Představení hry: Trans America

Počet hráčů: 2-6.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 30 až 60 minut.
Autor: Franz-Benno Delonge.
Rok vydání: 2002.
Výrobce: Winning Moves, Corfix.
Ocenění: Hra německé veřejnosti 2002 (2. místo), Spiel des Jahres 2002 (finalista), Mensa Best Mind Game Award 2003.
Obvyklá cena: cca 550 Kč.
Herní systém: stavba železniční sítě.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

Předností některých her je propracovaný herní princip a komplexnost pravidel, jiných pak jednoduchost, ale přitom zábavnost. Trans America patří k těm hrám, jejichž pravidla nemusíte dlouze studovat, stačí rozložit plán a začít hrát. Vhodná je přitom jak pro ty, co si zahrají jen občas, i zkušené hráče, stejně tak pro společnou hru dětí a dospělých. Hra umí zaujmout a netrvá dlouho, takže nemusí zůstat u jedné partie.

Jak už napovídá název, hra vás zavede do Ameriky. Přesněji do 19. století, kdy se zde budovala železnice, která měla spojit Atlantik s Pacifikem. Ve hře se stanete železničními magnáty. Vaším úkolem bude spojit jednotlivá vybraná města. Kdo bude rychlejší, stane se králem železnic Spojených států amerických.

Na hracím plánu je celkem 35 měst (při 2-3 hráčích 25) rozdělených do pěti oblastí rozlišených barvou. Na začátku si každý hráč vezme pět karet s městy různé barvy tak, aby je ostatní neviděli. Cílem hry je spojit všech pět vybraných měst kolejnicemi rychleji než ostatní. První kolo končí, jakmile se to někomu podaří. Ostatní ztrácejí body za chybějící kolejnice a posunou svou mašinku na ukazateli bodů. Hra končí většinou po několika kolech, když některý z hráčů ztratí všechny své body. Kdo jich má v tu chvíli nejvíce, zvítězí.

Hra začíná vždy tak, že hráči umístí svůj startovací kámen, který označí výchozí bod stavby jejich železniční sítě. Ve svém tahu pak může hráč položit jednu až dvě kolejnice podle terénu, kudy vede trať. V horách při stavbě tunelů a přes řeky při stavbě mostů se postup zpomaluje - postaví jen jednu kolejnici. V průběhu hry se může stát, že se trasy různých hráčů propojí - ti pak mohou navazovat na libovolné místo takto vzniklé sítě. Je to jedna z možností, která jednomu či druhému pomůže uspět. Je třeba odhadovat postup soupeřů a místo, kde navázat na jejich síť.

Trans Ameriku si dobře zahrajete v menším i větším počtu hráčů. Někomu nemusí vyhovovat větší podíl náhody při losování karet s městy. Trochu ji setře to, že se hraje několik kol. Pokud si tedy vylosujete v jednom kole hodně vzdálená města, máte šanci, že to další kolo vyrovná. Zvítězit tedy můžete i přes nepříznivý začátek, napětí ve hře zůstává až do konce.

Hrací deska je na rozměry krabice překvapivě velká. Představuje stylizovanou mapu USA s městy vyplněnou trojúhelníčkovou sítí. Hra obsahuje pěkné karty měst a dřevěné kolejnice, startovací kameny a lokomotivy. Celkově je grafické zpracování střízlivé a pěkné. Nejedná se tedy o výpravnou hru s množstvím materiálu. V jednoduchosti je ale krása.

Právě jednoduchost hry umožňuje nejrůznější úpravy pravidel a varianty hry. Hrát můžete na příklad s odkrytými kartami, takže vidíte, kam asi zamíří soupeři, nebo můžete větvit trať jen ve městech a ne mimo ně či smíte stavět svou trať jen přes města, jejichž karty máte v ruce (viz odkazy). Existuje také verze hry Trans Evropa s evropskou mapou.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: