Co nového chystá CGE pro Essen 2009

CGE neboli Czech Games Edition na letošní veletrh her v Essenu chystají hned několik novinek. Půjde o dvě komplexnější hry. Autorem první z nich, která ve finále získala název Dungeon Lords, je zkušený Vláďa Chvátil, druhou pod názvem Loděnice připravil Vladimír Suchý (autor Šestiměstí). Třetí, jednodušší a rychlá hra, kterou si užijí jak příležitostní hráči, tak ti zkušenější, má název Bezva finta a je také dílem Vládi Chvátila. Hned na úvod musím konstatovat, že se herní veřejnost má na co těšit.

Dungeon LordsHra Dungeon Lords je převedením konceptu počítačové hry Dungeon Keeper do deskové podoby. Hráči jsou pány podzemních kobek, svolávají své služebníky, aby pro ně pracovali, ale také aby kobky bránili před vpádem dotěrných hrdinů. K tomu vydavatel hry dodává: "Zamysleli jste se někdy nad tím, jak složité je takové podzemí plné chodeb a nestvůr vybudovat a provozovat? ... Zkuste zabránit hrdinům, aby vám vaše dílo dobyli a vyrabovali."

Každý hráč má svou desku, která představuje jeho podzemní panství. Na ní buduje síť chodeb a místností, klade nejrůznější pasti, doluje zlato. Odtud posílají své vyslance do vnějšího světa s různými úkoly: pro jídlo, pro povolení kopat nové chodby, vylepšit "veřejné mínění", najímat pracovní sílu – impy, atd. Jejich úkolem je prokázat odolnost a další nezbytné schopnosti pána podzemí. Po dvou letech přijde prověrka z vyšších-nižších míst. Jen v případě kladných bodů dostanou licenci na další provozování svého panství (tzn. že vám ho hrdinové nevyrabovali).

Hra je určena pro 2–4 hráče. Herní doba bude okolo dvou hodin. Příběh i herní mechanismy v testovaném prototypu fungovaly výborně. Hráči mají co dělat, aby své těžce budované podzemí uchránili. Těším se na výslednou podobu hry.

Hra Loděnice (Shipyard) míří do období 19. století, která znamenalo rozkvět námořních lodí a lodní dopravy vůbec. Hráči představují stavitele lodí, kteří se snaží vyhovět i těm nejnáročnějším zákazníkům. Najímají zaměstnance, nakupují vybavení. Hotovou loď pak provedou kanálem a spustí na vodu. Jen nejlepší stavitel získá slávu (a možná i bohatství). Jedná se o ekonomicko-budovací strategii pro náročnější hráče.

Loděnice je hra pro 2 až 4 hráče. Herní doba vychází zhruba 30 minut na jednoho hráče. Méně zkušeným hráčům je určena jednodušší varianta hry, zkušenějším pak plná hra.

Bezva fintaBezva finta (Sneaks & Snitches) je jednoduchá a svižná hra pro širokou veřejnost. Jedna partie vám zabere okolo 20 minut. Zahrajete si ve 2 až 5 hráčích. Zábavnější je ve větším počtu. Každý hráč šéfuje partě šikovných zlodějů. Určuje, kdo a kam půjde v noci na lup. Přitom usiluje o to, aby šli tam, kde je nikdo nečeká. Tedy ani policajti, ani zloději z jiné party. Sám může dát tip policii, a tím překazit plány druhých. Ve hře se snaží co nejlépe odhadovat soupeře, protože jen tak získá hodnotný lup. Ve výsledku nejde ani tak o peníze, jako o prestiž. Kdo bude nejlepší v oboru? K této hře se budete rádi vracet, abyste si oddechli po náročných strategických partiích.

Anglické a německé verze nových her představí CGE na mezinárodním veletrhu her Spiel v Essenu, který pro veřejnost začíná ve čtvrtek 22. října. České vydání by mohlo být k dispozici před Vánocemi. Předobjednávky cizojazyčných verzí budou spuštěny koncem září.

Odkazy:
Související články:

***

3 komentáře:

Filip řekl(a)...

Netušíš kdy se tak zhruba plánuje vydání těch Dungeon Lords? Vypadaj děsně zajímavě...

Jakub řekl(a)...

Neoficiálně by hra mohla česky vyjít v listopadu, tedy dříve než do Vánoc. Doufám, že vše klapne :-) Bezva finta bude nejspíš po novém roce, práva na české vydání má Dino.

Anonymní řekl(a)...

A práva na české vydání Dungeon Lords? Albi jako ostatní hry od Vlaadi Chvátila?