Představení hry: Princové z Machu Picchu

Machu Picchu

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 90–120 minut.
Autor: Mac Gerdts.
Rok vydání: 2008.
Výrobce: PD Games, Rio Grande Games.
Jiný název: The Princes of Machu Picchu, Die Prinzen von Machu Picchu.
Obvyklá cena: cca 990 Kč.
Herní systém: ekonomická strategie, hráči prochází plán, vstupem na pole aktivují akce.
Čeština: hra není lokalizovaná do češtiny, herní materiál neobsahuje žádné texty, pravidla jsou k dispozici v němčině a angličtině.

Princové z Machu Picchu je další pěknou hrou, kterou připravil Mac Gerdts a představil v Essenu 2008. Možná jste už vyzkoušeli například jeho Imperial. Machu Picchu se od předešlých her liší, nevyužívá autorův oblíbený rondel. Tentokrát každé políčko na plánu aktivuje nějakou akci. Tématem vás hra zavede do Jižní Ameriky v období "conquesty", dobývání Španěly před pádem říše Inků. Hra patří mezi komplexní hry pro zkušenější hráče a přináší řadu originálních mechanismů.

Kartičky kněží a pannyV hře představujete incké prince, kteří se uchýlili do hor, aby unikli španělským dobyvatelům. Jejich lid pracuje, aby zajistil všechny suroviny potřebné k životu - kukuřici, lamy, koku, keramiku, látky. Princové pak najímají kněží, a ti obětují bohům. Pokud se jim podaří připravit včas dostatek obětí (je najato všech patnáct kněží či jsou vybrány všechny obětní karty), Inkové zvítězí. V opačném případě Španělé město objeví a obsadí. To jsou také dvě možné cesty ukončení hry. Určí, jakým způsobem bude hra vyhodnocena a který z hráčů zvítězí.

Hrací deskaHrací plán města Machu Picchu je rozdělen do patnácti čtvrtí - hracích polí -, kterými prochází figurka prince každého hráče. Hráči volí pole, na které vstoupí, podle toho, jakou akci chtějí provést. V pěti čtvrtích se produkuje zboží. Díky zboží mohou hráči umisťovat do čtvrtí své Inky, aby pro ně pracovali, a najímat kněží, aby obětovali bohům v chrámech Slunce, Pumy a Kondora. Ve svém tahu realizuje hráč jen jednu akci. Většinu polí na plánu je možné aktivovat jen jednou. Hráči proto musí dobře naplánovat sled svých akcí i s ohledem na to, kde stojí a co dělají ostatní.

Nad městem vede cesta stoupající na vrchol hory. Pokaždé, když váš zvěd dosáhne vrchu, obdržíte obětní kartu. Za tyto karty získáte na konci hry body, které rozhodnou o vítězi hry. Proto během hry usilujete o to, abyste jich získali co nejvíce. Při výstupu na horu nejvíce pomáhají oběti (obětují se lamy). Hra umožňuje řadu strategií a poskytuje velký prostor pro rozhodování. Není proto zcela jednoduché vybrat optimální postup, který povede k vítězství.

Ukázka obětních karetPočet tahů v kole není omezen, záleží jen na hráčích. Hrát mohou, dokud chtějí realizovat nějaké akce. Pokud hráči třikrát pasují, bez ohledu na to, zda se jedná o stejného nebo různé hráče, nastane noc, která ukončí pracovní den a kolo. Španělé přijedou na konci devátého dne. Dobře je tak vidět, jak se blíží konec hry.

Machu Picchu obsahuje poměrně dost herního materiálu. Většinou má několikerý účel. Lama slouží k obětem, ale i k rychlejšímu pohybu po plánu. Kukuřici budete používat jako zboží, zastupuje však také platidlo, na tržišti můžete nakupovat různé zboží za aktuální cenu. Zboží je krásně zpracováno, je vyrobeno ze dřeva a tvarově a barevně dobře odlišeno. Kukuřice a další žetony jsou z kartonu. Graficky je hra velmi dobře připravena. Na plánu je jen potřeba si dát pozor na hranice jednotlivých polí.

Náhoda je ve hře malá. Je dána obětními kartami, které hráči získávají. Ty mají dvojí roli v závislosti na zakončení hry. Karty jednak zobrazují různé prvky hry jako zboží, kněze, jednak určitý počet zlatých sošek. Na konci hry vynásobíte počet každého prvku na svých kartách počtem Inků na příslušném poli hracího plánu. Tak získáte své výsledné skóre. Sošky spočítáte jen v případě, že hra skončí příjezdem Španělů. Potom hráč s největším počtem sošek své skóre ztrojnásobí, druhý zdvojnásobí. Při tomto scénáři konce hry může být výsledek trochu loterie. Na druhou stranu záleží na tom, jakou strategii který hráč zvolil.

Hra v pěti hráčích, BGGPravidla hry jsou k dispozici v angličtině a němčině, stejně tak i oboustranný hrací plán a nápovědní kartička pro každého hráče. Pravidla jsou srozumitelná, ale připravte se na to, že první hra bude výuková. Hru si užijete při dalších partiích. S každou novou hrou budete objevovat nové možnosti a strategie. Doporučuji hrát ve třech či čtyřech, ale i ve dvou a pěti lidech je hra dobře hratelná. Počítejte spíše s delší hrou okolo dvou hodin.

Hra Machu Picchu patří ke středně obtížným strategickým hrám. Její mechanismy velmi dobře fungují. Doporučuji ji vaší pozornosti.

Odkazy:

***


Reklama


:: Hru Machu Picchu si můžete zakoupit ve specializovaném obchodě Svět deskových her ::

Žádné komentáře: