Představení hry: Razzia!

Razzia!

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 2004.
Výrobce: Amigo Spiele.
Obvyklá cena: cca 350 Kč.
Herní systém: karetní dražební hra.
Čeština: herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky, pravidla jsou k dispozici v češtině.

Razzia! je velmi zdařilá karetní předělávka úspěšné deskové dražební hry Reinera Knizii Ra. U nás není zcela doceněná, a to je škoda. Téma hry vás místo do starověkého Egypta zavede do prostředí vážených mafiánských rodin jižní Itálie. Dokážete jako hlava rodinného klanu obstát mezi ostatními mafiány? Spravujete rodinný majetek, rozmnožujete ho a posilujete své postavení mezi šéfy. Zvítězí ten, kdo s pomocí získané kořisti nejvíce zaboduje.

Všechny typy karetHra probíhá ve třech herních kolech, v každém máte k dispozici šeky (tři nebo čtyři podle počtu hráčů), s jejich pomocí kupujete v dražbě karty kořisti. Hodnota šeků je různá, každý má svou "sadu". Snahou každého hráče je nashromáždit optimální složení majetku, které mu přinese nejvíce bodů. Stejně jako v Ra můžete body i ztrácet, například pokud v daném kole nezískáte žádný šperk nebo když máte nejméně "mafiánů". Bodování probíhá po každém kole.

Hráči se střídají. Kdo je na tahu, musí zvolit jednu ze tří akcí: A) Otočit kartu z balíčku. Pokud se jedná o kartu kořisti, položí ji vedle dříve vyložené karty kořisti, je-li to policista, nastane běžná dražba. B) Použít zloděje. Použitého zloděje odloží stranou a vezmete si za něj jednu kartu kořisti z nabídky. C) Vyhlásit nucenou dražbu. Při vyvolání dražby se hra přeruší a proběhne dražba o aktuální nabídku karet kořisti a volný šek. Při běžné dražbě nemusí nikdo nic vydražit, při nucené dražbě nemůže hráč, který ji vyvolal, pasovat, pokud pasovali všichni ostatní. Je třeba dobře vážit, zda se vyplatí přidat další kartu do nabídky či vyvolat dražbu.

Rozehraná Razzia!Kolo končí buď tehdy, když hráči použili všechny šeky (každý se dá použít jen jednou), nebo pokud byl vyložen sedmý policista. Kdo příliš váhal s uplatněním šeků, má smůlu, další majetek v daném kole již nezíská. Po prvním a druhém kole se obodují všechny karty kořisti kromě podniků. Ty se bodují jen na konci hry, po třetím kole, kdy se navíc obodují i získané šeky. Karty označené křížkem se po bodování vždy vyřadí ze hry. Systém bodování je obdobný jako v deskové hře Ra. Liší se však tím, že je o něco jednodušší - hra neobsahuje katastrofy, takže v průběhu hry nepřicházíte o některé karty.

Při hře je dobré mít u ruky nápovědní kartičku s přehledem bodování, abyste si mohli udělat rychlý obrázek o tom, zda se vám vyplatí vydražit aktuální nabídku. Důležité je také sledovat ostatní hráče, protože nezíská-li někdo pět bodů, jako byste je získali vy :-) A tak může stát za to získat i slabší nabídku a uchránit tak svou převahu, například v "mafiánech". To je na vás.

Razzia! je svižná karetní hra, kterou ocení i ti, kdo nemají příliš v lásce dražební prvky. Zábavná je především ve třech či čtyřech hráčích. Pokud chcete, můžete si ji zahrát i ve dvou. Jedna partie trvá okolo 45 minut. Základ hry je jednoduchý, takže se s pravidly seznámíte velmi rychle. Pro hladkou hru je třeba dobře znát typy karet a jejich bodováním a průběh dražeb.

Karty mají pěknou grafiku se správnou "mafiánskou" atmosféru, která vás vtáhne do hry a usnadní její naučení. Karty jsou přehledné a dobře barevně odlišené. Pěkné je, jak například s každým dalším nastoupeným policistou sílí napětí. Šeky jsou vyrobeny z tvrdého kartonu, takže by měly něco vydržet. Je jen škoda, že hra neobsahuje nic na počítání bodů, takže si musíte připravit tužku a papír. Můžete ale použít i jakékoliv mince nebo si vytisknout počítadlo.

Razzia! je víc než zdařilá úprava původní předlohy, je to originální hra, ve které dobře funguje herní mechanismus s tématem. Dobře je promyšlen poměr různých typů karet - kořisti i šeků. Každé kolo hry tak bude jiné - v závislosti na tom, jak rychle se objeví sedmý policista a ukončí kolo, nebo na taktice hráčů. To vnáší do hry správné napětí. Náhoda má ve hře své místo, ale nerozhoduje o jejím výsledku. Úspěch mají hráči zcela ve svých rukách. Závisí na odhadu druhých, správném načasování dražby, ale i odvaze zariskovat. Hra je vyvážená a po skončení jedné partie si rádi zahrajete další.

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: