Představení hry: Caylus Magna Carta

Caylus Magna Carta

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45 až 75 minut.
Autor: William Attia.
Rok vydání: 2007.
Výrobci: Ystari Games, Rio Grande, White Goblin Games.
Ocenění: BGG Golden Geek 2007 (vítěz: nejlepší karetní hra)
Obvyklá cena: cca 650 Kč.
Herní systém: karetní hra, budování města.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčné prvky.

Caylus Magna Carta je karetní předělávkou úspěšné deskové hry Caylus. Využit je jeho silný potenciál, výsledkem je však hra s menším množstvím herního materiálu a jednoduššími pravidly. Autor neodolal lákání a vytvořil karetní verzi, ale výsledek je víc než zdařilý. Je třeba ocenit, že se mu podařilo hru zjednodušit, ale přitom udržet sladěné hlavní principy hry a téma. Hra je proto přístupnější širšímu okruhu zájemců. Pokud si chcete zahrát dobře promyšlenou a kvalitně připravenou na ekonomice založenou strategii, Caylus Magna Carta by vás měla uspokojit.

Hráčské karty stavebTéma Magna Carty je stejné jako ve hře Caylus. Král Filip Sličný se rozhodl postavit nový hrad, a to je skvělá příležitost pro mnohé poddané. Hráči představují stavitele, kteří královský hrad staví a současně okolo něj budují město. Pokud jsou schopní, získávají peníze a především prestižní body. Peníze jsou potřeba při budování (např. k najímání dělníků). Zvítězí ale ten, kdo bude mít na konci hry nejvíce prestižních bodů. Toho stavitele si bude král cenit nejvíce.

Hráči na začátku obdrží figurky dělníků a karty staveb své barvy. Každý má tedy svůj vlastní balíček, ze kterého si dobírá do ruky a poté staví. Hrací "deska" se vytváří postupně přikládáním nových karet budov - vytváří tak stále delší cestu. Kdo staví, musí zaplatit odpovídající náklady v podobě surovin, které jsou vyznačeny na kartě. Podle barvy rámečku se při pozdějším využití pozná, komu budova patří. Při použití budovy jiným hráčem obdrží majitel prestižní bod, případně i další příjem. Základ "desky" tvoří karty hradu, mostu a pod nimi první neutrální budovy (růžové barvy) představují začátek cesty. Zde také stojí rychtář, aby kontroloval cestu a postup staveb.

Ukázka hryKaždé kolo hry se skládá ze šesti fází, které se vždy opakují ve stejném pořadí. Na začátku kola všichni obdrží peníze (1. - příjem). Poté následují akce, dokud všichni nezapasují - pořadí pasování je důležité pro vyhodnocení dalších fází. Hráč, který je na řadě, může provést jednu z akcí (2. fáze): vzít si do ruky další kartu staveb ze svého balíčku; vyměnit karty v ruce; poslat dělníka pracovat - umístit ho na budovu; postavit vlastní budovu, postavit prestižní budovu (speciální modré karty) či pasovat. V dalších fázích hráči mohou posunout rychtářem (3. fáze), a tak ovlivnit, které budovy budou v následující fázi aktivní; vyhodnotit aktivní budovy (4. fáze), a tím získat příjem v podobě surovin či peněz nebo přestavět některou ze svých budov. Další fází je výstavba hradu (5. fáze), na které se podílí všichni. Odevzdávají "sadu surovin" a za ně získávají žetony prestiže. Kolo končí posunutím rychtáře směrem ke konci cesty (6. fáze).

Neutrální a Prestižní budovyPrestižní body získávají hráči jednak za stavby budov či jejich využití jiným hráčem (okamžité body), jednak za výstavbu hradu (sečtou se na konci hry). Ve hře nejsou přízně jako v Caylusu, místo nich hráči získávají bonusové peníze nebo suroviny. Hra končí v kole, kdy byl dobrán poslední žeton prestiže.

Každá fáze probíhá rychle, takže hra je svižná, bez zbytečného zdržování. Během hry ostatních hráčů si můžete rozmyslet, co uděláte. Na začátku hry se vylosuje začínající hráč, v každém kole se jím stane další hráč v pořadí, což je důležité při rozmýšlení strategie. Oproti Caylusu je Magna Carta přímočařejší a přehlednější, hru "nekomplikují" a neovlivňují královy přízně. Přitom stále poskytuje řadu možností pro strategii. Náhoda se ve hře v malé míře objevuje, jak to obvykle v karetních verzích bývá, ale opravdu jen minimálně v tom, jaké karty staveb si vezmete do ruky. Můžete to však ovlivnit.

Hrad a mostPokud jste již hráli Caylus, můžete v podstatě hned začít hrát, pravidla si projdete rychle, protože základní principy jsou totožné, jen si ujasníte detaily a rozdíly. Hráčům, kteří by si rádi Caylus zahráli, pak doporučuji, aby se nejdříve seznámili s Magna Cartou. Pravidel se nemusíte obávat. Při první hře proniknete do pravidel do detailu, nejsou tak složitá. Hra je výborně hratelná ve dvou, ve třech i ve čtyřech hráčích.

Graficky Magna Carta kopíruje Caylus, nejde tedy o nic originálního. Převedení do karetní podoby je však zdařilé. Typy karet jsou barevně odlišeny, takže se v nich hráči dobře orientují. Šikovné je také využití oboustranných karet staveb u hráčských balíčků. Další herní materiál je stejný jako v Caylusu: peníze jsou z kartonu, suroviny a figurky dělníků dřevěné.

Osobně se mi více líbí Caylus, díky jeho komplexnosti. Magna Carta ale funguje, její výhodou jsou jednodušší pravidla a rychlejší hra, takže si ji dobře zahrajete i s méně zkušenými hráči.

Odkazy:

Související články:
***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pěkná recenze, už jsem koupil rodince CMC k Ježíšku :)

Unknown řekl(a)...

Caylus Magna Carta - můj letošní dárek, který jsem si nechal pořídit - je vážně skvělou hrou, vřele doporučuji...
Docela bych zkusil "velký" Caylus...