Pravidla: Fische Fluppen Frikadellen pro 6-15 hráčů

Šmelinářsko-obchodní desková hra Fische Fluppen Frikadellen je sice určena 2-5 hráčům, může jich však najednou hrát až patnáct. Pokud máte k dispozici několik krabic této hry, můžete to vyzkoušet. Hra dostává správnou obchodní atmosféru s nečekanými zvraty a novým rozměrem. Zakoupené krabice jsou označeny písmeny A, B, C - obsahují různé figurky, jinak je herní materiál - deska, stánkaři, žetony - totožný. Hrát pak budete na všech deskách současně. Základní pravidla se nemění - vyhrává ten, kdo jako první získá tři fetiše -, jsou však doplněna o několik bodů.

Příprava: U každého stolu připravte jednu celou hru. Pro 6-10 hráčů budou dvě a u obou budou nachystejte všechny druhy fetišů. Pro 11-15 hráčů pak tři, ale u každé bude jen jeden druh fetiše. Doporučení - rozmístěte desky do různých místností, aby na sebe hráči od různých desek neviděli. Hráči se rozdělí tak, aby byli rovnoměrně rozděleni u každé desky.

FFF - obchodníkPřecházení mezi deskami: Je to čtvrtý způsob pohybu - parníkem. Na jinou desku se může hráč svou figurkou přesunout tehdy, pokud stojí u přístavu (u šipky Ferne) a má alespoň jeden pohybový bod (bez dalších poplatků). S sebou si vezme všechny peníze, zboží, získané fetiše a žetony výhod. Když přijde k nové desce, posadí se po pravici hráče, který je právě na tahu. Stane se tedy posledním hráčem. Jakmile na něj přijde řada, položí svou figurku na přístav a může použít své normální 3 pohybové body.

Důležité:

  1. Během hry nesmíte získávat informace o stavu na jiných deskách. Přecházíte přímo k vybrané desce, kterou jste zvolili, a ihned usedáte popravici aktivního hráče. Teprve potom můžete zjišťovat, jaká je situace. Desku smíte opustit až v dalším kole.
  2. Pokud některé zboží nebo žetony výhod na některé desce dojdou, je to smůla, nedoplňují se a hráči je tedy nedostanou. Na druhých deskách jich může být naopak hodně. Jedině peníze mohou být doplňeny z druhých desek. O ně tedy nepřijdete.
  3. Může se stát, že u desky zůstane jediný hráč. Pokud se tak stane, nesmí pokračovat ve hře, dokud se jiný hráč k desce nevrátí.
  4. Před tím, než bude moci hráč získat dalšího fetiše na stejné desce, musí ji opustit. Může se však na ni v dalším kole hned vrátit (při 6-10 hráčích). Při hře na třech deskách pak získá dalšího fetiše jen přesunem na druhou a třetí desku (při 11-15 hráčích).
Konec hry: Hráč, který jako první získá všechny tři fetiše, zvítězí. Ostatní mohou pokračovat ve hře, dokud nezískají tři fetiše i další dva hráči. Ti obsadí druhé a třetí místo.

Upřesnění pravidel:
  • Pamatujte, že nemůže mít více jak 7 kusů zboží (nezáleží na druhu), pokud byste nějakou akcí měli získat více, akce vůbec neproběhne.
  • Minimální cena zboží je vždy 10 Florinů, nemůže klesnou níže.
  • Cena zboží stoupá jen tehdy, pokud prodáváte u obchodníka zboží.
  • Přívozy zůstávají na desce. Není možné na nich cestovat na jinou desku. Jsou to jen čluny, na jinou desku cestujete parníkem.
  • Pokud hráč na začátku svého tahu stojí se svou figurkou u obchodníka, nesmí u něj obchodovat. Musí použít alespoň jeden pohybový bod, aby obchodníka opustil. Nesmí se v tomto tahu k němu už vrátit.
  • Hráčův tah obchodováním končí, i když nevyčerpal všechny své pohybové body.
Hra ve více hráčích s možností přesunu mezi deskami dává hře novou šťávu. Na zábavnosti a rychlosti hry to neubírá. Je však dobré, aby si hráči nejdříve hru naučili a dobře vstřebali herní mechanismus při hraní na jedné desce do pěti hráčů. Více pak ocení možnosti, které jim více herních desek s různými stánkaři a cenami nabídne.

Související články:
***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Prosím o svolení tato pravidla použít na deskovehry.cz. Jakub A.T.