Akce: Deskohraní aneb olympiáda duševních sportů

Již za necelý měsíc otevře své brány největší herní akce u nás. V sobotu 8. října začne v Praze Deskohraní, 11. ročník mezinárodního festivalu her. Po devět dní budete v prostorách Michnova paláce na Újezdě probíhat kolotoč turnajů v moderních i klasických deskových hrách i volného hraní. Budete možnost vybrat si z bohatého programu pro děti i dospělé nebo přijít jen tak a zahrát si některou z novinek či starších her.

Registrace na turnaje již začala. Kdo se přihlásí a uhradí startovné do 1. října, získá slevu. Čeká vás například 3. mistrovství republiky v Agricole, Maratón v Bangu!, turnaje ve hrách Carcassonne, Dixit, Othello, Scrabble.

Základní informace o Deskohraní
  • KDY: 8.–16. října 2011 (devět dní od soboty do neděle)
  • KDE: Michnův palác na Újezdě, Praha 1
  • POŘÁDÁ: Klub deskových her Paluba ve spolupráci s dalšími organizacemi
  • PRO KOHO: Festival je určen všem hravým lidem z celého světa, malým i velkým, expertům i amatérům
  • ZA KOLIK: Vstupné je 70 Kč na den, pondělí až středa zdarma. Studenti, důchodci, ZTP a těhotné mají vstupné za 50 Kč, děti za 30 Kč. Přijdete a hrajete. U turnajů se platí startovné (cca 10–30 Kč). Pokud se přihlásíte a uhradíte částku do 30. září, můžete získat slevu 20 % ze vstupného a startovného.
Proč na Deskohraní vyrazit
Rozhodně pro radost z hraní. Setkáte se zde s lidmi, kteří vám otevřou dveře k novým a pěkným hrám. Přijít můžete i pro inspiraci... Nesmím opomenout ani to, že zde máte možnost si dosytosti zasoutěžit, a pokud uspějete, můžete získat zajímavé ceny. Festival má jedinečnou atmosféru, kterou vytváří prostor Michnova paláce, organizátoři a všichni příchozí. Vše dohromady vytváří podmínky pro příjemný setkání lidí bez rozdílu věku u inteligentní zábavy. Pokud jste byli na některém z předchozích ročníků Deskohraní, pak můžete očekávat důvěrně známou Ludotéku, turnaje a další akce. Nebude chybět ani možnost nákupu her za festivalové ceny.

Co doporučují organizátoři: "Rozhodně doporučujeme volné hraní – je určeno jak pro hráče, tak pro začátečníky. Zkušení "hermani" hru doporučí, vysvětlí... Také jsou velmi zajímavé tzv. "rychlokurzy" her, kde zkušený hráč vysvětlí i úplným začátečníkům konkrétní hru. Pro soutěživé typy tu máme začátečnické turnaje a pro ty zkušenější turnaje mistrovské."

Organizátoři myslí i na rodiny s menšími dětmi. Letošní novinkou je dětský koutek, kde vám zdarma pohlídají vaše ratolesti (až hodinu a půl). Se svými předškoláky budete moci vyzkoušet různé hry pro děti od  3 do 6 let.

Volné hraní – Ludotéka
Ludotéka je otevřena po celou dobu festivalu od 9 do 22 hodin. Všechny hry si zde můžete prohlédnout, naučit se je a hned si je také zahrát. Výběr je opravdu velký. Nemusíte mít ale obavu, že byste si nevybrali. S volbou té správné hry pro vás vám pomohou zkušení demonstrátoři. Především vás mohou naučit některou z novinek: Mondo, Údolí králů, 7 divů světa, a mnohé další.

Turnaje a soutěže
Pokud máte soutěžního ducha či si chcete poměřit své duševní síly s jinými hráči, pak máte skvělou příležitost. Stačí si vybrat z pestré nabídky turnajů – jmenujme například hry Bang!, Dáma, Dixit, Funkenschlag, Proroctví, Puerto Rico, Scrabble, Timeline, Údolí králů, Vrhcáby.

Mistrovské turnaje
Uskuteční se také několik mistrovství republiky, a to ve hrách Agricola, Carcassonne, Osadníci z Katanu. Nejúspěšnější postoupí na mistrovství světa (v Essenu: Carcassonne a Osadníci z Katanu, Spielfest ve Vídni: Agricola). Proběhne také velké finále ve hře Dominion, kterým vyvrcholí letošní Dominion Tour.

Rychlokurzy a výuka her
I letos vás zkušení hráči seznámí s vybranými hrami. Mark Coenen vás například ve čtvrtek 13. října zasvětí do pravidel hry Stratego (u nás je hra známá jako Maršál a špion). Podrobnosti najdete na webu. Letošní novinkou je Epické hraní, kde se naučíte složitější strategické hry tak, že si je můžete za 20 minut hrát.

Akce pro školy
Školy mohou i letos využít nabídku a přijít s dětmi vyzkoušet v dopoledních hodinách vyzkoušet hry či si zasoutěžit. Jedinou podmínkou je domluva s organizátory. Více viz web.

Hra roku
Na začátku Deskohraní budou vyhlášeny nominace na české herní ocenění Hra roku, kterou závěr festivalu zvolí Akademie her. Více o ceně uvádí web hraroku.cz: "Cenu může získat kterákoli desková nebo karetní hra, která je vydaná v České republice nebo se do ní dováží. Cílem ceny je propagovat kvalitní hry, které jsou dostupné pro nejširší veřejnost."

Podrobný program najdete na webových stránkách Deskohraní. Postupně se plní.

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: