Pravidla: Puerto Rico pro 2 hráče

Puerto Rico pro 2 hráče

Oblíbili jste si Puerto Rico a chtěli byste si zahrát ve dvou, ač je samotná hra určena pro 3-5 hráčů? Je to možné. Stačí malá úprava pravidel. Bude to opravdový duel. Kdo bude lepší?

Základní pravidla zůstávají stejná. Rozdíl je především v počtu použitých herních komponent a v tom, že v jednom kole vybere každý hráč (střídavě) 3 role. Na poslední, tu zbývající sedmou, se umístí jeden dublon (hraje se s jedním zlatokopem).

Puerto RicoPříprava hry
Každý hráč dostane svou hrací desku a 3 dublony do začátku. Potom si střihnou, kdo bude poprvé guvernérem (začínajícím hráčem). Ten dostane do začátku jednu plantáž indiga, druhý kukuřice.

Plantáže: celkem 35 kartiček plantáží (7x kukuřice, 9x indigo, 8x cukr, 6x tabák, 5x káva, včetně první plantáže pro každého do začátku). Kamenolomů si připravte celkem 5.

Budovy: od každé produkční budovy použijete 2 (vyrábí indigo, cukr, tabák a kávu), fialové budou po jedné. Z velkých (čtyřbodových budov) vylosujete pro hru čtyři.

Kolonisté: budete jich potřebovat celkem 40, první dva umístíte na začátku na loď s kolonisty.

Zboží: připravte si 8x kukuřici, 9x indigo, 9x cukr, 7x tabák, 7x kávu (tj. odstraníte 2 ks od každého zboží).

Přepravní loď: potřebujete dvě lodě - s kapacitou 4 a 6 kusů zboží.

Žetony vítězných bodů: celkem 65 vítězných bodů.

Nakonec vedle desky vyložíte 7 karet rolí (zahrnují jednoho zlatokopa). Nesmí chybět obchodní dům - ceny zůstávají stejné. Všechno ostatní nechte v krabici.

Tato varianta se mi osvědčila. Hra je poměrně rychlá. Většinou jako první dojdou kolonisti (je jich méně a starosta také přichází na řadu častěji). Možná máte zkušenosti s jinou variantou pravidel pro 2 hráče. Budu rád, když se podělíte o své zkušenosti v komentáři k článku.

Odkazy:

***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vynikající způsob! Já jsem zkoušel vše nastavit podle původních pravidel úměrně počtu hráčů (kolonisté: 4:75 3:55,pro 2 jsem dal jsem jen 35, lodě jen s celkem 12 osazovatelnými políčky (3 hráči 15, 4 18..atd), vítězných bodů 50, jen budovy, komodity stejné...), nebylo to tak zlé, ale velice rychle došli kolonisté a problém docela dělalo sázení dublonů na karty postav při každém kole - kolo trvalo příliš krátce a tak třeba na zlatokopovi bylo na konci až 10 dublonů.. :) Určitě vyzkouším a pak napíšu, jak to šlo :)

Anonymní řekl(a)...

díky za modifikaci pravidel! super! i.