Recenze: Takenoko

Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 45 minut
Autoři: Antoine Bauza
Rok vydání: 2011
Výrobce: Bombyx (česky REXhry 2012, v rámci mezinárodního vydání)
Obvyklá cena: cca 900 Kč
Herní systém: hráči společně budují bambusovou zahradu a plní tajné úkoly
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný materiál, pravidla jsou v češtině

Takenoko v japonštině znamená bambusový výhonek. Je to také rodinná desková hra, jejímž autorem je Antoine Bauza. Nejspíš jste se již setkali s jeho oceňovanou hrou 7 divů světa. Takenoko vás zavede na japonský císařský dvůr. Hráči společně pečují o zahradu, kde pěstují několik druhů bambusu pro věčně hladovou pandu. Za splněné úkoly získávají body. Takenoko je zdařilá hra pro rodinné hraní a příležitostné hráče, ale kterou nepohrdnou ani ti náročnější. Zaujme vás hned z několika důvodů. Má rychle pochopitelná pravidla, herní dobu do jedné hodiny a především excelentní provedení. Plnobarevné figurky pandy a zahradníka se vám budou líbit. Stejně tak výhonky bambusu, které se skládají na sebe, a tím rostou do výšky.

Japonský císař dostal od čínského císaře darem pandu. Co si ale má s milou pandou počít? Pověří tedy své dvořany, aby založili bambusovou zahradu a zajistili tak potravu pro nenasytnou pandu. Tak se praví v úvodním příběhu, který je mimochodem představen v komiksové podobě. Hráči-dvořané společným úsilím rozšiřují zahradu, budují zavlažovací kanály, pěstují tři druhy bambusů, krmí pandu. Přitom plní tajné úkoly a za ně získávají body. Toho nejúspěšnějšího nemine pochvala samotného císaře.

Každý hráč má svou malou desku, na které je vše podstatné, co ke hře potřebuje znát. Pomocí ikonek jsou zde vyobrazeny možné akce a na určená místa si umisťuje získané věci – bonusové žetony, zavlažovací kanály, bambusy. Hra má variabilní herní plán. Na začátku je uprostřed stolu pouze jezírko, okolo kterého se postupně rozrůstají bambusová políčka. Jednotlivé části zahrady mají podobu šestibokých políček.

Hra dobře plyne. Zbytečně se na nikoho nečeká, protože nikdo nemusí nad svým tahem dlouze přemýšlet. Zpravidla ví, co chce dělat, než přijde na řadu. Ve svém tahu hráč nejprve hodí kostkou počasí a vyhodnotí ji. Ovlivní jen jeho a něco mu vždy přinese, například akci navíc, možnost udělat dvě stejné akce, nechat povyrůst vybraný bambus. Poté může vykonat dvě různé akce. Na výběr má z pěti možností: založit nové políčko, zavlažovat, pěstovat bambusy, nechat sežrat bambus, vzít si kartu úkolu. Kdykoliv během svého tahu může hráč vyložit kartu se splněným úkolem. Jen tyto karty mu přinesou body a rozhodnou o úspěchu.

Každou akcí se mění situace na hrací desce, a tím i podmínky pro plnění úkolů. Úkoly jsou v této hře klíčové, neboť jen díky nim získáváte body a určují konec hry. Na výběr máte ze tří druhů: políčkové – rozložení políček na stole musí odpovídat obrázku na kartě, zahradnické – karta musí odpovídat situaci ve hře, například bambus o výšce 4 dílky vyrostl na políčku bez vylepšení, a pandí – musíte nashromáždit bambusy zobrazené na kartě.

Úkoly, které hráči plní, jsou tajné. Jsou si také podobné. To vede k tomu, že si hráči svými tahy vzájemně mimoděk pomáhají nebo naopak škodí. Hra končí, když jeden hráč splní počet úkolů daný počtem hráčů (ve dvou 9, ve třech 8, ve čtyřech 7). Ostatní mají ještě jeden tah. Pak už zbývá jen sečíst body za splněné úkoly a určit vítěze.

Pravidla jsou logicky strukturovaná, přehledná, srozumitelně napsaná. Díky ilustracím, příkladům a upozorněním se v nich rychle zorientujete a dobře si zahrajete už první hru. Hra je vhodná hraní s dětmi od 8 let, pro skupinu s různou herní zkušeností, ale rádi si ji zahrají i náročnější hráči. Jednu partii zvládnete do hodiny.

Náhoda má ve hře své místo a vyskytuje v několika podobách. Náhodně si vybíráte karty úkolů. Hod kostkou počasí vám přinese některou z výhod. Někomu vytažené karty mohou vyhovovat více, jinému méně, stejně tak hody kostkou. Dalším významným faktorem jsou ostatní hráči. To, jak změní situaci na hrací ploše, vám někdy pomůže, jindy uškodí. Celkově je ale hra spravedlivá ke všem stejně a vítězí ten, kdo lépe využije všech možností hry a příležitostí, které mu vytvářejí ostatní hráči.

Takenoko je jednou z nejlepších rodinných her poslední doby. Má vše, co dobrá rodinná hra má mít. Jednoduchá pravidla, krásné provedení, přijatelnou míru náhody, hrací čas do hodiny. Hráči se ve hře ovlivňují jen nepřímo, vzájemně si neškodí. Všichni se podílí na budování zahrady.

Upřesnění k pravidlům (co v pravidlech není explicitně řečeno):
1. Akce mohou hráči volit postupně. Mohou nejprve zvolit jednu, realizovat ji, a pak druhou (případně třetí). Například si nejdřív vezmete kartu s úkolem a podle jeho podoby zvolíte další akci.
2. Zavlažovací kanály můžete shromažďovat a umístit je později, v některém svém dalším tahu.

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Takenoko koupit?

Takenoko lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Obrazová příloha

Ukázka herního materiálu.

Otevřená krabice s hrou.

Obsah krabice.

Herní materiál.

Všechny pandí úkoly.

Všechny políčkové úkoly.

Všechny zahradnické úkoly.

***

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

No já nevím, já bych tohle:

Hráč si ve svém tahu musí vybrat dvě z následujících pěti možností.
Pozor: Tyto akce musí být různé!
Hráč si akce zvolí tak, že umístí dva žetony akcí na příslušná políčka na své desce.
Pořadí, v jakém akce provede, je čistě na něm

...pochopil, jako že napřed musíš vybrat, co uděláš, a pak teprve začít provádět, čili V ŽÁDNÝM PŘÍPADĚ NE vzít si úkol a podle něj si vybrat druhou akci. To o těch kanálech JE v návodu explicitně řečeno.
V angličtině je to ještě přesněji:

TO FINALIZE THEIR CHOICES, the player puts two chips on the appropriate spaces of their
individual Board.

Rád bych se dozvěděl, kdes byl na tom, že si můžu spustit jednu akci a pak vybrat druhou.

Jakub řekl(a)...

Upřesnění k pravidlům jsem čerpal od vydavatele hry. K dispozici jsou i v FAQ: http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/takenoko-1592/k-stazeni/faq-1-5-3537/