Představení hry: Carcassonne Hrad

Počet hráčů: 2
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 30 až 60 minut
Autor: Reiner Knizia
Rok vydání: 2003
Výrobci: Hans im Glück, Albi
Ocenění: Spiel des Jahres 2004 (nominace)
Obvyklá cena: cca 590 Kč
Herní systém: pokládání kartiček
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný materiál, pravidla jsou v češtině

Pokud jste si oblíbili hru Carcassonne, chtěli byste si ji zahrát, ale zrovna jste jen ve dvou, pak vám vřele doporučuji Hrad. Patří do velké rodiny her Carcassonne a mívá označení jako žluté (podle krabice). Jeho autorem je zkušený tvůrce her Reiner Knizia, který na základě herního systému Carcassonne vytvořil jedinečnou a samostatnou hru. Základní Carcassonne můžete také hrát ve dvou, ale zábavnější je ve více hráčích. Herní systém Hradu nabízí napínavou hru i pro dva.

Hrad má pevný tvar hradeb (hradní zeď), které vytváření ohraničený herní prostor. Hráči ho postupně zaplňují a oživují dvory, cestami, domy, věžemi a figurkami položenými na kartičky. Nemohou je však pokládat, jak je napadne. Musí je správně přiložit k dříve položeným kartičkám nebo k startovním polím na hradbě.

Hráči svádějí souboj o to, kdo se stane hradním pánem - bude mít na konci hry nejvíce bodů. Vítěz není jasný do poslední chvíle, mnohdy do započítání posledního bodu. Hra umožňuje nečekané zvraty nepříznivého vývoje. V rozích hradní zdi (na věžích) jsou umístěny bonusové žetony. Většinou zvyšují možnosti při bodování. Ty získá vždy hráč, který při bodování skončí přímo na rohové věži, kde leží volný žeton. Pokud věž přeskočí, žeton nezíská. Výhodnější tedy může být i bodování za jeden dva body.

Hradní zeď slouží také jako počítadlo. Bodují se jen uzavřené cesty, věže a domy a při závěrečném bodování také paláce, dvory a vybrané žetony. Pokud jste tedy rozehráli mnoho "vysokou" hru na velké věže (domy, cesty) a neuzavřete je, vyjdete naprázdno. Záleží tedy jednak na zvolené strategii a odhadu protihráče, jednak na rychlé reakci na vývoj hry.

Kartičky jsem graficky velmi dobře zpracovány a je radost s nimi hrát. Je dobře, že si hry rodiny Carcassonne drží svůj standard. Figurky jsou dřevěné, světlé a tmavé.

Součástí balení jsou i dva bonusy, které rozšiřují základní hru Carcassonne (modré) a Lovci a sběrači (zelené): 1. Řeka (staví se jako první na začátku hry místo startovací kartičky), 2. Král a Zvěd (7 nových kartiček pro modré Carcassonne a 5 pro zelené).

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru koupit?

CARCASSONNE - Hrad lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: