Představení hry: Snow Tails

Snow Tails

Počet hráčů: 2–5.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45 minut.
Autor: Fraser a Gordon Lemontovi.
Rok vydání: 2008.
Výrobce: Fragor Games, Asmodée Editions.
Obvyklá cena: cca 950 Kč.
Herní systém: závodní hra, k pohybu slouží karty.
Čeština: hra není lokalizovaná do češtiny, herní materiál neobsahuje cizojazyčné texty, pravidla jsou k dispozici v angličtině a němčině, v češtině ke stažení.

Snow Tails je další z originálních deskových her bratrské dvojice Frasera a Gordona Lemontových. Jsou autory například her Haste Bock?, Antler Island, Hameln. Tentokrát připravili závodní hru. Úspěšnou premiéru měla hra v Essenu 2008. Toto první vydání je beznadějně rozebrané. Díky Asmodée Editions je od dubna k dispozici v reedici (vydavatel uvažoval o změně názvu, ale díky tlaku hráčů a fanoušků hry si to rozmyslel).

Hra představuje originální závod psích spřežení. Každý hráč vede své saně tažené dvěma psy klikatící se zasněženou tratí, která skrývá řadu záludných zúžení a překážek. Jen ten nejšikovnější "mucher" dorazí do cíle bez jediné nehody. Zvítězí přirozeně ten nejrychlejší.

Hra přináší jedinečný mechanismus pohybu. Každé sáně mají brzdu a táhnou je dva psi. K určení pohybu se používají karty v hodnotách 1–5. Hráči mají v ruce během hry pět karet, z nichž vybírají. Hráč může ve svém tahu zahrát jednu až tři karty (stejné hodnoty) – "položí" je na psy či brzdu. Aktuální rychlost (o kolik polí se sáně pohnou kupředu) zjistíme tak, že sečteme hodnotu síly obou psů a od ní odečteme hodnotu brzdy. Sáně pak zatáčejí směrem, kde táhne silnější pes. Počet drah, které přejede, určí rozdíl síly psů.


Tah hráče se skládá ze tří kroků: 1. zahrání 1–3 karet stejné hodnoty, 2. pohyb saní, 3. dolíznutí karet z balíčku do pěti. Každý hráč má vlastní balíček karet. Hráči vždy hrají v pořadí podle pozice v závodu. V případě, že jsou sáně vedle sebe, hraje dříve ten, kdo stojí na vnitřní straně zatáčky.  

Pokud se sáněmi vyjedete z trati, narazíte do soupeře či projedete "kontrolní" body příliš rychle, dostanete "crash" kartu, která vám pak zabírá místo v ruce. S rostoucím počtem poškození se zhoršuje váš výběr karet pro další manévry.

Závodní trať je variabilní, navíc skrývá různá nebezpečí pro náročnější hráče (stromy, soutěsky), takže žádný závod nebude stejný. Podle zkušenosti hráčů můžete připravit odpovídající tratě. Hra je rychlá a svižná. Můžete vyzkoušet sérii závodů s různě dlouhými a obtížnými tratěmi.

Hra má celkem jednoduchou, účelnou a příjemnou grafiku. Tratě a psí spřežení jsou z pevného kartonu, sáně a stromečky jsou dřevěné. Spřežení z prvního vydání obsahuje kolečko, které hráči umožňuje jeho natáčení podle situace na trati (abyste měli stále přehled o tom, kde je vnitřní a vnější strana tratě).

Pravidla hry nejsou složitá. Rychle s nimi seznámíte i mladší či méně zkušené hráče. Proto se dobře hodí pro rodinné hraní. Hra je určena dvěma až pěti hráčům. Ve větším počtu hráčů je hra zábavnější. Častěji dochází k nečekaným situacím a kolizím. Náhoda je ve hře zastoupena kartami, které máte v ruce. Nemáte proto vždy k dispozici ty karty, které by vám umožnili nejoptimálnější pohyb. Navíc musíte plánovat několik tahů dopředu, jinak byste své sáně rozbili hned v první zatáčce.

Snow Tails je pěkná hra, která osloví i ty, kdo jinak závodní hry moc nevyhledávají. Je jednoduchá, rychlá, a přitom s neotřelým řešením pohybu spřežení. Doporučuji.

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: