Představení hry: Tantrix

Počet hráčů: 1–4
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 5 až 60 minut
Autor: Mike McManaway
Rok vydání: 1991
Výrobce: Tantrix Games Ltd.
Ocenění: The Good Toy 'Gold Award' 2003 (Velká Británie)
Obvyklá cena: cca 650 Kč
Herní systém: abstraktní strategie, hlavolam
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný materiál, pravidla jsou k dispozici v češtině

Tantrix je hra pro chytré hlavy a pro všechny, kdo vyhledávají zábavu spojenou s přemýšlením. Výhodou Tantrixu je jeho jednoduchost a přitom velká variabilita. Umožňuje hru solitérní, takže si můžete hrát sami Discovery hlavolam, Duhové hlavolamy nebo Tantrix solitér. Když do principu hry proniknete, můžete se vrhnout na vlastní hru Tantrix pro 2–4 hráče.

Tantrix se skládá z 56 jedinečných šestibokých kamenů. Na každém jsou tři čáry různé barvy – červené, zelené, modré či žluté. Kameny jsou vyrobeny z bakelitu, na dotyk jsou příjemné. Při skládání k sobě dobře přiléhají. Každý kámen má z rubové strany své číslo a barvu. Označení uplatníte, když vybíráte kameny pro solitérní hru.

Vaším úkolem je přikládat kameny k sobě tak, aby na sebe barevné čáry navazovaly. Uspějete, pokud se vám podaří vytvořit smyčku nebo delšího "hada" vaší barvy, než budou mít soupeři. Zlatým pravidlem je, že barvy přikládaných kamenů vždycky musí souhlasit.

Ať už začnete sami solitérní verzí nebo vyzkoušíte hru ve více lidech, pravidla si osvojíte velmi rychle – jsou jednoduchá (a v češtině dostupná). Vzhledem k jejich jednoduchosti odpadá problém s upřesňováním pravidel, jak se občas stává u jiných her. Tantrix je strategická hra, kterou si zahrajete stejně dobře ve dvou jako ve čtyřech. Ověříte si své mozkové závity, ale uspět může i méně zkušený hráč – náhoda však nehraje velkou roli.

Vznik hry
První verze Tantrixu se nazývala Game Mind a měla dvě barvy (červená, černá) na žlutém pozadí. Mike McManaway ji vynalezl v roce 1987, když tábořil kdesi v Patagonii. V následujících letech se mohl věnovat rozvoji hry, takže ji v roce 1991 vydal již pod názvem Tantrix v upravené verzi. Obsahovala o dvě barvy čar více a umožňovala hru až 4 hráčů. K výrobě šestibokých kamenů se používá od roku 1993 trvanlivější materiál – bakelit. Hra zaznamenala ve světě velký ohlas a dále se rozvíjí. Na oficiálních stránkách najdete novinky i možnost zahrát si Tantrix on-line. Pokud byste si ho chtěli vyzkoušet, je to dobrá příležitost.

Odkazy:
***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Více informací o Tantrixu najdete na stránkách WWW.TANTRIX.CZ