Představení hry: Caylus

Caylus - 2. vydání

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 90 až 180 minut.
Autor: William Attia.
Rok vydání: 2005.
Výrobci: Ystari Games, Rio Grande Games.
Ocenění: Spiel des Jahres 2006 (speciální cena - komplexní hra), Hra německé veřejnosti 2006 (1. místo), Hra roku 2006 (nominace), International Gamers Awards 2006 (vítěz).
Obvyklá cena: cca 950 Kč.
Herní systém: ekonomická strategie, stavba města.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný materiál, pravidla v češtině jsou k dispozici.

Caylus patří mezi náročnější deskové hry. Díky své komplexnosti s minimem náhody však zaznamenal v oblíbenosti mezi hráči přímo raketový nástup a už se také zabydlel mezi nejlepšími deskovými hrami. Rozhodně by neměl uniknout vaší pozornosti, neboť splňuje požadavky nejnáročnějších hráčů, oslovit ale může i ty příležitostné. Zařadit ji můžeme mezi obchodně-budovatelské strategie. Líbit se tedy bude těm, kdo si rádi zahrají Puerto Rico.

Hrací plánVe hře představujete stavitele, kteří se podílejí na stavbě královského hradu Caylus ve Francii třináctého století. Společně s hradem vyrůstá i středověké městečko s nejrůznějšími budovami, bez nichž se stavitelé neobejdou: pila, hospoda, sýpka, kostel, banka, hotel, farma. Stavitelé vysílají své dělníky na stavbu, platí je a inkasují za odvedenou práci, především však usilují o to, aby získali nejlepší postavení u krále za své zásluhy. Koho král obzvláště ocení, kdo získá nejvíce prestiže (vítězných bodů), ten bude vítězem a čeká ho sláva a bohatství.

Každý hráč má k dispozici šest dělníků, které posílá na stavbu hradu i podhradí. S jejich pomocí získává suroviny, staví nové budovy, buduje hrad či realizuje další akce. Bez peněz a surovin nedá žádný stavitel ani ránu, musí s nimi tedy dobře hospodařit. Každému dělníkovi, kterého posílá do práce, musí zaplatit. Čím je jich méně, tím jsou dražší - pasování ostatních hráčů vám umístění vašeho dělníka prodraží. Pracovat mohou na vašich budovách, ale i soupeřů - za to majitel budovy získává bod prestiže navíc.

Neutrální budovyZprvu nenápadným, ale důležitým prvkem hry je pohyb dvou zvláštních postav: rychtáře, který kontroluje průběh stavby hradu a určuje etapy hry, a především drába. Dráb ovlivňuje, na kterých budovách se v daném kole pracovalo. Dělníci za drábem směrem od hradu, nevydělají svým stavitelům nic. Kde dráb v daném kole skončí, záleží na hráčích. Každý s ním za úplatek může pohnout - v pořadí, jak zapasovali. Pokud si někdo nedá pozor, mohou mu ostatní zkřížit jeho plány.

Od začátku jsou ve hře jen některé budovy (neutrální), ostatní musí hráči teprve postavit. K postavení hodnotnějších kamenných nebo prestižních budov musí nejdříve stát určité budovy dřevěné, které to umožní. Díky tomu je každá hra jiná. Záleží na hráčích, které budovy postaví dřív a které později. V jedné hře tak mohou mít velký nedostatek surovin, v jiné se zas může nedostávat peněz.

Kamenné budovyHra je kvalitně graficky zpracována. Herní plán i kartičky budov jsou z kartonu, další herní součásti jsou pak dřevěné. Velmi dobře je sladěno výtvarné pojetí s přehledností. Hra neobsahuje žádné jazykové prvky, takže není potřeba během hry nic překládat. Vše je řešeno pomocí symbolů, které jsou na příslušných místech na budovách i na plánu. Jakmile proniknete do pravidel, poznáte, že je herní plán přehledný a velký tak akorát, aby na něj dobře viděli všichni hráči u stolu.

Na první, seznamovací hru si vyhraďte trochu víc času. Pravidla jsou sice o něco složitější, jak to u komplexnějších her bývá, asi tak na úrovni Puerto Rica, ale nebojte se hned začít hrát s pravidly v ruce. Společné pronikání do tajů této hry také stojí za to, i když ještě nepůjde o promýšlení nejlepší strategie. Postup v každém kole je vždy stejný. Speciální "bodování" nastane jen třikrát za hru. Další hra už bude rychlejší.

Caylus si dobře zahrajete v libovolném počtu hráčů. S přibývajícím počtem se hra prodlužuje. Na jednoho hráče počítejte 3/4 hodiny, ale může být rychlejší i pomalejší, záleží na znalosti hry a zkušenosti hráčů. Velkou předností hry je variabilita možných strategií a velký prostor pro vaše rozhodování. Přitom musíte sledovat hru soupeřů a odhadovat jejich další kroky, aby nenarušili vaše plány. Vítězná strategie se přitom může ukázat až v závěru hry. Takže o napětí a zábavu je postaráno od začátku až do konce.

Caylus Magna CartaHra vyšla již v několika vydáních. Z toho jedno jako prémiová limitovaná edice ve speciálním designu. Na ukázku materiálu se můžete podívat na webu autora grafiky (Mike Doyle). Letos také vyšla karetní hra Caylus Magna Carta, která vychází z principů deskové verze, je ale o něco jednodušší a zahrát si ji mohou 2-4 hráči.

Odkazy:

Související články:
***


Reklama


:: Hru Caylus si můžete zakoupit ve specializovaném obchodě Svět deskových her ::

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Uvažujete i o recenzi Caylus Magna Charta?
Caylus mně připadá příliš obtížný a zdlouhavý, podle Scotta Nicholsona toto v karetní verzi odpadá...

Jakub řekl(a)...

O recenzi hry Caylus Magna Carta již uvažuji :-) Caylus jistě patří mezi náročnější hry, ale tak tomu u komplexních her bývá. Za příliš obtížnou ji však nepovažuji, a není ani zdlouhavá. Magna Carta je jednodušší a přímočařejší než Caylus. Výborné jsou obě hry :-)

Anonymní řekl(a)...

Také bych se přimlouval. Recenzi na CMC bych uvítal, pořád nevím jestli do toho jít :)

ksfga řekl(a)...

To, ze ta hra je narocna, je na ni to super.. oddechovych her je spousta, ale kvalitnch her bez nahody a presto s uzasnou replayabilitou je fakt pomalu :-/
A tahle je urcite jednou z nich.. Proc z hardcore her delat rodinne hry? Neni lepsi je tvorit od zacatku?