Novinka: iKNOW – otázky a odpovědi

Pokud máte rádi vědomostní hry, pak by vám neměla uniknout novinka iKNOW: Otázky a odpovědi, kterou vydalo Albi. Hra je určena pro 2–6 hráčů. Prověří vaše znalosti ve čtyřech kategoriích, do nichž je rozděleno 1600 otázek – osobnosti, svět, lidská tvorba, události. Nepůjde ale jen o znalosti, ale i o odhad spoluhráčů. A nemusíte se obávat špatných odpovědí, ve hře vás nijak nepoškodí. A ve výsledku se něco nového dozvíte.

Princip hry je jednoduchý, takže můžete začít hned hrát i s úplnými nováčky. Na začátku každého kola se přečte otázka a hráči se rozhodují, kolik nápověd budou chtít slyšet, než na otázku odpoví. Čím méně nápověd, tím více bodů dostanou za správnou odpověď. Zároveň můžete vsadit na jiného hráče, zda odpoví dobře, nebo špatně. Máte tak šanci získat body i v případě, že sami správnou odpověď neznáte.

Jedná se tedy o jednoduchou kvízovou párty hru, která má velmi pěkné provedení. Jako body získáváte žetony, které si přidáváte na svou "figurku". Všichni tak mají přehled o aktuálním stavu bodů každého hráče. Zvítězí ten, kdo jako první nasbírá 20 bodů.

Díky sázení na spoluhráče se iKNOW odlišuje od jiných her této kategorie.

A jaké otázky se ve hře objevují? Například máte určit století, ve kterém Ignác z Loyoly a František Xaverský zakládají v Paříži Tovaryšstvo Ježíšovo neboli jezuitský řád nebo poznat amerického herce, který v roce 2002 vyzval v jedné z rolí Toma Hankse, aby ho chytil, když to dokáže. Pokud jste si řekli i o další nápovědy, pomohou vám najít správnou odpověď (herce: 2. proslavily hlavní role ve filmech Titanic, Letec a Počátek, 3. křestní jméno údajně dostal podle renesančního umělce, autora Mony Lisy). 

Odkazy:
Související články:

Videoukázka hry iKNOW (v angličtině)



***

Žádné komentáře: