Recenze: Andor – dobrodružné legendy

Hra Andor je dobrodružná kooperativní hra pro 2–4 hráče, která vás zavede do pohádkového světa a vaším úkolem nebude nic menšího než ho zachránit. Budete společnými silami plnit úkoly a překonávat nástrahy hry. Andor si velmi dobře zahrajete s dětmi, ale mohou si ho užít i náročnější hráči, kteří hledají hru s příběhem zasazenou do fantasy světa. Hra má pěknou atmosféru a jednoduchá pravidla, přesto vám dají některé scénáře pěkně zabrat.


Téma hry
Andor je fantasy dobrodružná hra založená na příběhu. Hráči představují hrdiny, kteří byli povoláni králem země Andor, aby ji pomohli ubránit před hordami nepřátel, před gory, skraly či troly. Každý hrdina má jiné vlastnosti a v rámci skupiny může plnit různé úkoly. Můžete si vybrat mezi válečníkem, lučištníkem, kouzelníkem a trpaslíkem. Kouzelník například při boji používá jen jednu kostku, ale může ji hodit a poté otočit na protilehlou stranu, trpaslík zas může levněji získávat body síly.

Hra před hráče klade různé úkoly. Musí například čelit nájezdu nepřátel, kteří se stále množí a ohrožují hrad, k tomu musí najít čarodějnici, aby jim prozradila, kde je lék pro krále. Každý scénář ale skrývá i další nečekané překážky, které upravují podmínku vítězství. Těm hráči musí přizpůsobit svou strategii, musí na ně rychle zareagovat.

Jak se hraje
Když otevřete krabici s hrou, najdete v ní opravdu velké množství nejrůznějšího herního materiálu, herní příručku, ale žádná podrobná pravidla. Nemusíte nic dlouze studovat. Rovnou můžete začít hrát podle průvodce první hrou. Na začátku se dozvíte základní informace potřebné k zahájení hry, řešení dalších situací vám odkrývají jednotlivé karty dobrodružství v pravý čas. Vše je zasazeno do příběhu, takže do hry pronikáte přirozeně a hladce. S hrou se seznámíte v postupných krocích během prvního scénáře (legendy 1). S náročnějšími pravidly v navazujícím dobrodružství (legenda 2). Hra se před vámi otvírá postupně, od jednoduchého ke složitějšímu, rychle vám proto přejde do krve. A už první dobrodružství si užijete.

Každý hráč si vybere svého hrdinu a dostane jeho kartu. Na ní si bude vyznačovat, jakou má sílu, kolik má vůle, jaké nasbíral předměty a množství peněz, které má k dispozici. Na začátku máte čtyři jednoduché úkoly: během prvního kola dojít na určená místa a zde něco odkrýt či získat. Každý hrdina má k dispozici sedm hodin herního času. Ve svém tahu se může pohybovat, nebo bojovat, to ho stojí herní čas. Případně může provádět další činnosti, které ho herní čas nestojí (sebrat či odložit předmět, nakoupit).

Herní plán znázorňuje krajinu Andoru, zatím jste se dostali jen do okolí hradu a první úkoly byly jednoduché. V další části vás již čeká boj s nestvůrami, které se valí na hrad. Boj probíhá pomocí kostek. Kolik jich hrdina použije, určuje jeho vůle. K nejvyšší hodnotě na kostkách přičte svou aktuální sílu. Tak získá své útoční číslo. Obdobně se postupuje u nestvůry. Rozdíl mezi útočným číslem hrdiny a obranným číslem nestvůry určí výsledek boje. Kdo prohrál, ztrácí vůli, a je-li jeho vůle na nule, ve hře končí. Pokud nestvůra není vyřazena (nebo hrdina), boj může pokračovat dalším kolem. Boj je tedy řešen jednoduše a rychle a sami můžete odhadnout, jakou máte šanci uspět (podle vaší síly a vůle).

Na úspěšné dokončení scénáře musí celá skupina dobrodruhů splnit několik úkolů. Čas se však krátí, neboť se figurka vypravěče s každým kolem blíží ke konci legendy. Hráči svými kroky mohou hru urychlit. Musí dobře načasovat, kdy porazí nepřítele, protože i to přispívá ke konci hry.

Andor obsahuje několik prvků, které hře dodávají variabilitu. Náhoda je nejvýrazněji přítomna v boji, ne vždy musíte zvítězit. Ve hře jsou žetony mlhy, které vám přináší různé bonusy, ale skrývá se v ní i nebezpečí. O slovo se také hlásí karty událostí, které mohou postup hráčů v nepravý čas náležitě ztížit. Přesto si ve hře musíte řadu věcí dobře spočítat.

Komu je hra určena
Hra Andor se bude líbit tomu, kdo hledá nekonfliktní hru s příběhem, která je zasazena do pohádkového světa. Ve svém celku se jedná o náročnější rodinnou hru. Osloví i zkušenější hráče, kteří si chtějí zahrát něco méně výpravného. Může dobře posloužit při vstupu do světa her na hrdiny.

Hra je sice určena pro 2–4 hráče, jsou však k dispozici i varianty pro sólovou hru.

Zpracování, grafika, pravidla
Ke hře budete potřebovat velký stůl. Plán je opravdu velký a je oboustranný (využijete pro různé scénáře). Graficky je nádherně vyvedený. Hra obsahuje velké množství herních komponent, ale pro každý scénář budete potřebovat jen jejich část. Vše je z kvalitního materiálu.

Hráčské desky hrdinů jsou oboustranné. Můžete si vybrat, zda budete hrát za muže nebo ženu (toto rozhodnutí ale nemá na hru vliv). K dispozici máte i postavičku zvoleného pohlaví, takže do hry může přijít i trpaslice.

Hra má netradičně řešená pravidla. Klasická pravidla totiž neobsahuje. Při hraní prvních dvou scénářů se naučíte vše potřebné díky průvodci první hrou a kartám legend. Stačí tedy rozložit hru a můžete začít hrát. Má to i svá úskalí, když si chcete nějaké pravidlo připomenout. Musíte vzpomínat a hledat, kde bylo popsáno. Dá se to vyřešit tím, že jednotlivé karty dobrodružství postupně vykládáte vedle sebe (zaberou však další místo na stole). Můžete se také setkat s různými nejasnostmi. Doporučuji je řešit v duchu hry. Pro ty, kteří potřebují mít vše přesně formulované, připravuje vydavatel obsáhlejší shrnutí pravidel i s příklady.

Zajímavosti a ocenění
Autorem hry je Michael Menzel. S jeho hrami jste se již mohli setkat, nebyl však jejich autorem, ale ilustrátorem, například her Doba kamenná, Dračí srdce či Jambo. Andor je jeho autorská prvotina. Jak uvedl v rozhovoru, hrou Andor si splnil svůj sen. Je to vidět i na grafice hry, které se věnoval s velkou pečlivostí.

Hodnocení hry
Pokud hledáte hru, která má příběh a atmosféru a ve které hráči nesoutěží mezi sebou, ale spolupracují, pak Andor bude pro vás. Hra má výbornou grafiku, která vás vtáhne do příběhu. Díky postupnému odhalování příběhu je každá nová hra napínavé. Každý z pěti scénářů obsahuje něco nového, takže pro hráče přináší další výzvu. Nesmíte si proto procházet karty legend dopředu, jinak se připravíte o překvapení. Opakované hraní scénáře také nevadí, poskytuje zas jiný druh zážitku.

Andor má blízko k hrám na hrdiny, ale zároveň jde o deskovou hru. Co si pod tím můžete představit? Jednoduše řečeno, vezměte si hru na hrdiny a vyberte několik postav (různých ras a povolání), hru zjednodušte tak, aby se dala zahrát za hodinu, přidejte detailní hrací plán a výbornou grafiku. Získáte Dobrodružné legendy Andor. Výsledkem je ale výborně hratelná a zábavná rodinná hra.

Jedna hra vám zabere okolo hodiny času, takže za večer zvládnete i více scénářů. V případě prohry máte šanci na reparát. I díky tomu se hra hodí pro rodinné hraní s dětmi nebo s příležitostnými hráči. Dobře si zahrajete v jakémkoliv počtu hráčů. Nejzábavnější je ve čtyřech hráčích.

Hra má potenciál pro další rozvíjení. Uvidíme, s čím vydavatel hry přijde a jaká nová dobrodružství nabídne.

Infobox o hře

 Počet hráčů:  2–4 hráči
 Doporučený věk:  od 10 let (možno hrát od 8 let)
 Délka hry:  60–90 minut
 Autor:  Michael Menzel
 Rok vydání:  2012
 Výrobce:  Kosmos (česky Albi 2012)
 Ocenění:  Lucca Games 2012 (rodinná hra, nominace)
 Jiný název:  Legends of Andor, Die Legenden von Andor
 Obvyklá cena:  cca 900 Kč
 Herní systém:  kooperativní hra zasazená do fantasy světa, skupina hrdinů plní úkoly jednotlivých scénářů
 Čeština: hra vyšla kompletně v češtině

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Andor koupit?

Andor - dobrodružné legendy lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

3 komentáře:

Robert Pleskot řekl(a)...

Hra je časově náročná. Ve skupině čtyř dětí (10,10,9,7 let - hrál jsem společně s 7 letým) nám hra jedné legendy trvala spíše ke dvěma hodinám. Krom toho se mi (po seznámení s legendami 1 a 2) zdá, že řešení je velmi omezené na jeden způsob. Pokud hráči udělají chybu (klasická je pokus o souboj s příliš silnou nestvůrou) musí legendu přehrát znovu. Začalo mi to trochu brát radost z "objevování a soubojů ". Herní mechanismus (postup příběhu hnaný vítězstvími a nestvůrami neúprosně přicházejícími k hradu) totiž letí vpřed a na opravu chybys není čas.
Andor nicméně oceňuji a doufám, že se probojuji do dalších legend .

Robert Pleskot řekl(a)...

Tak po dalších cca pěti herních hodinách musím říci:
1)Hra je velmi pěkná, vyvážená a zřejmě (jsem u třetí legendy, dosud nedohrané) dlouhodobě hratelná
2) Systém "objevování pravidel" je zoufalý. V postupném vykládání karet zapadají detaily, člověk se nemůže vrátit a dohledávat. Některé drobnosti nejsou dořešeny ani v nové herní příručce. Ovšem bez ní je postup hrou opravdu matoucí.
Pomrvil jsem pravidla společného boje (slůvko každý na originál kartě hry chybělo, takže jsme ve společném boji hrál jen na jednu kostku celé skupiny) a zřejmě jsme si odečítali herní hodiny zcela zbytečně, protože nám chyběl seznam "volných" činností.¨
3) Svět Andoru je ale do té míry volný, že lze dohrát legendu 2 i s takovými handicapy.
Důrazné doporučení - stáhněte si http://www.albi.cz/gallery/download/3203/ pokud jí ještě nemáte

Anonymní řekl(a)...

hra vyzera pekne, legendy su ok, vlastna tvorba hry taktiez OK, ale

aka je vyhoda byt carodejnikom, alebo bojovnikom ?
chapem ze lukostrelec moze strielat z vedlajsieho policka, trpaslik moze mat vela sily, no carodejnik hadze len jednu kocku (moze ju otocit, ale to nepokladam za vyhodu oproti ostatnym) alebo som to zle pochopil v pravidlach ?