BrettspielWelt: deskové hry on-line

BrettspielWelt

Co si takhle zahrát deskovou hru na počítači? Milovníkovi deskových her to může připada až vulgární (kouzlo je přece v setkání s příjemnými lidmi nad krásně udělanou hrou), ale přiznejme si to, počítače a internet do našeho světa patří. Hraní her po síti a internetu máme spojené spíše s počítačovými hrami, existují však servery, které se specializují na hry deskové. Nakonec, proč nepoměřit své síly v oblíbené hře s někým, kdo sedí třeba na druhém konci světa. Co si budeme povídat, ne vždy máme správné lidi ve vhodnou dobu na jednom místě - s nimiž bychom si mohli zahrát.

Chtěl bych vás zde upozornit na jeden takový server, kde si můžete zahrát řadu deskových her zdarma. Je jím německý BrettspielWelt. Potřebujete jen počítač, připojení k internetu a alespoň trochu umět některý ze světových jazyků. Pak už se stačí zaregistrovat, vybrat si svou hru - nejlépe v herní místnosti, kde někdo čeká na partnera ke hře, a můžete začít. Pokud se nechcete připojovat stále pomocí internetového prohlížeče, můžete si stáhnout prográmek, který vám spojení s herním serverem zajistí - menu je však v němčině.

BrettspielWelt registraceRegistrace není náročná, zadáváte především přezdívku a heslo pro vstup, e-mail. Po přihlášení se vám otevře samostatné herní okno, zde přejděte do správce her (Spiele Manager) - záložka Spielpartner/Game partner. Zde si můžete otevřít jednu z kategorií - truhliček a vybrat si hru: všechny (Alles), rodinné (Familie), zábavné (Fun), klasické (Klassiker), oblíbené (Liebhaber), strategické (Strategie), pro dva (Für zwei) nebo spoluhráči (Mitspieler).

Než se pustíte do vybrané hry, tak vřele doporučuji podrobně se seznámit jednak s pravidly hry, jednak s jejím ovládáním. Na úvodní stránce klikněte na Spiele/Games a dostanete se na stránku věnovanou hrám, u každé je základní charakteristika, pravidla i s ukázkami, žebříček nejlepších hráčů, apod.

BrettspielWelt gameKaždá hra má svou vlastní podobu a ovládání, což může dělat potíže. Platí dvě základní doporučení: 1. před vstupem do místnosti se hrou se seznámit s jejími pravidly a ovládáním, 2. požádat o pomoc správce serveru nebo spoluhráče. Nebojte se proto na chatu (je u každé hry) napsat, že jste zde poprvé a případně požádat o pomoc. Rádi vám poradí.

Nemusíte ale hrát s cizinci, stačí se domluvit s přáteli a potkat se v jedné místnosti s vybranou hrou. Zvláště je to dobré, jste-li z různých míst v republice :-) Pro začátek je nejlepší vyzkoušet základní versi Carcassonne, které je velmi pěkně zpracované a má celkem intuitivní ovládání.

Jistě vás zajímá, které hry jsou k dispozici. Zahrát si můžete z těch u nás známějších Carcassonne včetně rozšíření, Cartagenu, Osadníky z Katanu, Puerto Rico, Sankt Petersburg, ale i Funkenschlag, Caylus, Citadelu, Niagaru.

Přehled her (v původním abecedním pořadí):
6 nimmt! (6 bere), Alles im Eimer, Attika, Attribut, Attribut English, Backgammon, Bazaar, Bluff, Bohn Duell, Caffe International, Can´t Stop, Carcassonne (modré), Carcassonne 1. rozšíření, Carcassonne 2. rozšíření (Kupci a stavitelé), Cartagena, Caylus, Clans, Diamant, Doko, Dude In, Dvonn, Genial, Emerald, Die Fürsten von Florenz (Knížata florentská), Funkenschlag, Geister, Go, Go (9x9), Halali!, Heckmeck am Bratwurmeck, Intrige, Carcassonne (zelené) - Lovci a sběrači, Kardinal & König (Kardinál a král), King Lui, Ligretto, Lost Cities (Ztracená města), Manhattan, Manitou, Medina, Meuterer, Niagara, Ohne Furcht und Abel (Citadela), Packeis am Pol, Paris Paris, Pirahna Pedro, Puerto Rico, Puerto Rico - Erweiterung (rozšíření), Ra, San Juan, Sankt Petersburg, Schrille, Stille, Die Siedler von Catan (Osadníci z Katanu), Die Siedler von Catan (Turnier), Sticheln, Street Soccer, Tichu, Tongiaki, Top Race, Trans America, Turnlt, Vabanque, Verflixxt!, Verräter, Yinsh.

Vyzkoušet a osahat si to už musíte sami. Tak ať to šlape :-)

Odkaz:

***

Žádné komentáře: