Představení hry: Ra

Ra

Počet hráčů: 3-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 1999.
Výrobce: Alea, Rio Grande Games.
Ocenění: Hra německé veřejnosti 1999 (2. místo), International Gamers Awards 2000 (nominace).
Obvyklá cena: cca 1200 Kč.
Herní systém: dražební hra.
Čeština: herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky.

Ra je třetí z populárních dražebních her Reinera Knizii. Předešlými byly hry Modern Art (1992) a Medici (1995). S každou z nich se ponoříte o něco hlouběji do minulosti. Ra vás zavede až starověkého Egypta. Rozvíjíte svou dynastii, usilujete o získání vážnosti a největšího věhlasu. K tomu vám dopomáhají vámi dosazení faraoni, postavené monumenty, využití úrodnosti Nilu a podpora lidu a jeho kultury.

Přehled všech karetHra zahrnuje celkem tři epochy představující starou, střední a novou říši. V jejich průběhu hráči v dražbě získávají karty reprezentující různé stránky egyptského života. Cílem hry je posbírat karty v co možná nejhodnotnějších kombinacích. Některé karty se přitom bodují po každé epoše, jiné až na konci hry. Kdo má po třetí epoše nejvíce bodů, zvítězí.

Na začátku hry obdrží každý "od boha Ra" dražební kameny "slunce" v různých hodnotách. Jejich výše závisí na počtu hráčů, pohybuje se od 2 do 16.

Hrací deska má dvě řady políček, na něž se pokládají odkryté karty. Do horní řady se vykládají červené karty "Ra" - se zakrytím posledního políčka končí aktuální epocha. Do spodní řady se postupně vykládají karty nabídky - karty bohů (žluté pozadí), faraónů (zelené), kultury (šedé), monumentů (modré), řeky Nilu, zlata a karty pohrom (pohřeb, sucho, nepokoj, zemětřesení - škodí). O ně hráči soupeří. Vždy se draží celá nabídka. Získá ji ten, kdo při vyvolání dražby nabídne nejhodnotnější slunce. Hráč, který použil všechna svá slunce, se další dražby v dané epoše již neúčastní.

Ve svém tahu provede hráč jednu ze tří akcí. 1. Může odkrýt novou kartu nabídky - pokud vytáhne kartu Ra, začne dražba. 2. Nebo může vyvolat dražbu o aktuální nabídku. 3. Může také použít již dříve získanou kartu bohů - vymění ji za kartu z nabídky.

Hrací deskaJak to u Kniziových her bývá, je třeba se při hře soustředit na všechny oblasti (typy karet). Pokud budete mít při bodování nejméně faraonů nebo karet civilizace, ztratíte body. Hráč s největším počtem naopak získá bonusové body navíc. Monumenty se vyhodnotí až při závěrečném bodování (po třetí epoše). Záleží na tom, kolik druhů jste nasbírali či kolik jich získali od jednoho druhu. Přehled počtu karet a jejich bodování najdete na hrací desce. Můžete si ale také na BGG stáhnout a vytisknout přehlednou bodovací tabulku, která vám hru usnadní.

Hra Ra je ve své podstatě velmi jednoduchá. Přitom je dobře promyšlená a vyvážená, je svižná a dobře hratelná v různém počtu hráčů. Vzhledem k tomu, že je základem hry dražba, musíte sledovat ostatní a odhadovat jejich možnosti a kroky. Více zábavy si však užijete ve čtyřech či pěti hráčích. Velmi důležité je dobře načasovat, kdy vyvolat dražbu nebo do ní vstoupit. I s nízkým kamenem "slunce" je možné vydražit hodnotné karty. S pravidly se seznámíte velmi rychle, i když se zpočátku nemusíte vyznat v množství různých karet, a během první epochy se v nich již zorientujete. Jedna partie vám bude trvat okolo jedné hodiny, takže zvládnete i dvě za sebou.

Graficky je hra zpracovaná velmi pěkně, výstižně zobrazuje "egyptské" téma. Na první pohled vypadá hra velmi exoticky. Karty jsou dobře barevně odlišeny, takže máte dobrý přehled. Vyrobeny jsou z kartonu, dražební kameny "slunce" jsou pak dřevěné. Německé vydání neobsahuje plátěný pytlík, který je šikovný pro tahání karet, lehce si ho ale obstaráte.

Ra je velmi vydařená dražební hra, kterou doporučuji i těm, kdo jinak dražební hry nevyhledávají. Náhoda v ní má přesně vymezené místo, vnáší do hry správnou dávku napětí, ale není rozhodující pro výsledek hry. Ra stojí za to vyzkoušení, a jistě nezůstane u jedné partie.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: