíbená a dočkala se několika vydání a různých doplnění. Nadšeně ji přijali například ve Francii. Až se jeden diví, proč se u nás neobjevila již dříve. Vždyť nejrůznější napodobování rozličných postav a imitování známých osobností má u nás dlouhou tradici. Stačí zmínit: "Do hospody s umytýma nohama" a každému se hned vybaví Jára Cimrman. Nebo: "A přece se točí" a hned vykřiknete: "Galileo." Budete takto úspěšní u všech 480 osobností? Věřím, že hra Time's up! může zaujmout i vás.

Time's up! budete hrát v týmech, ideálně dvoučlenných, které jsou rozsazeny kolem stolu, partneři naproti sobě. Hrát tak může dva až šest týmů. V pravidlech je i varianta pro lichý počet hráčů. Jedna partie hry je rozdělena na tři kola. V každém se týmy střídají po 30 vteřinách, které mají na to, aby popsaly a poznaly co nejvíce postav. Kartu každé uhodnuté postavy se ponechají jako bod. V týmu, který je na tahu, jeden popisuje, druhý určuje, o koho jde. Každá partie se hraje s balíčkem 40 náhodně vybraných karet z celkového počtu 240. Použije se pro všechny tři kola. Kolo vždy končí, když je balíček karet vyčerpán.


Kola se liší tím, jaké výrazové prostředky můžete při popisu používat. V prvním kolo nejste omezeni, můžete osobnosti popisovat neomezeně. Ve druhém kole může být k popisu použito pouze jedno slovo. Ve třetím kole již slova nesmíte použít vůbec, popisujete pouze pomocí pantomimy.

V prvním kole hráč, který popisuje, může použít téměř jakoukoliv nápovědu. Jeho spoluhráč může hádat libovolný počet jmen osobností, smí vysvětlování komentovat i se přímo ptát na konkrétní nápovědy. Platí jen několik omezení. Nesmí se například napovídat pomocí jednotlivých písmen jména, nesmí se zmínit část jména, přezdívku či vysvětlovat pomocí rýmů a podobnosti slov. Od druhého kola může hádající hráč u každé karty hádat jméno osobnosti jen jednou. Na konci třetího kola si týmy sečtou získané body ve všech třech kolech – za každou získanou kartu je bod. Zvítězí tým s nejvyšším počtem bodů.  

Výběr postav a osobností byl pro české vydání hry pečlivě připraven tak, aby odpovídal našemu kulturnímu prostředí. Balíček karet kromě celosvětově známých jmen obsahuje i specificky česká. Součástí hry je i "Biografie" s přehledem všech jmen, kterou by hráči neměli během hry využívat, ale můžete se dohodnout i jinak. Přeci jen ne všichni znají všechny osobnosti tak, že je dokážou výstižně charakterizovat. Biografie pak může být jejich záchranou. Na každé kartě jsou jména dvou osobností odlišeny modrou a žlutou barvou. Před začátkem hry se hráči dohodnou, s jakou barvou osobností budou hrát.

Jak vidíte, pravidla hry jsou jednoduchá. Seznámíte se s nimi rychle. Jedna partie vám může zabrat půl hodiny až hodinu. Hra přitom slibuje mnoho hodin zábavy. Pro každou partii použijete jiný výběr karet. Jen tak se tedy neohrají. Vždy ale záleží na hráčích, kteří se sejdou, jakou hře vtisknou atmosféru. Hra se dobře hodí i na cesty. Time's up! je společenská hra vhodná na různorodá setkání s přáteli, slibuje bujarou zábavu :-)

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: