Představení hry: Blafuj

Blafuj

Počet hráčů: 2-6.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 15 až 30 minut.
Autoři: Jacques Zeimet.
Rok vydání: 2006.
Výrobce: Drei Magier Spiele, Corfix.
Jiný název: Kaker Laken Poker.
Obvyklá cena: cca 250 Kč.
Herní systém: blafovací karetní hra.
Čeština: karty neobsahují žádný text, pravidla jsou v češtině.

Pokud máte chuť zahrát si s přáteli jednoduchou a rychlou hru, při které si užijete spoustu legrace, potom vyzkoušejte Blafuj. Je to karetní hra, která se hemží nejrůznější havětí, například šváby, pavouky, mouchami či ropuchami. Hráči se snaží vnutit karty s těmito "ošklivými" zvířátky ostatním, jak jen to je možné. Nikdo ale o ně nestojí, takže je potřeba využít výřečnosti a blafování, aby neskončily právě u vás. Kdo získá čtyři karty jednoho druhu, prohraje.

Blafuj - kartyBalíček karet obsahuje osm karet každého z osmi druhů zvířátek. Hraje se tedy se čtyřiašedesáti kartami. Na začátku je potřeba karty dobře zamíchat a rozdat hráčům. Kdo je na tahu, nabídne některou ze svých karet kterémukoliv z protihráčů tak, aby nikdo neviděl, o jakou kartu se jedná. Přitom řekne, jaké je na kartě zvířátko, přitom ale může blafovat. Oslovený protihráč tedy musí odhadnout, zda je to pravda nebo ne. Špatný odhad je "odměněn" vyložením získané příšerky viditelně před sebou. Pokud je správný, vyloží si ji původní vlastník. Existuje ale také možnost, že se na kartu místo hádání podíváte a pošlete ji dalšímu hráči. Prohraje ten, kdo si před sebe jako první vyloží čtyři karty stejného druhu, nebo kdo nemá žádnou kartu, kterou by mohl poslat.

Blafuj - další kartyKarty mají vtipnou grafiku. Každá je jiná, individuální, zobrazující daný druh zvířátka z "různých stran". Vzhledem k charakteru hry nezáleží ani tak na počtu hráčů, jako spíš na tom, jací hráči se u hry sejdou. Dobře si tedy můžete zahrát ve dvou i v šesti hráčích. Za optimální se dá považovat hra ve čtyřech. Pravidla jsou opravdu jednoduchá, takže se můžete hned pustit do hry i s nehráči či dětmi.

Ve hře jde především o společnou zábavu. Hra však má i své na první pohled skryté taktické možnosti. Jakou kartu hrát, abych nerozmnožil počet již vyložených karet určitého druhu? A co poslat? Když budete sledovat protihráče jak hrají, co komu posílají a co už mají vyložené, bude váš odhad stále lepší, a "zoufalství" protihráče větší.

Odkazy:

***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Vtipná hra, skvělá na závěr hrací párty, kdy už se nikomu do ničeho velkého nechce. Hlavně obrázky těch potvůrek jsou super :)

Moje recenze: http://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/blafuj.aspx