Představení hry: San Juan

San Juan

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 30-60 minut.
Autor: Andreas Seyfarth.
Rok vydání: 2004.
Výrobce: Alea, Ravensburger, Dino Toys.
Ocenění: Deutscher Spiele Preis 2004 (2. místo), Hra roku 2005 (nominace), Hra roku 2008 (nominace - české vydání).
Obvyklá cena: cca 500 Kč.
Herní systém: karetní hra, ekonomická strategie, budování.
Čeština: hra je k dispozici kompletně v češtině.

Na první pohled je patrné, že tato karetní hry vychází z velmi úspěšné a mezi lidmi oblíbené deskové hry Puerto Rico. Vznikla však jedinečná hra, která je rychlejší a přístupnější širšímu okruhu hráčů. Funkci budov, peněz i zboží zastávají jen karty. Je to jednoduché, ale velmi vtipné řešení. Cílem hry je získat nejvíce vítězných bodů, a tím dosáhnout největšího věhlasu při budování města San Juan.

V každém kole si hráči postupně vybírají z pěti postav, a tím pro kolo určí i pořadí akcí. Můžete tedy vyrobit nové zboží (dozorce), které v další fázi můžete prodat (kupec) , postavit budovu (stavitel) či získat do ruky nové karty pro další hru (radní, zlatokop). Karty představují dva druhy budov: produkční - pět druhů (viz obrázek, přibyl stříbrný důl), fialové bonusové (díky nim hráči získají více při zahrání vybraných rolí, příklad budov viz další obrázek) .

Budovy, které stavíte, vykládáte před sebe. Platíte za ně kartami, jež máte právě v ruce. Musíte se tedy stále rozhodovat, které karty si necháte a které odhodíte (poslouží jako peníze). Získané zboží pak přikládáte rubovou stranou k již postaveným produkčním budovám. Ve fázi kupce za ně dostanete do ruky příslušný počet karet z balíčku - podle aktuální nabídky "obchodního domu". Hra končí, když některý z hráčů postaví dvanáctou budovu.

Herní materiál tedy představují jen karty, kterých je celkem 110 (42 produkčních a 68 fialových budov), karty rolí a kartičky obchodního domu. Karty jsou velmi pěkné a přehledné. Dojem může kazit němčina (alespoň ze začátku zpomaluje hru), ale jakmile se s významem jednotlivých karet seznámíte, nebude již cizí jazyk na překážku. Začátečníkům pomůže, když budou mít u ruky vytištěný překlad s přehledem budov.

San Juan je výborný především pro dva hráče. Můžete ho však dobře hrát i ve třech či čtyřech. Ve hře nejde ani tak o promyšlenou strategii jako v Puerto Ricu, ale spíše o dobrou taktickou hru, při které využije maximum nabízených možností. Jedna partie trvá okolo 45 minut. Záleží na zkušenosti hráčů.

Ve větším počtu narůstá podíl náhody, protože se snižuje pravděpodobnost získání karet, které potřebujete. Ale i to může mít svůj půvab, neboť se tím zvyšují šance i méně zkušených hráčů. Může se stát, že v některé hře někomu budou chodit potřebné karty a bude rychle postupovat, a druhému ne a ne přijít to pravé. Většinou však se náhoda rozloží rovnoměrně mezi všechny hráče.

Upřesnění pravidel: Pokud hrají jen 2 hráči, jsou zahrány tři role. Guvernér si volí po vybrání a zahrání role druhým hráčem ještě jednu roli. Teprve pak končí kolo a mění se guvernér.

Aktualizace: Společnost Dino Toys vydala na podzim 2007 San Juan v češtině, takže padla poslední bariéra a všichni zájemci si ji mohou bez jazykových překážek vychutnat.

Odkazy:

Související články:
***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

"Čeština: hra není lokalizovaná do češtiny."-> (uz je:)

Anonymní řekl(a)...

Na kolonii by mi sedělo dříve postavit kostel, než triumfální oblouk :-)

Robert