Představení hry: Im Jahr des Drachen

V roce draka

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 60 až 100 minut.
Autor: Stefan Feld.
Rok vydání: 2007.
Výrobci: Alea, Rio Grande Games.
Jiné názvy: In the Year of the Dragon, V roce draka.
Obvyklá cena: cca 800 Kč.
Herní systém: hráči vybírají akce a využívají zdroje, samostatná stupnice pro určování pořadí hráčů.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný materiál, pravidla však jsou jen v němčině, ke stažení již i v češtině.

Im Jahr des Drachen (V roce draka) je velmi zajímavou novinkou loňského roku. Nevzbudila sice hned takové nadšené ohlasy jako jiné hry, má však v sobě silný potenciál udržet si dlouhodobě zájem hráčů. Musíte si ji totiž nejdřív párkrát zahrát, abyste ji mohli skutečně ocenit. Mottem hry je citát z Konfucia, který hru velmi pěkně vystihuje: "Kdo nesměřuje k cíli v maličkostech, tomu se ani velký plán nemůže zdařit." Hra je o maličkostech, které však rozhodují o úspěchu, či prohře. Systém hry je celkem jednoduchý, ovšem s mnoha možnostmi pro rozhodování a řadou cest k vítězství.

Hra ve třechHra vás zavede do středověké Číny. Stanete se prefektem provincie a vaším úkolem bude po dobu dvanácti měsíců ji spravovat. Budete zajišťovat blahobyt a bezpečí pro své poddané a chránit je před hrozbami. Dopadnou na vás totiž nejrůznější rány osudu, epidemie, neúroda či nájezd mongolských hord. Obstojíte jen tehdy, když budete mít dostatek schopných pomocníků: učence, řemeslníky, mnichy, válečníky. Ty na svůj dvůr musíte nejprve přilákat. Zvítězí ten, komu se podaří spravovat svoji provincii nejlépe a získat tak uznání císaře a respekt svých poddaných. Jistě už tušíte, že vaším cílem je v průběhu hry nashromáždit co nejvíce vítězných bodů.

Na první pohled je součástí hry hodně herního materiálu. Je proto potřeba ho na začátku hry nejprve roztřídit. Každá součást má své přesně vymezené místo, takže se rychle zorientujete. Při samotné hře s ním již budete pracovat zcela intuitivně. Hrací deska vás hned zaujme tím, že má dvě počítadla. Vnější, delší slouží ke klasickému počítání vítězných bodů. Vnitřní označuje, jakou hráč nabyl zkušenost, zároveň se tak určuje pořadí hráčů v jednotlivých fázích hry. Je to jeden z klíčových prvků hry, který je důležitý pro rozhodování. Kdo je vpředu, má větší výběr akcí. Akcí je sedm a v každém kole může být určitá akce vybrána jen jedním hráčem. Karty akcí se umisťují doprostřed desky do skupin podle počtu hráčů.

Karty osobnostíHra probíhá v dvanácti kolech, každé kolo pak má čtyři fáze: 1. výběr jedné ze sedmi možných akcí (rozšíření paláce, zajištění rýže, zisk peněz, výsad, vítězných bodů, zkušeností, rakety na ohňostroj), 2. výběr osobnosti, kterou si pozvete na svůj dvůr (viz obrázek karet), 3. vyřešení události daného měsíce, 4. vyhodnocení a započítání průběžných bodů.

Pořadí všech dvanácti událostí je známo od začátku hry. Každý hráč si může rozmyslet svou strategii, jak čelit hrozbám, v jaké fázi si pozvat které osobnosti a jaké akce volit. Každá hra je proto jiná. Po prvních dvou klidných obdobích následují různé události, každá přijde dvakrát: platba daně císaři (zaplatíte 4 Yuany), sucho (odevzdáte tolik žoků rýže, kolik máte paláců), slavnosti draků (za rakety dostanete vítězné body), nájezd Mongolů (za vojáky dostanete vítězné body), epidemie (medikamenty léčitelů mohou ochránit vaše osobnosti). Pokud máte málo peněz, rýže, vojáků, medikamentů, přijdete o některé z pomocníků, které obývají vaše paláce.

Přehled událostíK vítězství vede více různých cest. Je třeba promyslet své kroky dopředu, v průběhu hry sledovat řadu prvků i to, co dělají ostatní hráči. Vezmete si výsadu, abyste za ni získávali body až do konce hry, nebo se raději posunete na stupnici zkušeností a v dalším kole si tak budete moci vybírat akci jako první? Vhodně zvolenou akcí můžete sami hodně získat a druhým zabránit v realizaci jejich záměrů. O výsledku rozhoduje, jak jste hráli celou hru, zda jste nedělali chyby, ale definitivní rozhodnutí může padnout až v závěrečném bodování. Přestože tři čtvrtiny hry budete hrát dobře, můžete ke konci o hodně přijít, pokud jste si závěr špatně naplánovali. Náhoda ve hře není v podstatě žádná. Náhodně se rozdělují do skupin jen karty akcí. Za výběr další akce ve skupině, kde si již jiný hráč akci vybral, zaplatíte. To můžete využít při rozmýšlení vaší akce.

Do pravidel proniknete celkem rychle, neboť průběh hry je jednoduchý a logický. Více času zabere seznámení s tím, co přesně znamená každá z událostí a jak pomáhají osobnosti, které si zvete do svého paláce. Detaily velmi ovlivňují hru, proto je třeba si na ně dávat pozor a vyhodnocovat každý krok přesně. Hra je dobře vyvážená a promyšlená. Záleží i na jediném penízku, jednom žoku rýže, zda se nebudete muset s některou osobností předčasně rozloučit, a tím nepřijdete o výhodu v dalších kolech a samozřejmě o body. První hra bude sice jen seznamovací, ale i tak si ji užijete. Své kouzlo budou mít především další partie, jak budete postupně pronikat do tajů hry a jejích strategických možností.

Kartičky osobností, učedník má vyšší číslo, mistr nižšíKaždá rozhodnutí je v této hře důležité. Stále se vám něčeho nedostává. Potřebujete například rýži, protože se blíží sucho, ale i peníze, protože bude následovat výběr daní. Kterou akci zvolit dříve? "Nevyfoukne" mi tu odloženou někdo jiný? Záleží i na tom, s kým právě hrajete, je třeba si dobře rozmyslet, jaký postup zvolíte, ale dokázat i dobře reagovat na akce ostatních.

Autorovi se podařilo velmi pěkně spojit téma hry s jejími mechanismy. Hra je připravena velmi pečlivě, veškerý herní materiál má pěknou a přehlednou grafiku, dobře se s ním hraje. Vše dohromady vytváří jedinečnou atmosféru.

Příjemné je, že si dobře zahrajete v různém počtu hráčů. Nedá se jednoznačně říci, v kolika hráčích je hra nejlepší. Někdo uvádí, že lepší je hra ve větším počtu. Je pak třeba počítat s delším herním časem. Im Jahr des Drachen se jen tak neohraje. S každou skončenou hrou máte chuť si znovu zahrát.

Odkazy:

Související články:
***

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,mám dotaz k pravidlům hry. V minulosti jsem tuto hrála tak, jak je znázorněna na obrazku výše -odhalene byly pouze nejbližší čtyři udalosti, ostatní se odhalovaly postupně. V pravidlech i ve vašem textu je však uvedeno, že mají být všechny události odkryté již na začátku hry. Neznáte náhodou i variantu hry se zakrytými událostmi? Bohužel si nepamatuji, jak se události umisťovaly, v pravidlech je zároveň uvedeno, že stejně události nemají být hned vedle sebe.. díky moc!