Představení hry: Taj Mahal

Taj Mahal - krabicePočet hráčů: 3–5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 60–90 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 2000.
Výrobce: Rio Grande Games, Alea.
Jiné názvy: Tadsch Mahal.
Ocenění: Spiel des Jahres 2000 (nominace), Hra německé veřejnosti 2000 (1. místo).
Obvyklá cena: cca 990 Kč.
Herní systém: sbírání bodů za převahu při licitaci mezi hráči.
Čeština: hra bez českých pravidel, herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky.

Pokud jste si oblíbili alespoň některé hry od Reinera Knizii, neměl by vaší pozornosti uniknout Taj Mahal. Hra má pěkné téma, které autor výstižně provázal s herním mechanismem a naplnil ucelenými pravidly. Jak už název napovídá, tématem hry je Indie v době, kdy v ní vládli mocní maháradžové. Hráči společně postupně procházejí dvanácti provinciemi a usilují o získání co největšího politického a ekonomického vlivu. Se získanou politickou přízní a mocí mohou stavět paláce. S rostoucím množstvím nabytého zboží pak roste jejich moc ekonomická. Zvítězí ten, kdo v průběhu hry celkově nasbírá nejvíce bodů moci.

Karty s různými symbolyZákladem hry je dražba. Probíhá v každé navštívené provincii a hráči mohou vydražit možnost postavit paláce nebo získat zboží. Za ně si hráči také průběžně přičítají body moci. Hráč obdrží tím víc bodů, čím víc dokázal v průběhu hry propojit provincií pomocí řetězce paláců nebo nasbírat zboží do své zásoby. Dražba probíhá pomocí vykládání karet s různými symboly. Hráč může z dražby odstoupit a získá to, v čem má právě převahu nad ostatními hráči. To ukazují symboly na vyložených kartách všech aktivních hráčů. Kdo vydrží v dražbě déle, většinou toho více vydraží, musí však použít více karet a má menší výběr na jejich doplnění z nabídky. Důležité je tedy umět v pravý čas odstoupit.

Na první pohled vypadá hra složitě, ale po několika hrách vám přejde do krve. Hra umožňuje celou řadu strategií. Budete usilovat spíše o politickou převahu a rozšiřovat síť paláců, nebo o ekonomickou a získávat body za načítající se zboží? Každá ze zvolených cest má své výhody a nevýhody. Stále je třeba promýšlet možné varianty několik tahů dopředu a dobře odhadovat hru druhých, protože pak máte šanci získat nejvíce.

Rozehraný Taj MahalTaj Mahal je tedy spíše o nepřímé komunikaci prostřednictvím vyložených karet a realizovaných tahů, hráči se nedomlouvají ani nedohadují. Často je to velmi napínavý poker. I malé naznačení vašich záměrů, může jinak vyrovnanou partii rozhodnout. Náhoda v této hře má svou jasně vymezenou roli, není však velká a všechny hráče "postihuje" stejně. Náhodně se na začátku určí pořadí, jak se bude postupně procházet provinciemi. První karty obdrží hráči ze zamíchaného balíčku, další si již vybírají.

Hra je napínavá od začátku do konce. Nejsou v ní žádné zbytečné prostoje. Mnohdy o vítězi rozhoduje až závěrečné bodování, které má určité zvláštnosti oproti průběžnému bodování. Ale zajímavý bývá boj i o další "příčky". Asi nejlepší je hra ve čtyřech, výborně je však hratelná i ve třech či pěti hráčích.

Bonusové kartyTaj Mahal patří k těm hrám, která vás nemusí oslovit na první pohled, ale když je začnete hrát, nezůstane u několika málo partií. Každá hra je jiná. Úspěšná strategie uplatněná s jedním hráči nemusí vyjít proti jinému. Pravidla jsou vyvážená, logická a srozumitelná, takže po prvním přečtení můžete začít hrát a během partie pak odladíte detaily. Větší pozornost doporučuji věnovat vyhodnocení paláců - bodování jejich propojené sítě -, počítání zboží a závěrečnému započítání karet (někdy se zapomíná, že i po posledním kole se vybírají karty z nabídky).

Herní materiál je připraven kvalitně, především karty a žetonky jsou graficky velmi pěkné. Jednotlivé provincie jsou odlišeny pastelovými barvami a dekorem, síť pro umisťování paláců je výrazná, takže je hrací plán přehledný. Paláce jsou plastové, stejně tak figurky.

Pokud si chcete Taj Mahal vyzkoušet nebo se ho naučit, i když hru nemáte k dispozici, doporučuji navštívit webovou stránku Gamebox Online. Je zde volně přístupná java aplikace pro on-line hru s jinými hráči či proti počítači. A počítač není tak lehké porazit. Aktualizace: On-line hra již není bohužel dostupná.

Odkazy:
***

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

MOŽNÁ ŽE HRA JE OPRAVDU TAKHLE VÝBORNÁ ALE NÁVOD NA NI JE DOSTI NESROZUMITELNÝ!!!!! LUŠTILI JSME HO VE SLOŽENÍ: PODNIKATEL, POLITOLOŽKA, PRÁVNIČKA, ELEKTRIKÁŘ A ŽÁKYNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY. PODLE NÁVODU JSME OVŠEM OPRAVDU NEPŘIŠLI NA TO JAKÝM ZPŮSOBEM HRÁT. NEMÁM POCIT ŽE DŮVOD BY BYL TEN, ŽE JSME VŠICHNI HLOUPÍ, JEN PŘEKLADATEL JE LETADLO. OVŠEM PO PŘEČTENÍ ČÁSTI V ANGLIČTINĚ JSME BYLI ZASE NA ZAČÁTKU..... A ZAČAROVANÝ KRUH POKRAČUJE, TAKŽE HRU MÁME DOMA A NEZAHRAJEME SI, PROTOŽE JAKSI NEVÍME JAK

Richmond řekl(a)...

Upřímně nevím, co je na pravidlech Taj Mahalu složitého. V čem konkrétně je problém?

Anicka řekl(a)...

Děkuji za hezký popis hru máme, ale nevíme jestli bodujeme správně bonusové karty koření a karty provincí..nemáte nejaký bližsí vysvětlení :-) ? Dále bych se ráda zeptatla jestli se hra dá hrát ještě online, odkaz je už nefunkční. Děkuji