Představení hry: Heckmeck z žížalek

Heckmeck

Počet hráčů: 2–7.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 20 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 2005.
Výrobce: Zoch, MindOK 2009.
Jiný název: Heckmeck am Bratwurmeck, Pickomino.
Obvyklá cena: cca 370 Kč.
Herní systém: kostková hra, sbírání červíků.
Čeština: hra vyšla v češtině, herní materiál neobsahuje text.

Hrou Heckmeck z žížalek otevírá MindOK novou řadu rodinných her, kterou nazval PipiKuk. Hry přebírá od německého vydavatele Zoch, jenž má celou úspěšnou sérii s hravými slepicemi. Nejspíš jste se již setkali s hrou Kuřecí olympiáda (Zicke Zacke Hühnerkacke), která byla v roce 1998 oceněna jako Dětská hra roku. Tyto hry se vyznačují jednoduchými pravidly, herní dobou okolo 20 minut, kvalitním zpracováním, jednotným stylem ilustrací od Doris Matthäusové. Výborně se proto hodí pro rodinné hraní s dětmi již od 4 let a pro prázdninové období.

Heckmeck - herní materiálPředstavte si, že jste slepice, které si potrpí na vybrané jídlo. Vaším oblíbeným pokrmem je specialita: heckmeck z žížalek. Slepic je ale mnoho, červíků málo. Musíte se proto o pochoutku trochu poprat. Zvítězí ten, kdo bude mít na konci hry ve svých pařátech nejvíce pečených červíků.

Červíci leží na očíslovaných kamenech (obdobných jako znáte z domina) s hodnotou 21 až 36. Na nižších je jen jeden, na nejvyšších čtyři. Na začátku hry jsou kameny seřazeny uprostřed stolu - na "grilu". Jak je získáte? Pomocí kostek. Když na osmi kostkách "naházet" hodnotu některého z kamenů ležících viditelně na stole (na grilu nebo před jiným hráčem). Po každém hodu musíte odložit alespoň jednu kostku. Nesmíte přitom odkládat symboly, které jste odložili v předchozích hodech. Svůj tah můžete ukončit kdykoliv po odložení některé kostky.
Podmínkou úspěšného tahu je, že alespoň na jedné odložené kostce je červík. Pokud tomu tak je, sečtete všechny odložené kostky a vezmete si kámen odpovídající dosažené hodnotě. Pozor, červíci mají hodnotu 5 bodů.

Kámen s červíky si můžete vzít z grilu nebo horní kámen ze sloupečku protihráče (dříve získané kameny). Pokud již takový kámen vidět není, můžete si vzít kámen s nejbližším nižším číslem, ale jen z grilu, ne od jiného hráče. V případě, že na grilu takový kámen není, váš tah byl neúspěšný.

HeckmeckVždy, když je váš tah neúspěšný, musíte vrátit na gril poslední porci, kterou jste získali. Kromě toho otočíte lícem dolů kámen na grilu s nejvyšším číslem. Hra končí ve chvíli, kdy již na grilu není k dispozici žádný kámen s číslem, buď je mají hráči, nebo jsou otočené.

Jak vidíte, hra je jednoduchá. Hráč na tahu hází kostkami, dokud součet odložených kostek nemá potřebnou hodnotu, aby si mohl vzít kámen s červíky. Snažíte se získat co nejvíce červíků, proto musíte naházet maximum, tím ale riskujete, že nebudete mít nic. Náhoda hraje velkou roli. Vydavatelé sice doporučují hru pro děti od 8 let, ale bez problému ji zvládnou i šestileté.

Hra je určena až sedmi hráčům. Optimálním počtem jsou čtyři. Při více hráčích je čekání na další tah zbytečně dlouhé. Hra nedává mnoho prostoru pro rozhodování. Je zcela založena na házení kostkami, na výsledku hodů. Můžete jen více či méně riskovat.

Kameny jsou luxusní, kvalitně zpracované, takže vám dlouho vydrží. Kosky jsou dřevěné, lehké. Připomínku mám ale k pravidlům. Použité písmo je naprosto nevhodné. Velmi špatně se čte, protože je rozsypané. Hodilo by se tak na letáček do titulku, ne na odstavcový text. V pravidlech pak chybí, že červíci jsou za 5 bodů (najdete to až v příkladu). Vzhledem k horší čitelnosti textu lehce něco přehlédnete.

Pokud máte rádi rychlé, jednoduché hry, u nichž nemusíte moc přemýšlet, nebo máte děti mladšího školního věku, které si rádi zahrají hru s kostkami, pak Heckmeck vyzkoušejte. Můžete se bavit nad tím, komu se daří ukořistit více červíků. Zdatnějším hráčům pak doporučuji, aby se poohlédli po jiné hře.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: