Představení hry: Bang!

Bang!
Počet hráčů: 4–7
Doporučený věk:
od 10 let
Délka hry: 20 až 40 minut
Autor:
Emiliano Sciarra
Rok vydání: 2002
Výrobci: daVinci Games, Albi
Obvyklá cena: cca 290 Kč
Herní systém: karetní hra, blafování
Ocenění: Hru roku 2004 (nominace), Hru roku 2005 (nominace)
Čeština: hra je kompletně v češtině

V jednom bezejmenném městečku na Divokém západě se schyluje ke střetu. Šerif stojí proti přesile banditů skrývajících se mezi dřevěnými boudami města. Najdou se mezi obyvateli pomocníci, kteří ho podpoří při prosazování spravedlnosti, nebo zvítězí odpadlík, který pomůže na krchov všem a stane se novým šerifem?

V této hře se můžete stát některou z těchto postav a nosit alespoň na chvíli jedno ze slavných jmen Divokého západu: Bart Cassidy, Jesse Jones, Black Jack, Calamity Janet, Kit Carlson, ap.

Bang! je karetní hra určená 4–7 hráčům. Každý hráč má trochu jiný cíl, který je určen na začátku vylosovanou postavou. Vyhraje, pokud ho dosáhne:

Šerif
(Sceriffo): musí zabít všechny zločince a renegáda.

Banditi
(Fuorilegge): musí zabít šerifa dříve než on jeho.
Pomocníci (Vice): pomáhají šerifovi a vyhrají, jen vyhraje-li on.Odpadlík (Rinnegato): chce se stát novým šerifem, musí zabít šerifa jako posledního a zůstat jako poslední hráč ve hře.

Na začátku hry je ale znám jen šerif, ostatní zůstávají skryti. Nyní již záleží na umu hráčů, zda dostojí své roli a zvítězí. Důležité je, aby nikdo z hráčů svou roli neprozradil, jinak hra ztratí své kouzlo. Pokud se tak stalo v našich partiích, hru jsme raději zrušili a začalo novou.

KartyV této hře se "střílí" jen pomocí karet Bang (ve svém kole ji můžete zahrát jen jednou, až na speciální případy). Ze svého malého koltu však dostřelíte leda na své sousedy po pravice a po levici (a to nesmí vlastnit Mustanga). Chcete-li tedy dostřelit na vzdálenějšího protivníka, musíte nejdříve vyložit lepší zbraň. A pokud na vás někdo vystřelil, máte šanci uhnout, to ovšem musíte mít v ruce (nebo rukávu) kartu Vedle, jinak přijdete o život (nebojte se, hned ze hry nevypadnete, ještě vám dva tři zbývají).

Věřte, že vás Bang! chytne a že dokážete hrát i několik hodin v kuse řadu partií za sebou. Především, když se sejde alespoň šest sedm hráčů. Hra je plná zvratů, slovních výměn mezi "drsnými pistolníky", blafování, přesvědčování a ukecávání, prostě příjemná hra pro partičku, ale i rodinu na večer. Pro tuto hru platí ono není důležité zvítězit, ale zúčastnit se (a pobavit se), i když ono sejmout šerifa poslední kulkou v koltu také není špatné (poznamená určitě odpadlík). Při téhle hře rozhodně nudit nebudete, v podstatě v ní neexistují hluchá místa, stále se něco děje.

Může vás mrzet, když vypadnete (jste zastřeleni) příliš brzy. Ono má ale něco do sebe být přítomen byť i jen jako pozorovatel.

Ke hře je již k dostání i rozšiřující balíček, který k základní hře přidává dvě nové rozšíření: High Noon a Dodge City. Hra vás tedy jen tak neomrzí.

Odkazy:

***

2 komentáře:

MacJariel řekl(a)...

Rád bych upozornil čtenáře, že si mohou Bang! zahrat online na svém počítači. Projekt KBang je open-source implementací této skvělé karetní hry a umožní vám hrát Bang! buď proti počítači a nebo proti živým hráčům po internetu. Hra lze zdarma stáhnout na oficiální stránce KBangu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den moc rád bych se zeptal jak si mám z KBangu tu hru stáhnout děkuji