Tip: Futuro Cube je kostka plná her a hlavolamů

Dnes pro vás mám netradiční tip. Jedná se o něco na pomezí hračky, hlavolamu a hry. Nese název Rubik´s Futuro Cube. Na první pohled je to tajemná černá kostka, která ve vašich rukách a při správném zacházení začne ožívat. A umožní vám objevovat nové herní možnosti. Pomocí různých pohybů, natáčení či poklepávání vám v ruce vykouzlí služnou porci zábavy.

Ocení ji nejen techničtí hračičkové, kteří rádi objevují možnosti nových technologií, ale všichni, kdo si rádi hrají a řeší nejrůznější hlavolamy. Černá kostka v sobě skrývá senzory, které znáte i ze svých chytrých telefonů, využívá je ale téměř k dokonalosti.

Když otevřete krabici s hrou, najdete v ní černou kostku, která vám krásně padne do dlaně. Nejprve vás možná napadne, co by na ní mohlo být zvláštního? To poznáte hned, jakmile ji oživíte. Začne hrát barvami a zvuky a bude na vás mluvit. Stačí si pak vybrat některou her, hříček či hlavolamů a jen tak ji z ruky nedáte.

Futuro Cube přináší řadu známých her. Provedení pro kostku jim ale dává nový rozměr a zážitek ze hry. Zahrát si můžete například známé piškvorky (Gomoku). Musíte počítat i s poli za hranou a na spodní straně kostky, takže si procvičíte svou prostorovou představivost. Nechybí varianta tetrisu (Cubris).

Jiná hra prověří váš postřeh a rychlost reakce. Příkladem je Road Runner. V této hře je vaším úkolem udržet běžce na horní hraně kostky. Čím jste rychlejší, tím rychleji vám utíká (viz video ukázka). Nebo si můžete zahrát známého hada (Snake). Na kostce také funguje moc pěkně.

Pokud máte rádi Rubikovu kostku, pak byste neměli opomenout Gravity Puzzle. Ring Dream je zas jednoduchý rotační hlavolam. V obou hrách je cílem složit kostku tak, aby každá strana měla stejnou barvu. 

Zajímavou funkcí je možnost propojení dvou kostek. Například v Gomoku či Cubrisu si tak můžete porovnat síly s druhým hráčem. A když se vás sejde víc, můžete uspořádat turnaj.

Uvedenými příklady jsme nevyčerpali celou nabídku, kterou kostka poskytuje. Nejlepší na podobných hrách je, když sami postupně objevujete její možnosti. Můžete si však být jisti, že hry budou vyžadovat vaši plnou pozornost a soustředění. Budete řešit různé úkoly, při kterých procvičíte logické myšlení. Jiné hry jsou zas citlivé na ovládání, takže bude záležet na vaší obratnosti a rychlosti, zda v nich uspějete. A pokud nebudete s výsledkem spokojeni, vždy máte možnost začít znovu.

Můžete se setkat s dvěma názvy. Oba představují jeden výrobek.
Kostka mluví anglicky, ale i česky. Stejně tak návod je k dispozici v češtině a angličtině. Na ovládání kostky si ale budete muset zvyknout. Návod není dlouhý a ovládání není složité, je ale nezvyklé a vyžaduje trochu cviku. Jakmile vám přejde do krve, budete to pro vás hračka. Každá hra má svou vlastní ikonu. Herní menu jsou rozlišena barvami, klepáním ze strany jimi lze listovat. 

Futuro Cube je vlastně taková malá herní konzole, je to hračka, hlavolam a sada her v jednom. Skrývá v sobě nové technologie, které umožňují reagovat na pohyb, gravitaci, poklepávání, rozeznat gesta a odpovídat na ně přes 3×3 RGB světelnou matici na každé straně. Její cena není nízká. Pořídíte ji za 2199 Kč. Představuje však originální výrobek, který se bude dále vyvíjet díky průběžným aktualizacím.

Video představení Futoro Cube (en):



Jak to začalo

Zajímavá je historie vzniku této originální hračky. Futuro Cube vyvinula česká firma Princip. První verze ale vznikla v roce 2009 pro jednu akci, pražskou šifrovací hru Bedna. Je to venkovní hra pro pětičlenné týmy, které řeší různě složité šifry. Každá vyřešená šifra jim napoví, kde hledat další. Jen ti nejlepší se dostanou do cíle. Každý tým měl svou kostku, která ho provázela po celou dobu 24hodinové hry. Vyřešit měly celkem devět úloh. Kostka zaujala, a tak její tvůrci pracovali na vylepšené verzi a hledali partnera, kterého našli ve firmě ThinkGeek.

Doporučuji navštívit oficiální web www.futurocube.com, kde najdete popis všech her a funkcí a kde si můžete přečíst o celé historii vzniku této jedinečné hračky.

Zde je technická specifikace:

  • Hlavní CPU: Cortex M3, 384 kB Flash, 64 kB RAM
  • Hlavní senzor: MEMS 3-osý akcelerometr, ODR: 1,2 kHz
  • Paměť: 128 MByte NAND FLASH – zvukové soubory, uživatelská data
  • Displej: 54xRGB SMD LED 64 nebo 255 PWM kroků každou barevnou komponentu
  • Zvuk: 4 kanálový playback 16 bit, 22,05kHz, I2S digitální výstup
  • Reproduktor: Rozsah 0,9–12 kHz, dvojitý zvukový kanál
  • Baterie: 1Ah Li-Pol s ochranným obvodem, doba nabíjení 2,5 hodiny
  • USB: Nabíjení + FW aktualizace + zvuková data
  • Rádio: 2,4 GHz proprietární
  • Aktivní Mód: Až 8 hodin hry na plně nabitou baterii
  • Hibernace: Spotřeba 100 uA, reaguje na pohyb
  • Transportní režim: Spotřeba 10uA, reaguje na připojení USB
  • Rozměry: 52 x 52 x 52 mm
  • Váha: 125 g
  • Model: PSC01, Futuro Cube
  • Certifikace: CE 1383, FCC ID: QH2PSC01, IEC 60950-1:2005 (Second Edition) + Am 1:2009 EN 60950 – 1:2006/A12:2011
Odkazy:
***

Žádné komentáře: