Recenze: Lovci noci

Lovci noci jsou vysoce interaktivní hrou pro 4–8 hráčů, která vás zavede do temného světa upírů a vlkodlaků. Hráči se v ní nešetří, snaží se jeden druhého vyřadit ze hry. Přitom si ale musí dávat pozor, aby nepoškodili své spojence. Začíná se totiž se skrytými rolemi. Díky tomu je hra plná blafování a nečekaných zvratů. Hra je rychlá, takže nevadí, že někdo skončí dříve. Nejedná se o žádnou strategii, ale o rychlou, taktickou hru, ve které hraje prim atmosféra a společná zábava. Kdo to dnes komu nandá? Nebojte se, krev neteče.

Téma hry
Hra má téma na pomezí hororu a fantasy. Vstoupíte do nebezpečného světa upírů a vlkodlaků, dokonce se stanete jeho součástí. Je to populární téma. Připomeňme se alespoň filmy z řady Underworld, ve kterých se střetávají zavilí nepřátelé upíři a vlkodlaci.

Lovci noci mají obdobnou atmosféru. Všichni vypadají zdánlivě stejně, jako lidé, ale někteří mají zvláštní schopnosti, ať už jako upíři či vlkodlaci. Nikdo však neví, kdo je kdo. Boj plný nejistoty a nečekaných odhalení může začít. Kdo získá moc a zvítězí? Síly jsou vyrovnané. Jazýčkem na vahách mohou být lidé, kteří se mohou přiklonit k jedné či druhé straně. Nebo jen naplňují vlastní cíle.

Jak se hraje
Každý hráč představuje jinou postavu, která má svůj cíl, zvláštní schopnost a odolnost vůči zranění. Buď patří ke skupině vlkodlaků, nebo upírů. Ti usilují o vyřazení všech příslušníků soupeřící skupiny. Může však být i člověkem, který má svůj vlastní cíl. Jak jsme si už řekli, hraje se se skrytými rolemi. Podle různých indicií musíte odhalit, kdo je váš spojenec a kdo naopak nepřítel. Je smutné oslabit spojence, aby ho následně soupeř vyřadil ze hry. Zároveň se snažíte svou identitu před soupeři skrýt až do vhodného okamžiku.

Hráči během hry procházejí různými místy stínového světa, přitom získávají zbraně a artefakty, které jim pomáhají v boji. Musí také čelit různým událostem, které často zasáhnou i hráče, který je odhalil. Na několika místech hráči získávají karty (kostelík, hřbitov, kamenný kruh, pramen moudrosti). Ve hře jsou celkem tři typy karet: zelené karty věštby pomáhají získávat informace o postavě hráčů, červené bojové karty poskytují zbraně, ale způsobují také konflikty a mohou zranit, modré karty výhod jsou bezpečné a přinášení nejrůznější artefakty. 

Na začátku svého tahu musí hráč změnit místo. Nevybírá si ho libovolně, ale pomocí hodu dvou kostek (jejich hodnoty se sečtou). Po využití možností místa, může hráč zaútočit. Zpravidla si vybere jednoho hráče, který s ním sdílí místo či oblasti (dvě místa jsou vždy spojena pavučinou). Karty vybavení ale mohou cíl určit i jinde. Například s pomocí kuše zaútočí na oblast, ve které se právě nenachází.

Útok probíhá rychle a jednoduše. Aktivní hráč hodí dvěma kostkami a hodnoty od sebe odečte. Výsledek určí míru zranění oběti. Případně se započítá účinek karet vybavení. Lehce se tedy může stát, že útok vyjde naprázdno (2 - 2 = 0 zranění).

Postavy mají své zvláštní schopnosti. Využít je ale mohou jen v případě, že svou postavu již odhalili. Například Abigail (člověk) si jedenkrát za hru smí vyléčit všechna zranění. Ultima (upír) zas na začátku svého tahu smí jednomu hráči na hřbitově způsobit tři zranění. Grendel (vlkodlak) smí jedenkrát za hru oznámit, že mu až do začátku dalšího jeho tahu nesmí být způsobeno žádné zranění.

Hra končí v momentě, kdy se některé postavě podaří splnit její cíl. Může se tak stát, že zvítězí více hráčů, a to i ti, kteří byli vyřazeni. Díky tomu mohou například vyhrát všichni upíři, jejichž cílem je vyřadit všechny vlkodlaky. Zároveň bude vítězem i Abigail, ale jen v případě, že zůstala ve hře.

Poměr vlkodlaků a upírů je vždy stejný, mění se zapojení lidí (ve čtyřech hráčích není žádný, v pěti jeden, v šesti jsou dva).

Komu je hra určena
Lovci noci jsou hrou, která se bude líbit každému, kdo má rád hry s větší interaktivitou mezi hráči a vzájemným škozením. Pokud ale neradi ve hrách "útočíte" na druhé nebo nemáte rádi hry, kde se vypadává, pak raději sáhněte po něčem jiném. Vyřazování ze hry a zásahy protihráčů ale vyrovnává nutnost hledat spojence a jejich spolupráce. 

Hra je díky jednoduchým pravidlům přístupná širokému okruhu zájemců. Nejvíce zábavy si užijete ve větším počtu hráčů. Doporučuji hrát v pěti či šesti hráčích. Hra je rychlá. Jedna partie zabere okolo půl hodiny. To, že někdo vypadne ze hry, proto nevadí. Můžete si zahrát i několik partií po sobě s různými postavami.

Zpracování, grafika, pravidla
Hrací deska má v sobě šest oválných otvorů. Do nich se náhodně vkládají jednotlivé lokace. Pro každou hru se tak jejich umístění proměňuje. Celá hra má pohádkově laděnou grafiku, která se vyznačuje temným laděním. Odpovídá tedy tématu hry a podporuje její atmosféru. Jednotlivé typy karet jsou barevně odlišeny, stejně tak karty postav. Celkově má hra kvalitní zpracování.

Hra přitom nemá nijak složitá pravidla a rychle ji naučíte i méně zkušené hráče. Základní nastavení hry a pravidla najdete na jednom listu. Detaily jsou pak v samostatném almanachu, který objasňuje důležité pojmy, upřesňuje postavy a karty.

Zajímavosti a ocenění
Původně hra vyšla pod názvem Shadow Hunters. České vydání od společnosti MindOK ale přináší německou verzi hry Jäger der Nacht, která se od té původní liší úpravou tématu a grafickým zpracováním. Poskytuje také širší výběr postav. Herní systém zůstal stejný.

Skryté postavy a jejich postupné odhalování vám mohou připomenout karetní hru Bang! Podobně také určení pro větší počet hráčů.

Hodnocení hry
Lovci noci jsou velmi povedená společenská hra, která se hodí především pro větší počet hráčů. Potom se totiž ukáže její síla v atmosféře a odhalování tajemství jednotlivých postav. Ale také její akčnost, a především možnost blufování. Není založena na promýšlení strategie, ale na dedukci, odhadu ostatních hráčů a získávání informací, která vám pomohou s rozpoznáváním spojenců a nepřátel. Záleží na taktických rozhodnutích, například, ve který moment bude nejvýhodnější odhalit vaši postavu, abyste co nejlépe využili její speciální schopnost.

Náhoda hraje velkou roli. Kostky určují, které místo navštívíte a jaké zranění utržíte. Hodů kostkou je ale hodně, takže se úspěch rovnoměrně rozloží mezi hráče. Svou podstatnou roli ale mají jednotliví hráči, kteří si volí, jaký typ karty si vezmou či na koho zaútočí.

Se správnou skupinou mají Lovci noci výbornou atmosféru a přináší skvělou zábavu.


Infobox o hře

 Počet hráčů:  4–8 hráčů
 Doporučený věk:  od 10 let
 Délka hry:  20–40 minut
 Autor:  Yasutaka Ikeda
 Rok vydání:  2005
 Výrobce:  Z-Man Games, Kosmos (2010), MindOK (české vydání 2011)
 Ocenění:  Golden Ace 2010 (francouzská hra roku – nominace)
 Jiný název:  Shadow Hunters, Jäger der Nacht
 Obvyklá cena:  cca 700 Kč
 Herní systém:  hra se skrytými rolemi, souboj upírů a vlkodlaků, hráči se vyřazují ze hry
 Čeština: hra je kompletně v češtině

Odkazy:
Související články: 
Chcete si hru Lovci noci koupit?

Mindok lovci noci lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Videopředstavení hry Lovci noci na YouTube (MindOK):



Obrazová příloha:

Karty postav vlkodlaků.
Karty artefaktů.

Temné věštby pomáhají získávat informace o postavách
ostatních hráčů.

Pravidla zabírají i s přípravou hry jeden list. Almanach
pak dovysvětluje některé detaily, například konkrétní karty.


***

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Neprodává někdo tuto hru? Pokud ano kontaktujte mě na bencova.monika@seznam.cz