Novinka: Vyšla desková Hra o trůny

Právě v češtině vyšla další velká hra od Fantasy Flight Games. Blackfire připravil Hru o trůny: deskovou hru, která vznikla podle knižní předlohy Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina. Pokud jste fanoušky této knihy nebo seriálu, pak byste si hru měli alespoň vyzkoušet. Pěkně vystihuje atmosféru předlohy. Připravte se ale na náročnější hru, ve které se hráči stejně jako postavy v knize nijak nešetří.


Hra o trůny je pro 3–6 hráčů, ale nejlépe si ji užijete ve větším počtu. Každý hráč se totiž ujme jednoho z mocných rodů Sedmi království a usiluje o získání největší moci v zemi a ovládnutí Železného trůnu. Stanou se Starky, Lannistery, Targaryeny, Martelly, Tyrelly či Baratheony. Společně pak čelíte hrozbě, která je za Zdí na severu.

Dosáhnout cíle mohou hráči vojenskými i diplomatickými prostředky. Mají své armády, s jejichž pomocí dobývají nová území. Mohou ale uzavírat dohody s jinými rody, aby společnými silami prolomili obranu jiného rodu. Musí však počítat s možností zrady. Je na každém, zda k získání Železného trůnu zvolí cestu síly, dohody, lsti či vše dohromady.

Hra je založena na konfliktu několika stran. Zároveň umožňuje diplomatické dohody mezi hráči. Ty však nejsou nikdy závazné, takže ve výsledku může být všechno jinak. Hráči totiž plánují akce svých jednotek tajně. Pokud nemáte rádi hry, ve kterých je boj a diplomacie, pak hra nebude pro vás. Jedná se o hru pro náročné hráče, kteří chtějí dostatečný prostor k tomu, aby se hra rozvinula, a nehledí tolik na čas. Ve hře je spousta napětí a zvratů. Může se také stát, že slabší rod bude "vymazán z mapy".

Zvítězí ten, kdo jako první obsadí sedm regionů s tvrzí nebo hradem. Případně ten, kdo ovládá těchto regionů nejvíce po desátém kole hry.

Poprvé Hra o trůny vyšla v roce 2003 pod názvem A Game of Thrones pro 3–5 hráčů. Druhé vydání této hry vyšlo loni a nyní je k dispozici v kompletním českém vydání. Kromě vylepšené grafiky a vyjasnění některých pravidel přináší také některé prvky z původních rozšíření A Clash of Kings a A Storm of Swords (například přístavy, obléhací stroje a další prvky).

Odkazy:
Související články:
***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hru máme, takže s jistotou vím, že ve hře se nevyskytuje rod Targaryenů, ale místo nich jsou tam Greyjoyové.