Norimberk představil letošní novinky – 2. část

Ve druhém dílu se podíváme na novinky dalších vydavatelství. Jsou mezi nimi Hans im Glück, Heidelberger, Kosmos, Pegasus, Queen Games, Ravensburger, Schmidt.

Mezinárodní veletrh hraček se v Norimberku konal 30. ledna až 4. února. Většina nových her bude vycházet postupně během roku. Některé si můžete pořídit již nyní ve specializovaných obchodech.

Hans im Glück
Jednou z nejzajímavějších letošních novinek by mohla být hra Brügge pro 2–4 hráče od Stefana Felda. Zasazena je do 15. století, kdy obchodní město Bruggy vzkvétalo. Hráči představují obchodníky, kteří soupeří o vliv a prestiž. Přitom musí udržovat dobré vztahy s vládci města. Ve hře je 165 karet v pěti barvách, které hráči používají sedmi různými způsoby. Barva určuje oblast využití a její sílu.

Heidelberger Spielverlag
Další novinku Stefana Felda Bora Bora jsme již mohli vidět v prototypu v Essenu. Právě vychází v edici alea a v následujících dnech bude k dostání i u nás ve specializovaných prodejnách. Autor opět novým způsobem využívá kostky. Hráči si vyberou některou z akcí a po jejím provedení na ni položí kostku. Tím omezí možnosti pro další hráče. Očekávejte strategickou hru pro náročné hráče.

Mezi rodinné hry patří Der Kleine Prinz (Malý princ) od Antoina Bauzy a Bruno Cathala. Hra je určena pro 2–5 hráčů. Každý buduje planetu, která poskytne domov zvířátkům Malého prince. Proto na ní nesmí být moc baobabů a sopek.

V další nabídce byly hry představené již v Essenu různými vydavateli, které bude Heidelberger distribuovat v Německu. Mezi nimi nechyběly ani hry od Czech Game Edition (CGE) Tzolkin: Mayský kalendář, Goblins.

Kosmos
Kosmos představil celou řadu novinek a inovovaných her. Pěkně provedená je La Boca, ve které mezi sebou soupeří dvojice. Jejich úkolem je postavit barevné dílky různých tvarů tak, aby odpovídaly zadání. Každý z dvojice však vidí jen svou stranu. Autory této hry pro 3–6 hráčů jsou Inka a Markus Brandovi. V Německu je k dispozici od 8. února.

Asante Rüdigera Dorna je karetní hra pro 2 hráče, která je zasazená do světa her Jambo a Waka Waka. Hráči jsou obchodníky na africkém trhu, nakupují a prodávají nejrůznější zboží tak, aby vydělali co nejvíce peněz. Asante je možné kombinovat s hrou Jambo. Vychází 22. března.

Kdo má rád zeměpisné hry, ten by si neměl nechat ujít hru Die Welt: Singapur, wo liegt da nur?, která by měla být v Německu v prodeji od 22. března. Určena je pro 2–6 hráčů od 10 let. Hráč si vytáhne na kartu se zeměpisným názvem a jeho úkolem je na slepých mapách světadílů určit, kde se toto místo nachází – nejprve světadíl a potom místo upřesňuje (ale nemusí). Čím přesněji místo určí, tím získá víc bodů, když se splete, nezíská nic. 

Příznivci Osadníků z Katanu se dočkají nového velkého rozšíření Catan: Entdecker und Piraten. Hráčům přináší nové scénáře a možnosti. Například začínají na jednom malém ostrově a další dva musí nejdříve objevit. Rozšíření má vyjít 22. března.

Pokud jste zvědaví na rozšíření ke hře Andor, tak vězte, že bude k dispozici v září. Přinese další legendy s novými úkoly. Vypravíte se hledat hvězdný štít, který se nesmí dostat do nepovolaných rukou. A pokud přemůžete vůdce vlčí smečky, získáte nové spojence v boji se zlem.

Pegasus Spiele
Rialto je další hra od Stefana Felda, která letos vyjde. V češtině ji připravuje MindOK a bude k dispozici v březnu. Hra je určena pro 2–5 hráčů. Zavede vás do Benátek. Hráči získávají vítězné body za různé aktivity, za obsazení místa v radě jednotlivých částí města, za stavbu speciálních budov. Mosty a gondoly zas zvyšují hodnotu části města, kterou připojují. Bez peněz a podpory dóžete se ale neobejdou.

Na veletrhu byl také k vidění prototyp rozšíření ke hře Village (Kronika panství), které nese název Village Inn. Do hry přidává nové budovy. Například když v hostinci zaplatíte rundu, získáte pomoc někoho z přítomných, různé výhody či body na konci hry. Další novou budovou je pivovar. Bez piva se v hostinci neobejdete. Rozšíření také přináší komponenty pro hru v pěti hráčích.  




Queen Games
Queen Games nabídnou další BigBox, hru Fresco včetně všech rozšíření. V nabídce pro tento rok bude také jednoduchá dětská hra Banana Party pro 2–4 hráče. Hrací deska tvoří stěnu mezi hráči. Pomocí kolíčků na ní visí opičky. Hráči sbírají banány.

Hra Kingdom Builder se dočká dalšího rozšíření s názvem Crossroads. Do hry přináší čtyři nové krajiny a nové možnosti, jak získat zlato na konci hry.

Novou hrou bude Via Appia pro 2–4 hráče. Hráči budují slavnou římskou silnici. Nejlepší stavitel zvítězí.

Ravensburger
Just in Time je nová hra využívající principy Tetrixu. V reálném čase hráči skládají malý puzzle. Hráči se snaží co nejrychleji umístit na svou kartu dílky různých tvarů tak, aby vyplnili prázdné místo a zároveň nezakryli dílky s čísly. Ty jim totiž přinesou body. V každém kole se použije jiná karta s různými dílky. Hráči si také mohou nastavit obtížnost (podle počtu použitých dílků). Hra je určena pro 2–4 hráče od 8 let.

Na první pohled nás zaujala hra Kakerlakak. Hráči v ní honí mechanického švába labyrintem. Kdo ho zažene na správné místo, zvítězí. Šváb běhá sám, jen ho usměrňují posunutím stěn.

Schmidt
Nová hra Matta Leacocka vám připomene Forbidden Island (Zakázaný ostrov), a to nejen názvem. Hra se jmenuje Forbidden Desert a je určena pro 2–5 hráčů a je také kooperativní. Přináší však nové herní mechanismy. Cílem hráčů je najít v poušti legendární létající stroj, sestrojit ho a uletět dříve, než je pohltí písečná bouře. Poušť se ale stále mění, odkryté části opět mizí pod nánosem písku. Hra obsahuje barevné figurky dobrodruhů a také detailní létající stroj složený z několika dílů.

*

Novinek bylo k vidění samozřejmě víc. Těm, které budou vycházet u nás, se budu postupně věnovat, takže by vám nemělo nic ujít. Například Piatnik připravuje pěknou party hru Reaction, u která bude hodně veselo.

Odkazy:
Související články: 
***

Žádné komentáře: