Hry pro jednoho ze série Smart games

Hledáte hru pro jednoho hráče? Ne hlavolam, ale hru, která udrží vaši pozornost a napětí, zda uspějete? Pak vyzkoušejte některou ze série Smart games. Jedná se o kombinaci hry pro jednoho hráče a hlavolamu. Každá hra přináší širokou sérii různě obtížných rébusů, od snadných po náročné.

Tyto hry jsou určeny především dětem, ale stejně dobře si je zahrají i dospělí. Na první pohled vypadají jednoduše, brzy však zjistíte, že musíte naplno zapojit svou šedou kůru mozkovou. Hned vás také zaujme zpracování her, je výborné. Hry mají různá témata, skrývají svůj vlastní příběh. Můžete se vydat na safari, do pohádky, budete řídit letiště nebo vyhánět nebezpečný virus z lidské buňky. Pravidla jsou jednoduchá, hned můžete začít hrát.

Díky společnosti MindOK vyšla celá série her pro jednoho hráče i u nás. Stačí si vybrat podle tématu či obtížnosti. Starším dětem a dospělým doporučuji vyzkoušet především Kontrolní věž letiště a Anti-Virus, předškolákům Záhadný hrad a dětem Na ledové kře.

Každá z her obsahuje čtyři stupně obtížnosti. Jsou označeny jako starter, junior, expert a master. Hry obsahují 48 rébusů. Každé zadání má řešení, jen na ně přijít. V nejhorším se můžete podívat na řešení. (Ale to by byla škoda, co říkáte?) U všech her však platí, že jsou pro děti i dospělé. Je dobré postupovat od jednoduchého ke složitému, stupňovat obtížnost. S každou obtížností přibývají nové prvky k rozlousknutí. Ale nic vám nebrání, začít s úkoly pro experty.

Tyto hry výborně rozvíjí logické myšlení a prostorovou představivost, ale mají i další přednosti. Bude vás bavit hrát s dětmi a sledovat, jak jednotlivé úkoly řeší. Ale nechte je, ať na správné řešení přijdou samy, tak se nejlépe něco naučí. A když nebudou vědět kudy dál, můžete je popostrčit dobrou otázkou. Takže se z hry pro jednoho může stát rodinná hra.

Nyní se podíváme na některé hry podrobněji.

Záhadný hrad

Doporučený věk: od 3 let
Obvyklá cena: cca 470 Kč
Ocenění: Finsko 2007 (hračka roku), Holandsko 2007 (nominace na hračku roku)

Záhadný hrad je určen především dětem. Vhodný je již pro předškolní děti, ale doporučuji ho i starším. Hru tvoří několik dílů věží a bloků, které představují opevnění a cimbuří. Znáte to, děti si rády staví z kostek. S touto hrou si mohou postavit hrady různých tvarů, přehloh skrývá kniha zadání celou řadu. Stavět si mohou i bez zadání, podle své fantazie.

Úkolem hráče je bloky sestavit přesně podle zadání. Bloky v sobě mají různé otvory, do nichž se vsunují věže, jednotlivé bloky je mají v různých místech. Jednou z podmínek pro úspěšné vyřešení je, aby hotový hrad sám stál. Například obtížnost pro experty je náročnější na rovnováhu.

Záhadný hra v sobě skvěle kombinuje hračku se vzdělávací pomůckou. Dřevěné kostky mají jednoduchý, ale stylový design. Děti učí prostorové představivosti a jemné motorice při sestavovaní kostek. Přitom se musí soustředit na úkol, aby ho splnily. Zpočátku jsou zadání jednoduchá, takže si ověří, jak se dílky staví, a připraví se tak na obtížnější úkoly.

Na ledové kře

Doporučený věk: od 6 let
Obvyklá cena: cca 380 Kč

V této logické hře navštívíte lední medvědy a eskymáky. Hru tvoří krabička s odsouvacím víkem, která skrývá sadu karet se zadáním a také přehled s řešením jednotlivých rébusů (pokud si budete chtít ověřit správnost). Jednoduše si vyberete kartu zadání podle preferované obtížnosti a položíte ji na vršek krabičky. Pak máte za úkol umístit šest průhledných dílků tak, aby všichni medvědi byli na ledových krách a všechny ryby ve vodě. Nesmí se však překrývat s eskymáky.

Nejjednodušší zadání (starter) obsahují nápovědu, kam umístit některé z herních dílků. Na nich se můžete naučit, jak hra funguje, řešení jsou jednodušší. Je vždy dobré si rozmyslet, jak daný úkol vyřešit, než jen tak zkusmo přikládat dílky. Takový postup vám zabere více času. Každé zadání má jen jedno řešení.

Díky šikovnému provedení se hra hodí i na cesty. Graficky je hra připravena velmi pěkně. S hrou strávíte řadu příjemných chvil, při kterých si procvičíte logické myšlení.

Anti-Virus

Doporučený věk: od 7 let
Obvyklá cena: cca 380 Kč

Anti-Virus se od ostatních liší herním mechanismem i provedením. A má i pěkný příběh. Nebezpečný virus napadl buňku lidského těla. Musíte ho rychle zastavit, aby se nerozšířil. Herní plán představuje buňku. Není v ní zrovna mnoho místa. Jednotlivé molekuly si v buňce překážejí. Viru, který představuje červný dílek, se zbavíte jen tak, že ho vysunete otvorem v rohu herního plánu. Když se vám to podaří, úkol jste splnili.

Dílky představující molekuly mají různý tvar a velikost. Pohybovat se mohou jen ve dvou směrech a nesmí se otáčet. Dílky můžete posunovat jako celou skupinu. Každé zadání vám ukazuje základní rozestavení, tedy jaké dílky použijete a kde na začátku úkolu leží, včetně červného viru.

Anti-Virus má výborné provedení a je jednou z nelepších her série Smart games. Přinese vám zábavu na mnoho hodin. Obsahuje celkem 60 rébusů.

Kontrolní věž letiště

Doporučený věk: od 8 let
Obvyklá cena: cca 380 Kč

Letiště využívá stejný princip jako Na ledové kře. Na kartu se zadáním přikládáte šestici průhledných dílků tak, aby bylo splněno zadání podle základních pravidel. Tentokrát budete řídit letový provoz ve vzdušném prostoru i přistání několika letadel současně. Vaším úkolem je umístit všechna letadla tak, aby byla na správných pozicích a letěla správným směrem.

Úkoly se zadáním mají opět několik úrovní obtížnosti, a také různá zaměření. "Na nebi" ukazuje pozice a směr letu letadel. "Radar" je již obtížnější. Znáte pozice a letové dráhy letadel, ale neznáte směr letu. U "letových dráh" zas neznáte přesné pozice letadel. "Runway" zobrazuje letištní dráhy. Neznáte ani přesné pozice letadel, ani jejich směry. Tato zadání jsou tedy nejobtížnější.

I Letiště má výborné provedení a je radost s takovou hrou hrát.


Další hry série Smart games:
  • Zámecké schody – od 4 let, ze dřeva (jako Záhadný hrad) – úkolem je poskládat dílky tak, aby se princ dostal k princezně.
  • Princ a drak – od 5 let – na hrací plochu umisťujete devět dílků cest tak, aby byly spojeny obrázky podle zadání (například princ mohl k princezně a zároveň se drak dostal do jeskyně).
  • Piráti – od 5 let – vaším úkolem je poskládat čtyři dílky tak, aby byly zakryty všechny obrázky kromě těch zobrazených v zadání (například ostrovy zakryjí vše kromě pěti lodí).
  • Safari – od 7 let – je obdobné jako Piráti, musí být vidět jen zvířata ze zadání.
  • Auto blok – od 7 let – je to 3D rébus, nejprve na desce postavíte město a umístíte červené auto (podle zadání), vaším úkolem je přiložit  šest dílků s policejními auty tak, aby zloděj v červeném autě nemohl uniknout.

Stává se, že nemáte zrovna spoluhráče, s nimiž byste si zahráli? Pak by vám mezi vašimi hrami neměla chybět některá z her pro jednoho – výběr je široký. Nebo můžete některou ze série Smart games věnovat jako pěkný dárek.

Odkazy:


***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

more background information can be found on the website of the inventor of many of these SmartGames:
http://www.smartgamesandpuzzles.com/inventor/SmartGames.html