Novinka: Istanbul otevřel svůj bazar

Dnes vychází velmi pěkná novinka tohoto roku, jejíž českou podobu připravilo Albi. Jedná se o deskovou hru Istanbul od Rüdigera Dorna (můžete znát například jeho hry Jambo, Dračí srdce, Emerald, Goa). Zahrajete si ji ve 2–5 hráčích. Hráči představují kupce, kteří se svými pomocníky procházejí celým bazarem, přitom nakupují a prodávají zboží, navštěvují mešitu, čajovnu nebo černý trh, setkávají se s jinými kupci či guvernérem. Měřítkem úspěchu jsou ale získané rubíny.

Každý hráč má svůj trakař, na který nakládá zboží, ale i drahocenné rubíny. Na začátku hry je malý, ale postupně je možné ho rozšiřovat. Jak kupec prochází jednotlivá místa v bazaru, zanechává na nich své pomocníky, aby zde pracovali. Hráč si musí dát pozor, aby nezůstal bez pomocníků, protože bez nich nevykoná žádnou akci.

I když se jedná o strategickou hru, pravidla nejsou složitá a hra je přístupná pro širší publikum i pro rodinné hraní. Zkušenost s jinými hrami je ale výhodou. Náročnější hráči ocení variabilitu a různé možnosti hraní. Herní plán je modulární, je složen z různých lokalit, která pro každou partii můžete uspořádat jinak. K dispozici máte doporučené rozložení pro kratší či delší hru nebo můžete lokality zamíchat a složit je náhodně.

Hra získala ocenění Kennerspiel des Jahres 2014 (hra roku pro znalce).

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: