Výsledky ankety 25: Co nejvíce odrazuje od hraní deskovek

Byl jsem velmi zvědav, jak dopadne anketa: Co podle vás nejvíce odrazuje od hraní deskovek? Celkem se tentokrát sešlo pěkných 185 zaznamenaných hlasů. Jednoznačná většina, 61 %, považuje za největší překážku, která odrazuje od hraní, nedostatek lidí hrajících hry. Potvrzuje to, že rozšíření moderních deskových her ještě není tak velké a mnoho lidí může odradit nedostupnost spoluhráčů. Neznalost her a nedostatek času odrazuje již méně, tuto odpověď zvolilo po 13 % hlasujících.

Podrobné výsledky ankety jsou zde:

  • 114 (61 %) - chybí spoluhráči, není s kým hrát
  • 25 (13 %) - malý přehled o hrách - neznalost her
  • 25 (13 %) - málo času na hraní
  • 12 (6 %) - neochota učit se něco nového
  • 9 (4 %) - složitost pravidel   
  • 0 (0 %) - obava z prohry, z toho, že neobstojím

Pokud chybí spoluhráči, parťáci do hry, partneři, blízcí v rodině, těžko se sebelepší hra stane společenskou zábavou. Stojí proto za to vytvářet podmínky k tomu, aby se s moderními deskovými hrami seznámilo více lidí a hraní se stalo přirozenou součástí setkání přátel či v rodině. Pak bude i více spoluhráčů. Aktivní využívání volného času vyhledává stále více lidí, především různých sportovních aktivit. Moderní deskovky jsou jednak zábavou, jednak dokáží provětrat mozkové závity, zavést do světa hry, dát zapomenout na pracovní a jiné starosti, a tím si od nich odpočinout.

Pokud patříte k těm, kdo nemá ve svém okolí spoluhráče, vyzkoušejte některý z fungujících herních klubů. Nebo zkuste nějaký klub založit, třeba ve spolupráci s místní školou. Setkávat se můžete doma či v přátelské čajovně/kavárně. Zkuste oslovit známé ve svém okolí. Většina vydavatelů a distributorů u nás nové kluby podpoří i zvýhodněnou cenou her.

Nová anketa na předešlou naváže. Zaměříme se na to, co by především mohlo podpořit většímu rozšíření moderních společenských her. Pomohl by tištěný specializovaný časopis, více herních akcí pro veřejnost, lepší distribuce her či jejich cena? Jaký je váš názor?


Související články:
***

Žádné komentáře: