Novinka: Zámořské objevy rozšiřují Osadníky z Katanu

Právě u nás vyšlo nové velké rozšíření hry Osadníci z Katanu nazvané Zámořské objevy. V pěti různých scénářích obohacuje hru o nové možnosti a dobrodružství. Svými loděmi budete prozkoumávat moře a zakládat nové vesnice na objevených ostrovech. Budete také plnit různé úkoly: střetnete se s piráty, budete chytat ryby či obchodovat s kořením.

Rozšíření vychází v edici s umělohmotnými komponenty. Není tedy "kompatibilní" s první edicí s dřevěnými komponenty. Zámořské objevy jsou čtvrtým velkým rozšířením Osadníků z Katanu (předcházela tato: Námořníci, Města a rytíři, Kupci a barbaři).

Scénáře,  které rozšíření obsahuje, na sebe navazují, takže je dobré je hrát postupně. Následující scénář do hry vnáší nové prvky a specifická pravidla. Nemusíte se tedy učit všechna pravidla najednou.

Přehled scénářů:
  • Scénář 1 – Země na obzoru: Je to základní scénář hry. Úkolem hráčů je vyplout na moře, objevit nové ostrovy a ty osídlit. Další scénáře navazují s novými misemi, úkoly.
  • Scénář 2 – Pirátské tábory: Hráči mají za úkol najít zlatonosné řeky a obsadit tábory pirátů, kteří se u nich usadili.
  • Scénář 3 – Ryby pro Katan: Kromě obsazení pirátských táborů mají hráči za úkol zajistit zásobování potravinami – nalovit co nejvíce ryb a dopravit je na základnu katanské radnice.
  • Scénář 4 – Koření pro Katan: Kromě chytání ryb budou hráči obchodovat s kořením, které musí dopravit do příslušného přístavu.
  • Scénář 5 – Objevitelé a piráti: Tento scénář spojuje tři mise z předchozích scénářů, Pirátské tábory, Ryby pro Katan, Koření pro Katan.

Rozšíření se od základní hry liší v několika ohledech. Především nebudete zabydlovat jeden ostrov, ale tři. Přičemž začínáte na jednom a další dva musíte nejprve objevit a obsadit.

Další rozdíl se týká měst. Místo nich budete stavět přístavní osady, které vám přinesou dva vítězné body. Pokud hráč nezíská žádný zdroj, dostane jako náhradu zlato, které může vyměnit s bankou za libovolnou surovinu v poměru 2:1. Zlato vám také pomůže uniknout pirátům. Každý scénář určuje, kolik bodů je potřeba získat, abyste zvítězili.

Pokud máte rádi Osadníky z Katanu, tak byste si nové rozšíření Zámořské objevy měli určitě vyzkoušet.

Odkazy:
Související články:
Chcete si Zámořské objevy koupit?

Albi Osadníci z Katanu - Zámořské objevy lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

tato hra sa mi paci je zabavna a plne ozivuje hru od zakladnej sady.Su tu nove figurky ktore sa pridavaju k starym okrem miest.Tato hra sa najlepsie hra vo stvorici a je dobra na spolupracu.