Tip: Japonské šachy Shogi

Možná jste se na některé herní akci setkali s deskovou hrou, jejíž hrací kameny na sobě měly japonské znaky. Jednalo se o strategickou hru Shogi (šógi), zjednodušeně řečeno, takové japonské šachy. Na Startovači nyní můžete podpořit výrobu nových sad této hry, která díky tomu bude dostupnější a levnější. Zároveň si budete moci zvolit odměnu, například novou herní sadu Shogi. Čas máte do 11. července 2014.

Shogi je strategická hra japonských generálů a v Japonsku má dlouhou tradici. V Evropě není moc rozšířená. Důvodem bude složité značení kamenů, s nímž se hráči musí seznámit. Stejně jako u šachů je hra určena pro dva hráče. Každý má svou sadu kamenů. Zvláštností je, že zajaté kameny oponenta vkládáte zpět na hrací desku jako své. Kameny je také možné povyšovat, pokud se dostanou na určitá pole na desce. To dává hře strategičtější rozměr a umožňuje nečekané zvraty. Jedna partie trvá okolo 20–60 minut.

Připravovaná varianta obsahuje kombinaci japonského a mezinárodního značení. Díky zobrazení pohybu kamenů je hra přístupnější pro Evropana, protože se v kamenech zorientuje rychleji, než tomu je u původní japonské verze. Hra se bude vyrábět u nás. 

Podporou na Startovači můžete pomoci tomuto projektu, který má za cíl zpřístupnit tuto hru širší veřejnosti a rozšířit herní komunitu Shogi. Startovač je projekt, kde platí "všechno, nebo nic". Pokud projekt žádající o podporu neuspěje, příspěvek obdržíte zpět v plné výši.

Odkazy:
Shogi v akci.

***

Žádné komentáře: