Novinka: Tortuga

Jednou z loňských novinek, která také vyšla u nás, je rodinná kostková hra Tortuga pro 2–4 hráče od 8 let. Hráči se v ní stávají piráty, kteří prahnou po pokladech Karibiku. Pouze v legendárním pirátském přístavu Tortuga jsou jejich uloupené poklady v bezpečí. Proto se je tam snaží co nejrychleji dopravit. Cesta je ale dlouhá a poskytuje nepřátelům příležitost k napadení. Musí proto budovat silnou flotilu a najmout schopnou posádku. České vydání připravil Piatnik.
Ve hře se snažíte dopravit 6 truhlic s poklady do Tortugy. Jakmile se to někomu podaří, hra končí a vy si započítáte body za každou přepravovanou truhlici. Navíc se ohodnotí i kolekce truhlic různých barev a další žetony s nalezenými poklady. Finální sečtení bodů určí vítěze.

Ve hře má každý hráč má svou sadu speciálních kostek, které přiřazuje na jednotlivé akce. Hází se skrytě a v každém hodu musíte vybrat alespoň jednu kostku, takže vidíte, na co se ostatní chystají. O tom, zda akci vykonáte, nebo ne totiž rozhoduje výsledná bodová hodnota (součet kostek a případně i dalších žetonů získaných během hry). Můžete tak posílit svou flotilu či posádku, hledat poklady, přepadnout soupeře nebo ho oloupit. Na konci kola přesouváte truhlice s poklady.

Tortuga je poměrně rychlá taktická hra, ve které díky kostkám hraje náhoda významnou roli, ale hráči svými rozhodnutími mohou její vliv snížit. Hra je také na rozdíl od jiných rodinných her více interaktivní. Hráči si vzájemně loupí truhlice s poklady a ovlivňují sílu flotily a velikost posádky. Flotila a posádka přitom určují, kolik truhlic uvezete.

Žádné komentáře: