Představení hry: Osadníci z Katanu

Osadníci z KatanuPočet hráčů: 3–4, s rozšířením i 5–6
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 60 až 120 minut
Autor: Klaus Teuber
Rok vydání: 1995
Výrobci: Albi, Kosmos
Jiné názvy: Siedler von Catan, Settlers of Catan
Ocenění: Spiel des Jahres 1995 (vítěz), Hra německé veřejnosti 1995 (1. místo), Hra roku 2004 (1. místo)
Obvyklá cena: 990 Kč
Herní systém: budování, obchodování, vyjednávání
Čeština: hra kompletně v češtině

První z moderních deskových her, kterou jsem si pořídil, proto je také první, kterou představuji. Hra mě od začátku nadchla. Není se co divit, že od svého vydání stále zůstává velmi oblíbenou a rozšířenou hrou. Vřele doporučuji každému. Hru ocení i rodiny s dětmi školou povinnými. Díky určitému prvku náhody se do určité míry stírají rozdíly mezi hráči (zkušenosti, věk).


V této hře se stáváte osadníky ostrova Katan, který jste objevili – nejste však sami, kdo k ostrovu dorazil a chtěl by se stát jeho vládcem, soupeříte s ostatními osadníky. Ostrov postupně zabydlujete, stavíte nové vesnice, města, která jsou vzájemně spojena silnicemi, na obranu proti zloději vysíláte rytíře. Ten z vás, kdo je přitom nejúspěšnější, nejlépe využívá svých zdrojů a obchodního talentu, zvítězí a stane se pánem Katanu.

Osadníci z KatanuHerní plán je variabilní, složení z šestistěnů (viz obrázek), jejich přestavěním vznikne nová mapa ostrova, takže každá hra může být jiná a hned tak vás neomrzí. Poté, co si osvojíte pravidla, netrvá jedna hra ani hodinu, takže se dají zvládnout i tři partie za setkání. Při prvních hrách ale počítejte i se dvěma hodinami.

Vše, co chcete vybudovat, musíte zakoupit. Na ostrově funguje výměnný obchod, to znamená, že za suroviny stavíte cesty, vesnice, města a získáváte akční karty. Jak suroviny získáte? Ostrov je bohatý, v horách se dají těžit rudy, v lese dřevo nebo v kopcích kvalitní hlína na cihly, na pastvinách je možné chovat ovce a získávat vlnu, v nížinách na polích obilí, jen na poušti nezískáte nic (krajiny). Pokud tedy u příslušné krajiny máte postavenou vesnici nebo město, získáte jednu (za město dvě) dané suroviny, ale jen tehdy pokud padne číslo této krajiny.

Stejně tak jako v životě si nemůžete být jisti, jaké bude počasí, zda se nepřihodí něco, co pokazí vaši práci, tak tento prvek osudu (náhody) zastávají hody dvěma kostkami na začátku tahu každého hráče. Ty určí, ze které krajiny se bude v daném kole těžit, kdo tedy získá surovinu. Jedinou výjimkou je, padne-li sedmička, to netěží nikdo, na scénu naopak přichází zloděj. Ten naopak jednu krajinu zablokuje do doby, než padne znovu sedmička nebo některý z hráčů (většinu postižený) nevynese rytíře, který zloděje zažene na jiné místo. Hrajeme s upraveným pravidlem: zloděj se může posunout jen o jedno pole. Velmi se nám osvědčilo.

Rozšíření
Existuje celá řada rozšíření k základní sadě (nedají se hrát samostatně) , která přidávají ke hře nové prvky. Díky nim se hra stává strategičtější a o něco se oslabuje prvek náhody.
  • Námořníci - Katan sestává z více ostrovů. Novým prvkem jsou lodě (staví se podobně jako cesty) a pirát (blokuje lodní cesty, podobně jako zloděj na pevnině). Zásadní změny ale do hry toto rozšíření nepřináší.
  • Města a rytíři - K ostrovu se blíží nájezdníci, takže je nutné vyzbrojit také rytíře, aby nebyl Katan vypleněn. Toto rozšíření oproti základní verzi má hned několik nových prvků: pokud se nájezdníci dostanou na ostrov, mohou zničit vesnice či města; osadníci mohou ve městech stavět budovy, a získávat další výhody. Výborné rozšíření pro náročnější hráče.
  • Historické scénáře I a II - Celkem 4 různé rozšíření (prodávají se ve dvou krabicích): Cheops a Alexandr Veliký, Trója a Velká čínská zeď. S novou samostatnou mapou má každý scénář i vlastní nový herní prvek (např. dražbu, společné budování zdi proti Mongolům, atd.). Kdo si oblíbil Osadníky, určitě historické scénáře uvítá.
Pozor, existují dvě vydání, která nejsou kompatibilní (starší má dřevěné domečky). Pokud si budete pořizovat rozšíření, zkontrolujte si, zda ho kupujete ze stejné řady. Přeji příjemnou zábavu.


Odkazy:
Související články

Chcete si hru koupit?

Osadníci z Katanu lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: