Nejlepší hry pod stromeček (2014)

Vánoce se rychle blíží, takže by se vám mohlo hodit několik tipů na pěkný dárek pro své blízké či přátele. Dobrá hra potěší nejen pod stromečkem, ale celý další rok při společném setkávání. V mém doporučení najdete především novinky, které určitě stojí za pozornost a které by vás neměly zklamat. Jedná se o kvalitní a mnoha směrech výborné hry.

Pro lepší přehlednost jsem hry rozdělil do pěti kategorií: dětské hry, rodinné hry, hry pro přátele, hry pro náročné a párty hry. Všechny doporučené hry jsou u nás dostupné, i když některé jen ve specializovaných obchodech (dají se však objednat přes internet).

Poznámka: Vybrat nejlepší hry je vždy obtížné a mnohé skvělé hry se do výběru nedostanou. Doporučení vychází z mých zkušeností. Vlastní tipy na hry můžete uvést do komentáře pod článkem. Inspirace se hodí nejen na Vánoce.

Dětské hry
– pro děti předškolního nebo mladšího školního věku, dospělí mohou, ale nemusí hrát, zábavné hry zejména pro děti

Ghost Tower (pro 2–6 hráčů od 4 let)

Okolo velké Strašidelné věže se starými železnými hodinami se prohání malá strašidýlka. Hráči mají za úkol je najít a poslat do postele dříve, než staré hodiny odbijí půlnoc. Ghost Tower je výborně fungující hra pro děti, která zábavnou formou procvičí paměť. Přitom je zábavná i pro dospělé, kteří hrají s dětmi. Hra je kooperativní, takže všichni společně vyhrají, nebo prohrají.


Párty Alias: Junior (pro 4–20 hráčů od 4 let)

Tato verze hry Párty Alias se bude dětem líbit. Bavit se budou i dospělí, protože děti vždy přijdou s něčím vtipným. Hra je laděna pohádkově a má velmi pěkné ilustrace. Hráči v týmech po dvou či třech hráčích hádají, jaká pohádková bytost či předmět je na kartě. Nápověda se dává různým způsobem: slovním popisem, pomocí pantomimy nebo kresby. Děti rády předvádějí a při této hře procvičí i vyjadřovací schopnosti. Dobře si zahrajete i ve větší skupině.


Králík Kuk (pro 1 hráče od 2 let)

Tato hra-hlavolam patří mezi hry pro jednoho hráče z řady Smart Games. Je to logická hra pro nejmenší děti. Obsahuje dřevěné díly různých tvarů a roztomilého králíka. Hráči plní různé úkoly, s jejichž pomocí se učí různým prostorovým vztahům. Stojí králík na červeném, na žlutém nebo na modrém dílu? A dívá se skrz kruh, nebo skrz hvězdičku?




Další doporučené dětské hry: Povídačky – komunikační hra, Příšerky ze skříně, Chodí pešek okolo, Speed Cups

Rodinné hry
–  hry pro děti a rodiče, všichni mají šanci na výhru, méně náročné hry, které jsou zábavné pro všechny

Origin: Počátky lidstva (pro 2–4 hráče od 8 let)

Hra vás zavede do období, kdy lidský rod začal opouštět svou pravlast a začal se rozšiřovat po celém světě. Tomu jsou přizpůsobeny herní komponenty i grafika. A je potřeba dodat, že se jedná o nádhernou deskovou hru. Figurky jsou ve třech barvách, výškách a tloušťkách. Představují různé lidské kmeny. Výška a tloušťka pak určují sílu a pokročilost daného kmene. Pomocí barevných kroužků hráči označují, které jim patří. Díky jednoduchým pravidlům se s hrou rychle seznámí i příležitostný hráč.


Colt Express (pro 2–6 hráčů od 10 let)

Divoký západ je u nás populární téma a Colt Express ho naplňuje vrchovatě. Hráči představují desperáty, kteří přepadli vlak, aby obrali cestující o jejich cennosti a získali kufřík s výplatou pro dělníky společnosti Nice Valley Coal Company. Herní deska má podobu modelu vlaku včetně lokomotivy, po které se figurky hráčů pohybují, ve vagonech i po střeše. Hráči plánují své akce pomocí karet, které pokládají do společného balíčku. Hra rychle plyne a všichni jsou stále zapojeni do hry. Díky tomu, že má každý svou postavu s určitou vlastností a postupnému plánování akcí, je každá hra jiná.


Port Royal (pro 2–5 hráčů od 8 let)

Jedná se o svižnou karetní hru pro každého. Všichni hráči jsou neustále zapojeni, protože i v tahu jiného hráče mohou něco získat. Hra vás zavede do prostředí pirátů a obchodníků v Karibském moři. I když se ve hře objevují peníze, vaším cílem je získat co největší vliv, který vám poskytnou různé osobnosti nebo objevitelské výpravy. Aktivní hráč musí vždy zvážit, do jakého rizika chce jít, čím více karet vyloží ze společného balíčku, tím více hrozí, že nezíská nic.



Další doporučené rodinné hry: Chňapni pejska, Velbloudí dostihy, Tókaidó, Dixit

Hry pro přátele
– hry pro dospívající a dospělé, všichni mají stejnou šanci na výhru, hráči jsou starší 12 let 

Evoluce: O původu druhů (pro 2–6 hráčů od 10 let)

Karetní hra, ve které vám rukama projde evoluce a zrodí se různé živočišné druhy. Z živočichů, které stvoříte, přežijí jen silní a připravení. Ti se dočkají konce hry a pomohou vám k vítězství. Autorem hry je ruský biolog Dmitry Knorr. Hravou formou vás uvádí do principů evoluce a přirozeného výběru. Pravidla jsou rychle pochopitelná a jednu partii zvládnete za necelou hodinku.



Istanbul (pro 2–5 hráčů od 10 let)

Je to jednodušší strategická hra, která přístupná širokému publiku, náročnějším hráčům i těm příležitostným. Hráči představují kupce, kteří se svými pomocníky procházejí celým bazarem, přitom nakupují a prodávají zboží, navštěvují mešitu, čajovnu nebo černý trh, setkávají se s jinými kupci či guvernérem. Měřítkem úspěchu jsou ale získané rubíny. Herní plán je variabilní, což podporuje opakované hraní, protože pokaždé musíte zvolit trochu jiný postup.



CV: Co by bylo, kdyby... (pro 2–4 hráče od 10 let)

Celkem jednoduchá kostková hra využívající také karty. Ty jsou mimochodem originálně a vtipně ilustrované. Hráči ve hře vytváříte životopis fiktivní osoby. Mohou se tak stát téměř čímkoliv. Nebo co kostky a karty dovolí. Na konci hry mají unikátní sadu karet, své curriculum vitae, které přinese vítězné body. Tuto hru lze doporučit všem lidem, kteří mají rádi hry s kostkami.



Další doporučené hry pro přátele: Hanabi, Summoner Wars, Temné znamení, Pět okurek, Malacca

Hry pro náročné hráče
– hry s komplexními pravidly, vhodné pro hráče, kteří často hrají nebo hledají strategickou hru

Caverna: Sedláci z jeskyní (pro 1–7 hráčů od 12 let)

V této hře hráči vedou malou trpasličí rodinu, která žije v malé jeskyni v horách. Každý člen rodiny poskytne akci, obdobně jako v Agricole. Na začátku má každý jen farmáře s manželkou. S nimi obhospodařuje les, postupně posiluje rodinu o nové potomky, rozšiřuje jeskyni, kutá rudu, osívá pole a chová na pastvinách zvířata. Kdo má rád nekonfliktní strategické hry, ve kterých něco buduje, ten Cavernu ocení.



Malá velká království (pro 2–6 hráčů od 10 let)

S touto hrou dostanete do rukou strategickou hru, kterou si díky malým rozměrům a krátké době hraní vezmete téměř kamkoliv. Hra je zasazena do fantasy světa, ve kterém se setkáte s různými národy. Během půlhodinky si užijete rozpínání svého království i nelítostné boje se soupeři, protože říše je malá, ale „kohoutů“ mnoho. Autor propracoval hru do nejmenších detailů. Kdo si rád zahraje konfliktnější hru, ale nemá  zrovna moc času, tato hra mu bude vyhovovat.

Descent: Výpravy do temnot (pro 2–5 hráčů od 12 let)

Descent je velká, výpravná hra z dílny Fantasy Flight Games. Hráči se vydávají na dobrodružné výpravy do nebezpečných jeskyní či temných lesů, aby bojovali s monstry, získali bohatství a zastavili Overlorda. Toho představuje další z hráčů, takže se jedná o kooperativní hru, ve které skupinka až čtyř hráčů stojí proti jednomu. Můžete se těšit na bohatě vybavenou hru s figurkami hrdinů i příšer a na mnoho večerů naplněných dobrodružnými výpravami a zápasy s temnými mocnostmi.


Další doporučené hry pro náročné hráče: 1989: Úsvit svobody, Lewis & Clark: Cesta na severozápad

Párty hry
– jednoduché, rychlé a zábavné hry, ve kterých jde především o společnou zábavu

Koncept (pro 4–12 hráčů od 10 let)

Pokud hledáte zábavnou hru i pro lidi, kteří deskové hry zas tolik nemusí, pak byste měli sáhnout po Konceptu. Je to slovní párty hra, kterou můžete hrát podle přiložených pravidel, nebo si pravidla přizpůsobit podle svého. Hráči hádají slova, k nimž mají nápovědu pomocí symbolů. Zábavné je již samotné vytváření nápovědy, konceptu, pro konkrétní slovo, a samozřejmě i hádání.



iKnow (pro 2–6 hráčů od 10 let)

Princip této vědomostní hry je jednoduchý. Na začátku každého kola se přečte otázka a hráči se rozhodují, kolik nápověd budou chtít slyšet, než na otázku odpoví. Čím méně nápověd, tím více bodů dostanou za správnou odpověď. Zároveň můžete vsadit na jiného hráče, zda odpoví dobře, nebo špatně. Máte tak šanci získat body i v případě, že sami správnou odpověď neznáte. Jedná se tedy o jednoduchou kvízovou párty hru, která má velmi pěkné provedení.



Time´s Up: Rodina, Filmy, Celebrity (pro 4–12 hráčů od 8/12 let)

Osvědčená párty hra Time´s Up má nové tři varianty. Na původní vydání navazuje hra Celebrity, která obsahuje aktualizované osobnosti. Rodina je založena na obecných pojmech, zvířatech a povoláních, a bude se hodit pro hraní s dětmi. Ve Filmech budete hádat české a světové filmy a seriály. Více o hře se dozvíte v recenzi hry Time´s Up.


Další doporučené párty hry: Telepatie, Dobble Chrono, Munchkin


Související články:
Chcete si některou z her koupit? Najděte si nejlepší cenu




Splendor lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dětské hry online, samozřejmě také zcela zdarma:

http://detsky-web.cz/hry

Unknown řekl(a)...

Hezký den, moc děkuji za tipy na hry. Hodí se! :) Koukala jsem na tuhle hru: https://www.babymodel.cz/hracky-a-hry/spolecenske-a-karetni-hry/? Děkuji moc!