Jaká bude česká Agricola

Připravované české vydání AgricolyV druhé polovině května vyjde již mnohými netrpělivě očekávané mezinárodní vydání Agricoly. Přesný termín ještě není stanoven. Jak je již známo, českou verzi připravuje MindOK. Již nyní se můžeme podívat na to, v čem se bude lišit od prvního vydání, které vyšlo v Německu na podzim loňského roku.

Figurky zvířátek, viz také BGG od 1. března 2008Především dojde k rozdělení hry na základní hru a rozšíření. Základní hra bude kompaktní, ucelenou hrou, přístupnou všem. Bude obsahovat základní karty profesí a vybavení (v prvním vydání označené jako E): 35 žlutých karet profesí, 35 oranžových karet malých vybavení, 10 červených karet velkých vybavení. Nové vydání bude navíc obsahovat figurky zvířátek místo obyčejných kostiček. Rozšíření bude obsahovat 134 karet profesí, 104 karet vybavení a 2 karty balíčků, celkem tedy 240 karet, které umožní pokročilejší verzi hry.

Rozšíření s dalšími kartamiDoporučená cena základní hry bude 890 Kč, za rozšíření pak 395 Kč. Vzhledem k velkému množství herního materiálu, karet a po připočtení kvality hry se jedná o velmi příznivou cenu. Rozšiřující karty nejsou ke hře nezbytné. Základní hra vám vystačí na mnoho a mnoho partií. Pokud se budete s hrou teprve seznamovat, pak doporučuji hrát zcela bez karet, do hry je přiberte až později. Pokud však máte rádi hry kompletní s různými doplňky, pak si budete muset pořídit základ s rozšířením současně.

Ještě si připomeňme, že Agricola se momentálně pohybuje na 5. příčce hráčského žebříčku na Board Game Geeku (29. 4., k 20. 4. byla osmá).

Odkazy:

Související články:

***

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jenom drobné upozornění - v nadpisu máte překlep. Jinak díky za pěkný článek, na hru se už těším :-)

Anonymní řekl(a)...

Díky za pěkný příspěvek, jen si myslím, že tvzení o tom, že cena obour her je velmi příjemná, je silně manipulativní. Původní německá Agricola se prodává v ceně 35 Euro. I když je lokální trh nepoměrně malý s tím německým, je cena kombinace základní hry a rozšíření ve skutečnosti asi o 45 % vyšší.

Jakub řekl(a)...

Pokud někdo nebude chtít české vydání, může si pořídit levnější německé - nesmí mu jen vadit cizojazyčné karty a popisky ;-)

Jakub řekl(a)...

Doplnění ke komentářům: V článku jsem uvedl, že je cena příznivá, ne že je příjemná. K výhodám je také třeba doplnit plnou lokalizaci do češtiny a avizované vylepšený herního materiálu, které podpoří příběh (zvířátka místo kostiček).

I když se někomu nemusí líbit rozdělení hry na základ a rozšíření a je možné o tom diskutovat, má svůj smysl, pokud podpoří rozšíření této kvalitní hry i v širší veřejnosti. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že základní hra je plnohodnotná. V tomto smyslu je cena příznivá a přístupná pro všechny zájemce o tento typ her.